Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2008-55

RK-22-2008-55.doc  RK-22-2008-55pr1.tif
Číslo materiálu55
Číslo jednacíRK-22-2008-55
NázevNávrh na vyjmutí sbírkových předmětů-kamenných plastik z Centrální evidence sbírek
Zpracoval E. Herzánová, O. Čermáková
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuRadě kraje se předkládá k odsouhlasení podání návrhu Ministerstvu kultury ČR na vyjmutí kamenných plastik (sochy sv. Floriána a sv. Jana Nepomuckého) z Centrální evidence sbírek.

V městysu Úsobí (dále jen "Úsobí") u zámku se nachází most s příslušenstvím čtyř soch (sochy sv. Floriána, sv. Jana Nepomuckého, sv. Donáta a sv. Josefa s Ježíškem), který je včetně výše uvedených soch zapsán jako nemovitá kulturní památka v Ústředním seznamu kulturních památek ČR pod jedním rej. číslem 24937/6-350 - most se sochami. Konstrukce mostu je v majetku kraje Vysočina (ve správě Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace), sochy sv. Floriána a sv. Jana Nepomuckého jsou též v majetku kraje (svěřeny do správy Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace) a sochy sv. Donáta a sv. Josefa s Ježíškem jsou v majetku Úsobí.
V roce 1987 byly sochy umístněné na mostě značně poškozeny vandaly. Následně byly všechny sochy převezeny k restaurování do Prahy. Došlo k zrestaurování sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Floriána, zbývající dvě sochy z finančních důvodů zrestaurovány nebyly.
Zrestaurované sochy byly převedeny po dohodě památkového orgánu a tehdejšího správce komunikace, tj. Okresní správy silnic Havlíčkův Brod hospodářskou smlouvou Okresnímu vlastivědnému muzeu Havlíčkův Brod, nyní Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod, kde jsou vedeny v Centrální evidenci sbírek (dále jen " CES").
Zbývající dvě sochy - značně poškozené fragmenty sv. Donáta a sv. Josefa s Ježíškem koupilo Úsobí v roce 1995 od Správy a údržby silnic v Havlíčkově Brodě z důvodu fyzické záchrany těchto soch. V letech 1997 - 1999 Úsobí zajistilo jejich zrestaurování a následně jejich umístění v prostorách zámku Úsobí.
V současné době jsou všechny uvedené sochy umístěny na zámku v Úsobí, který patří soukromým majitelům, kde jsou příležitostně zpřístupněny veřejnosti. Sochy sv. Donáta a sv. Josefa s Ježíškem se nachází na zámku na základě smlouvy mezi Úsobím a majiteli zámku, sochy sv. Floriána a sv. Jana Nepomuckého na základě uzavřené smlouvy o výpůjčce, kterou Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod vyšlo vstříc žádosti Úsobí o společné vystavení soch v Úsobí.
Dne 2. 6. 2008 obdržel kraj Vysočina žádost Úsobí o bezúplatný převod soch sv. Floriána a sv. Jana Nepomuckého z kraje na Úsobí - materiál RK-22-2008-55, př. 1. Důvodem je spojení souboru těchto čtyř soch a jejich trvalé umístění a vystavení v Úsobí, odkud pocházejí.
V případě, že této žádosti bude kladně vyhověno, je třeba nejprve v souladu s ust. § 7 odst. 2 zákona č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy a o změně některých dalších zákonů, v platném znění, vyjmout předmětné sochy sv. Floriána a sv. Jana Nepomuckého z CES, a to z důvodu splnění zákonné podmínky (vyřazení z evidence) před dalším nakládání s uvedenými sochami.
Ředitel Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod ve svém stanovisku k možnému vyřazení uvedených dvou soch z CES a následnému převedení soch Úsobí neuvedl žádné výhrady proti tomuto řešení s tím, že toto i variantní řešení (vyřízení dlouhodobé výpůjčky) maximálně zlepšují současný stav.
Návrh řešení Vzhledem k tomu, že sochy sv. Floriána a sv. Jana Nepomuckého jsou jako sbírkové předměty Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace, zapsány do CES, odbor kultury a památkové péče navrhuje radě kraje souhlasit s podáním návrhu Ministerstvu kultury ČR na vyjmutí uvedených soch jakožto sbírkových předmětů z CES podle ust. § 7 odst. 2 zákona č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy a o změně některých dalších zákonů, v platném znění, a to z důvodu splnění zákonné podmínky (vyřazení z evidence) před dalším nakládáním s uvedenými sochami.
Radě kraje bude při kladném vyřízení žádosti ze strany ministerstva kultury ČR předložen návrh doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout o bezúplatném převodu soch sv. Floriána a sv. Jana Nepomuckého z kraje na Úsobí.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s podáním návrhu Ministerstvu kultury ČR na vyjmutí sbírkových předmětů - soch sv. Floriána a sv. Jana Nepomuckého - z Centrální evidence sbírek podle § 7 odst. 2 zákona č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy a o změně některých dalších zákonů, v platném znění.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, ředitel Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace
Termín 31. 8. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz