Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2008-49

RK-22-2008-49.doc  RK-22-2008-49pr1.doc  RK-22-2008-49pr2.doc  RK-22-2008-49pr3.tif  RK-22-2008-49pr4.tif  RK-22-2008-49pr5.tif
Číslo materiálu49
Číslo jednacíRK-22-2008-49
NázevNávrh realizace stáží studentů VŠPJ v kanceláři kraje Vysočina v Bruselu financovaných z evropského programu ERASMUS
Zpracoval M. Heřmanová
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuJedná se o uzavírání dohod o realizaci stáže studentů Vysoké školy polytechnické v Jihlavě v Kanceláři kraje Vysočina v Bruselu.

Rada kraje Vysočina (dále jen "rada") č. 12/2008 vzala svým usnesením č. 0456/12/2008/RK na vědomí návrh zástupkyně kraje Vysočina v Bruselu na zahájení jednání mezi krajem Vysočina a vysokými školami v kraji Vysočina o stážích studentů v Kanceláři kraje Vysočina v Bruselu financovaných z evropského programu ERASMUS.

Tento materiál popisuje program Erasmus, možnost realizace stáže studentů VŠ v kanceláři kraje Vysočina v Bruselu, vyjednání uskutečnění pracovních stáží s VŠPJ a navrhuje způsob a podmínky realizace stáže v bruselské kanceláři Vysočiny včetně návrhu modelové třístranné smlouvy mezi krajem Vysočina, Vysoké školy polytechnické v Jihlavě (dále jen "VŠPJ") a vybraným studentem, na základě které by se stáže uskutečňovaly.

1. Evropský program ERASMUS

Jedná se o program, který je součástí širšího programu celoživotního učení ("Life Long Learning Programme"), který byl zaveden rozhodnutím Evropského parlamentu a Rady.

Samotný program ERASMUS je osvědčený, velmi úspěšný evropský program. Existuje již více než 20 let a byl dosud využíván především k meziuniverzitní výměně studentů, kterým jsou na základě schválených projektů univerzit v programu poskytována stipendia převážně z prostředků EU ke studiu na zahraničních univerzitách.

Nově lze v rámci programu ERASMUS realizovat rovněž pracovní stáže studentů VŠ financované opět převážně z prostředků EU - podmínkou pro realizaci pracovních stáží v rámci programu ERASMUS je získání tzv. Extended Erasmus University Charter (rozšířený Erasmus University Charter) od Evropské Komise.

Program Erasmus je v rámci České republiky koordinován Národní agenturou pro evropské vzdělávací programy (dále jen "NAEP").

2. Stáž studentů VŠ v kraji Vysočina v Kanceláři kraje Vysočina v Bruselu

Kancelář kraje Vysočina v Bruselu splňuje (konzultováno s NAEP) podmínky programu Erasmus pro to, aby se stala hostitelskou organizací pro studenty VŠ vyslané na zahraniční pracovní stáž.

Využití možnosti realizace stáže studentů VŠ v kanceláři přináší několik výhod:

- posílení spolupráce mezi krajem Vysočina a vysokými školami v kraji
- studenti vysokých škol v kraji Vysočina budou mít možnost získat pracovní zkušenost ze zahraničí, zároveň však v úzké návaznosti na kraj Vysočina
- stipendium pro stážistu je hrazeno z prostředků Evropské unie a ze státního rozpočtu na základě grantové smlouvy příslušné VŠ a NAEP a splnění dalších podmínek EU, za úhradu stipendia stážistovi zodpovídá VŠPJ; kraj Vysočina jako hostitelská organizace nenese žádné náklady v souvislosti s realizací stáže
- kancelář kraje Vysočina v Bruselu, která je kapacitně koncipovaná pro dvě osoby a dosud obsazená pouze zástupkyní kraje Vysočina v Bruselu, tak získá pracovní sílu zejména pro nadcházející náročné období předsednictví ČR v EU (od 1.1.2009).

3. Vyjednání stáží s Vysokou školou polytechnickou v Jihlavě

Zástupkyně kraje Vysočina v Bruselu vyjednala realizaci pracovních stáží v kanceláři Vysočiny prozatím s VŠPJ, a to především z důvodu, že jde o jedinou veřejnou vysokou školou v kraji Vysočina.

VŠPJ deklarovala splnění podmínek pro to, aby mohla v rámci programu Erasmus vysílat své studenty na pracovní stáže do zahraničí. Tuto skutečnost dokládá kopií Grantové smlouvy o mobilitě studentů a zaměstnanců programu Erasmus uzavřené mezi VŠPJ a NAEP dne 15.8.2007 (viz. RK-22-2008-49, př. 3) - pro akademický rok 2007/2008 (pro akademický rok 2008/2009 bude teprve zaslána), kopií rozhodnutí NAEP o schválení žádosti VŠPJ o financování mobilit studentů a zaměstnanců programu Erasmus v akademickém roce 2008/2009 ze dne 19.6.2008 (viz. RK-22-2008-49, př. 4), kopií Erasmus Extended University Charter udělené Evropskou Komisí VŠPJ v srpnu 2007 (viz. RK-22-2008-49, př. 5).
Návrh řešení K uskutečnění pracovní stáže jednotlivých studentů je podle podmínek programu Erasmus nezbytné uzavřít třístrannou smlouvu ("Training Agreement") mezi vysílající vysokou školou, tj. VŠPJ, hostitelskou organizací, tj. krajem Vysočina, a konkrétním studentem (dále jen "třístranná smlouva"). Pro tuto smlouvu je stanovený obecně používaný formulář a smlouva se uzavírá v anglickém jazyce.

Navrhovaný vzor této smlouvy, včetně specifikace pracovní náplně prvního stážisty a délky trvání stáže je uveden v RK-22-208-49, př. 1, překlad návrhu vzorové smlouvy do českého jazyka je uveden v RK-22-2008-49, př. 2.

K zajištění dodržení právních předpisů ČR, zejména zákoníku práce (bezpečnost práce, odpovědnost za škodu, délka pracovní doby, atp.), a kraje bude následně uzavřena mezi VŠPJ a krajem Vysočina smlouva stanovující další podmínky pracovní stáže nezmíněné ve formulářové smlouvě programu Erasmus.

Navrhuje se, aby uvedené smlouvy jménem kraje Vysočina uzavíral ředitel krajského úřadu v souladu s usnesením Rady kraje Vysočina č. 0259/09/2005/RK ze dne 22. 2. 2005 (Rada kraje pověřuje v souladu s § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, ředitele Krajského úřadu kraje Vysočina a zástupce ředitele Krajského úřadu kraje Vysočina, rozhodováním o závazkových vztazích kraje Vysočina v rozsahu budoucího plnění do 500.000,- Kč.).

Navrhuje se realizace stáží v tříměsíčních cyklech v souladu s akademickým rokem. V akademickém roce 2008/2009 by tedy stáž absolvovali postupně tři studenti VŠPJ v následujících třech obdobích: říjen - prosinec 2008, leden - březen 2009, duben - červen 2009.

Stážisty vybírá VŠ na základě vypsaného výběrového řízení. Pracovní náplň každému stážistovi se stanovuje v třístranné smlouvě. Pro prvního stážistu se navrhuje náplň stanovená v RK-22-2008-49, př. 1 a 2. Stážisté budou v kanceláři kraje Vysočina v Bruselu pracovat na plný úvazek, tj. 8h denně, v souladu s podmínkami programu Erasmus. Úkoly stážistovi zadává a dodržování pracovní náplně sleduje mentor stanovený hostitelskou organizací, který po ukončení stáže připraví studentovi hodnocení.

Mentorem stážistů za hostitelskou organizaci, tj. kraj Vysočina se navrhuje zástupce kraje Vysočina v Bruselu, tj. Markéta Heřmanová.

Další okolnosti a podmínky stáže včetně práv a povinností účastníků třístranné dohody jsou popsané v RK-22-2008-49, př. 1 a 2.

Dle § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, rada zabezpečuje rozhodování v ostatních záležitostech patřících do samostatné působnosti kraje, pokud nejsou vyhrazeny zastupitelstvu nebo pokud si je zastupitelstvo nevyhradilo.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
umožnit realizaci stáží vybraných studentů VŠPJ v kanceláři kraje Vysočina v Bruselu za podmínky jejich financování z evropského programu ERASMUS;
schvaluje
vzor třístranné dohody mezi krajem Vysočina, jako hostitelskou organizací, Vysokou školou polytechnickou Jihlava jako vysílající organizací a vybraným studentem Vysoké školy polytechnické Jihlava pro účely financování stáže z programu ERASMUS dle materiálu
RK-22-2008-49, př. 1.-
Odpovědnost ORR
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz