Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2008-24

RK-22-2008-24.doc
Číslo materiálu24
Číslo jednacíRK-22-2008-24
NázevNávrh na rozpočtové opatření - zařazení nové akce "Akademie - VOŠ, Gymnázium a SOŠ uměleckoprůmyslová Světlá n/S. - kamenosochařský přístřešek Lipnice n/S" do rozpočtu kraje
Zpracoval M. Šulc
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na zařazení nové akce do rozpočtu kraje.
V sobotu dne 1. 3. 2008 se přehnala přes území Vysočiny vichřice Emma, která naprosto zničila stávající kamenický přístřešek odloučeného pracoviště školy v Lipnici nad Sázavou, který byl postaven dle informací cca v r. 1965. Nebyla zničena pouze stávající dřevěná konstrukce, ale i vestavěné technologické zařízení /tlakový rozvod vzduchu, štokovací brousící ramena, odsávání - Sajax, elektroinstalace, vodoinstalace/ s přístřeškem související. Přístřešek sloužil pro praktickou výuku kameníků a kamenosochařů. Jednalo se o likvidní pojistnou událost s plněním ve výši 922 470 Kč.
Bezprostředně několik dnů po havárii byla svolána odborem majetkovým schůzka za účasti školy a možného projektanta. Bylo dohodnuto v jakém rozsahu a z jakého materiálu může být kamenický přístřešek obnoven. Mimo jiné bylo dohodnuto, že místo původních 7 pracovišť bude postačovat pouze pracovišť 5. Vzhledem k technologickým rozvodům a zčásti poškozenému přístřešku vedle stojící provozní budovy bylo navrhnuto, že bude zpracován jednoduchý investiční záměr akce jako podklad pro realizační projektovou dokumentaci, ze kterého bude patrné technické řešení a základní propočet předpokládaných nákladů.
Záměr tedy předpokládá obnovit kamenický přístřešek pouze pro 5 kamenických pracovišť včetně poškozeného pracoviště pro centrální brusku a elektrorozvodnu u provozní budovy. Na základě požadavku odboru majetkového bude nosná konstrukce provedena jako ocelová a montovaná, aby v případě utlumení činnosti pracoviště Lipnice n/S. bylo možno celou stavbu přestěhovat do areálu školy ve Světlé n/S. Stěny ocelové konstrukce budou ze 3 stran opláštěny dřevěným obkladem. Součástí akce je znovuobnovení a provedení nové vzduchotechniky, řešící odsávání od ručního opracování kamene, které je prováděno pomocí sbíjecích pneumatických kladiv umístěných na tzv. štokovacím rameni. Dále bude nutno provést nově rozvody stlačeného vzduchu, rozvody elektroinstalace a rozvody vody. Propočet nákladů vč. vypracování projektové dokumentace je odhadován na 4 700 000 Kč vč. DPH v současné cenové úrovni.
Návrh řešení OM navrhuje zařadit akci "Akademie - VOŠ, Gymnázium a SOŠ uměleckoprůmyslová Světlá n/S. - kamenosochařský přístřešek Lipnice n/S" do rozpočtu na rok 2008, položka Investice ve školství na kapitole Nemovitý majetek s tím, že finanční krytí je navrhováno zajistit formou rozpočtového opatření z položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje. V letošním roce by byla zajištěna projektová dokumentace stavby, příslušná povolení a ve III. čtvrtletí zadána veřejná zakázka na realizaci. Zadat veřejnou zakázku na tuto stavbu je potřebné s ohledem na dlouhé dodací lhůty pro výrobu ocelové konstrukce. V letošním roce by byly zahájeny práce v rozsahu zemních prací, zakládání a komunikace. Dokončení akce po dodání a montáži ocelové konstrukce by mohlo proběhnout v I. polovině roku 2009. Náklady na projektovou dokumentaci by neměly přesáhnout 200 tis. Kč a celkový předpoklad potřebného finančního krytí v letošním roce je 1 mil. Kč.
Návrh předpokládá rozhodnout zařadit novou stavební akci do rozpočtu kraje Vysočina a schválit rozpočtové opatření k zajištění finančního krytí akce (projektové dokumentace) v roce 2008.
StanoviskaOdbor školství, mládeže a sportu souhlasí se zařazením akce "Akademie - VOŠ, Gymnázium a SOŠ uměleckoprůmyslová Světlá n/S. - kamenosochařský přístřešek Lipnice n/S" pro praktickou výuku kameníků a kamenosochařů do rozpočtu kraje Vysočina. Vzhledem k očekávanému poklesu žáků doporučuje OŠMS provedení rekonstrukce v nezbytném stavebně technickém rozsahu k zajištění náhrady přístřešku zničeného vichřicí.

Odbor ekonomický nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření. Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 30. 6. 2008 je 11 474 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zařadit novou akci "Akademie - VOŠ, Gymnázium a SOŠ uměleckoprůmyslová Světlá n/S. - kamenosochařský přístřešek Lipnice n/S" do položky Investice ve školství na kapitole Nemovitý majetek;
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, položky Investice ve školství, § 3123 Střední odborná učiliště a učiliště, rozpočtu akce "Akademie - VOŠ, Gymnázium a SOŠ uměleckoprůmyslová Světlá n/S. - kamenosochařský přístřešek Lipnice n/S" (kapitálové výdaje) o částku 1000 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti, j. n. položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 1000 tis. Kč.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín 31. červenec 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz