Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2008-03

RK-22-2008-03.doc
Číslo materiálu03
Číslo jednacíRK-22-2008-03
NázevStanovení počtu zaměstnanců kraje
Zpracoval3 Stanovení počtu zaměstnanců kraje pro: jednání rady kraje č. 22/2008 dne 8. 7. 2008 zpracoval/a: P. Pavlinec, E. Janoušková
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuUsnesením č. 0382/10/2008/RK stanovila rada kraje 402 zaměstnanců k 1. dubnu 2008. Předkládaný materiál navrhuje navýšení počtu zaměstnanců k 1. září 2008 o 1 funkční místo na odboru informatiky, oddělení koncepční.

Ředitelka Sekce pro ekonomiku a podporu navrhuje navýšit počet zaměstnanců na odboru informatiky o jedno funkční místo, a to v souvislosti se vznikem několika nových problematik na tomto odboru.
1) Důsledkem veřejné zakázky centrálního zadavatele na pevnou a mobilní telefonii pro KrÚ a příspěvkové organizace kraje vyvstává v nejbližší budoucnosti potřeba řešit administrativu správy mobilních telefonů v rámci interních procesů KrÚ a současně organizační a technickou podporu pro příspěvkové organizace. Jde zejména o další systémová opatření, která by umožnila předcházet situacím možného zneužití telekomunikačních technologií (viz. kauza O2, usnesení zastupitelstva kraje 0217/04/2008/ZK ze dne 24.6.2008). Dalším problémem, které je třeba v této souvislosti řešit je logické rozdělení agendy technické a majetkové správy mobilních telefonů mezi odbor informatiky a oddělení hospodářské správy, které se v současné době ukazuje jako nevyhovující a nese sebou významná rizika, jak je identifikoval provedený interní audit zaměřený na Systém pořizování, přidělování a nakládání se SIM kartami ve vlastnictví kraje (IA/2007/04). Návrh organizačního opatření přesunu celé agendy mobilní telefonie na odbor informatiky je jedním z výstupů tohoto interního auditu.
2) Zaměstnanci odboru informatiky (oddělení koncepční) budou muset zvládnout řízení a administrativní zabezpečení nových projektů, jejichž nárůst by se dal označit za rapidní. Jedná se o činnosti související s přípravou projektů, jejich předkládáním, řízením a realizací a o činnosti související s přípravou na předběžnou, průběžnou i následnou kontrolu. Oproti květnu 2005, kdy proběhlo poslední navýšení počtu pracovníků koncepčního oddělení, narostl počet řešených projektů ze 4 na 15. Jedná se o vlastní EU projekty, i projekty příspěvkových organizací, měst a obcí.
Návrh řešení Ředitel krajského úřadu navrhuje radě kraje stanovit počet zaměstnanců kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu k 1. 9. 2008 na 403 zaměstnanců, tj. v souladu s požadavkem ředitelky Sekce pro ekonomiku a podporu navýšit organizační strukturu o jedno funkční místo na odboru informatiky s obsahovou náplní funkčního místa zaměřenou na servisní podporu zřizovaným organizacím v oblasti telefonie zejména koordinaci prováděcích smluv vůči krajské rámcové smlouvě, administraci nastavení služeb a bezpečnostních opatření v konfiguračních systémech operátorů a na řízení a administrativní zabezpečení projektů.

O počtu zaměstnanců kraje zařazených do krajského úřadu rozhoduje dle § 59 odst. 1 písm. b) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, rada kraje.
Stanoviskaodst. 5.2.1 auditní zprávy: "...Přesun celé agendy SIM karet na odbor informatiky by podle našeho názoru přispěl ke zjednodušení a zrychlení procesů a ke zvýšení bezpečnosti. ... Případný přesun celé agendy SIM karet na odbor informatiky a zavedení "supervize" vyúčtování by si ovšem vyžádalo dodatečné personální zdroje na odboru informatiky, které lze odhadnout na 0,5 pracovního úvazku. Vzhledem k přínosům a předcházení možným rizikům považujeme zvýšení personálních zdrojů za účelné a akceptovatelné..."

Stanovisko OSŘKŽÚ:
Osobní náklady vzniklé se zvýšením počtu zaměstnanců bude možné hradit z rozpočtu kapitoly Krajský úřad.

Stanovisko oddělení hospodářské správy:
Technicko provozní opatření související se zvýšením počtu zaměstnanců jsou řešitelná v rámci prostor užívaných oborem informatiky.
Návrh usneseníRada kraje
stanoví
v souladu s ustanovení § 59 odst. 1 písm. b) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, počet zaměstnanců kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu k 1. 9. 2008 na 403 zaměstnanců.
Odpovědnost ředitel krajského úřadu
Termín 1. 9. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz