Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2008-50

RK-20-2008-50.doc  RK-20-2008-50pr1.doc  RK-20-2008-50pr2.doc
Číslo materiálu50
Číslo jednacíRK-20-2008-50
NázevŠkolní jídelna při Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné škole zdravotnické Jihlava
Zpracoval K. Ubr
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuMateriál shrnuje možnosti dalšího postupu při řešení nevyhovujícího stavu jedné z budov ve správě Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Jihlava (dále jen "SZŠ") pro zajištění školního stravování.

OŠMS obdržel ze SZŠ informaci o výzvě Krajské hygienické stanice kraje Vysočina (dále jen "KHS") k řešení dlouhodobě nevyhovujícího stavu prostor, v nichž SZŠ zajišťuje školní stravování (materiál RK-20-2008-50, př. 1). Školní stravování je zajišťováno v suterénu budovy (vila s průčelím do ulice J. Masaryka) a jedná se zejména o přetrvávající vlhkost zdiva. Vzhledem k předpokládaným stavebním úpravám, které přesahují možnosti SZŠ, požádala ředitelka školy o vyjádření zřizovatele. Dne 10. června proběhlo jednání zástupců kraje s ředitelem KHS, na které byla projednána možnost a předpoklady pro dočasné setrvání školní jídelny ve stávajících prostorách. Pro rozhodnutí o dalším postupu je potřebné zpracovat odborný posudek, který by stanovil nezbytná opatření pro setrvání ve stávajících prostorách do 30. 6. 2009.
Školní jídelna má stavebně technickou kapacitu 280 a dle statistických výkazů zajišťuje stravování pro 160 žáků a studentů, 31 učitelů a 31 cizích strávníků - učitelé z okolních škol. Z právních předpisů (§§ 181 a 122 Školského zákona) vyplývá kraji povinnost zajistit stravování pro nezletilé žáky škol, které zřizuje. Dle vyjádření ředitelky Domova mládeže a Školní jídelny Jihlava je možné zajistit stravování v jí řízené organizaci.
Kromě školního stravování využívá SZŠ budovu v menším rozsahu k zajištění výuky (2 učebny) a k uložení materiálu. S ohledem na demografický vývoj v kohortě žáků středních škol a očekávaný pokles počtu studentů VOŠ (nabídka bakalářských oborů se stejným zaměřením) předpokládá OŠMS, že budova nebude nezbytně potřebná pro zajištění výuky SZŠ. Dle vyjádření MO je budova ve špatném technickém stavu a v případě dalšího užívání by vyžadovala kompletní rekonstrukci. MO navrhuje rekonstrukci neprovádět a budovu opustit. O další využití budovy projevilo zájem Občanské sdružení pro podporu zdraví 21 (materiál RK-20-2008-50, př. 2), rovněž je možné uvážit využití budovy pro jiné krajské účely (např. dlouhodobé umístění Vysočina Education).
Návrh řešení OŠMS navrhuje, aby SZŠ zadala zpracování odborného posudku a výsledek byl předložen radě kraje k rozhodnutí o dalším postupu. Současně budou rozpočtovým opatřením (úpravou příspěvku na provoz) poskytnuty SZŠ prostředky na úhradu nákladů za zpracování posudku, případně prostředky na provedení opatření proti vlhkosti.
Vzhledem k tomu, že zatím není jisté zajištění stravování od 1. 9. 2008 v prostorách SZŠ, bude potřebné, aby ředitelka SZŠ o situaci ještě před koncem školního roku informovala strávníky a zaměstnance.
StanoviskaOdbor majetkový:
Stanovisko ke stavu jídelny a stavebně technickému stavu domu s průčelím do ulice J. Masaryka ve SZŠ, VZŠ a SŠ v Jihlavě.

Pokud bychom provedli odstranění plísní v jídelně, tak je to pouze dočasné řešení, které by pouze oddálilo nezbytně nutnou celkovou rekonstrukci výše uvedeného domu. Odvlhčení prostor v 1. PP by bylo možné provést cca do 1 mil. Kč.
Pokud by nám tento objekt zůstal i nadále ve správě, tak je nezbytně nutné počítat s těmi pracemi:
- nová střecha vč. krovu (jedná se o značně členitou střechu s různými věžičkami) 3 mil. Kč
- oprava oken formou výměny 1,5 mil. Kč
- rekonstrukce el.instalace (cena by se odvíjela od toho k jakému účelu by budova byla využívána) 1-2 mil. Kč
- statické posouzení stropů (na základě tohoto posouzení by bylo rozhodnuto, zda mohou stropy zůstat, nebo je nutná jejich výměna)
- další stavební práce, které by byly stanoveny na základě využití budovy

OM vzhledem k technickému stavu doporučuje opuštění budovy.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se zpracováním odborného posudku s návrhem nezbytných opatření pro setrvání školní jídelny v prostorách Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Jihlava do 30. 6. 2008;
ukládá
* OŠMS předložit radě kraje návrh dalšího postupu na základě odborného posudku;
* ředitelce Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Jihlava informovat o situaci zaměstnance školy a strávníky.
Odpovědnost OŠMS, ředitelka SZŠ
Termín do 31. 8. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz