Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2008-59

RK-19-2008-59.doc
Číslo materiálu59
Číslo jednacíRK-19-2008-59
NázevNávrh na předložení projektu kraje s žádostí o podporu z ROP Jihovýchod
Zpracoval I. Šteklová, L. Seidl, Z. Čech
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o Regionální operační program (dále jen "ROP"), do něhož kraj Vysočina připravuje projekt "Vítejte na Vysočině".

V rámci ROP je v současné době vyhlášena třetí výzva k předkládání projektů s datem uzávěrky 7. 7. 2008. Zahrnuje i oblast podpory 2. 2. Rozvoj služeb v cestovním ruchu, jejímž cílem je zkvalitnit a rozvíjet marketingové, propagační a informační služby, organizaci řízení a produkty v cestovním ruchu.

Kraj je oprávněným žadatelem uvedené oblasti podpory. U projektů nezakládajících veřejnou podporu je 85% uznatelných nákladů projektu financovatelných ze zdrojů ERDF, 8,5% ze zdrojů Regionální rady Jihovýchod, vlastní podíl představuje 7,5% celkových uznatelných nákladů projektu. Maximální výše dotace může dosáhnout 10 mil Kč.
Návrh řešení Pro posílení prezentačních aktivit kraje navrhuje odbor sekretariátu hejtmana zpracovat projekt a ucházet se s ním o podporu ve 3. výzvě ROP, v rámci oblasti podpory 2.2. Rozvoj služeb v cestovním ruchu.

Projekt "Vítejte na Vysočině" je zaměřený na přípravu a realizaci prezentací kraje jako jedinečné turistické destinace během nejvýznamnějších společenských, kulturních a sportovních akcí, konaných na území kraje Vysočina. Projekt je komplementární k projektu připravovanému příspěvkovou organizací Vysočina Tourism, zaměřeného na zkvalitnění marketingu turistické nabídky kraje Vysočina. Projekt bude realizován od října 2008 do dubna 2010 a jeho celkové výdaje jsou uvažovány v celkovém objemu 6 735 000 Kč. Z této částky bude v případě získání dotace 92,5 % hrazeno ze zdrojů ROP, 7,5% představuje vlastní podíl žadatele. Stručná anotace projektu je obsahem přílohy RK-19-2008 59, př. 1.

Předpokladem pro financování projektu z prostředků ROP je kompletně vyplněná projektová žádost a kladné rozhodnutí Výboru Regionální rady Jihovýchod. Spolu se žádostí o podporu z ROP je nutné předložit čestné prohlášení, které se odkazuje na usnesení zastupitelstva o záměru předložit projekt a zajištění způsobu financování včetně vlastního podílu. Nejpozději před podpisem Smlouvy o poskytnutí dotace doloží žadatel výpisem z usnesení zastupitelstva, že má zajištěny finanční prostředky na realizaci projektu.
Celkové způsobilé výdaje projektu "Vítejte na Vysočině" jsou 6 735 000 Kč, celková dotace je předpokládána ve výši 6 229 875 Kč, vlastní podíl tedy činí 505 125 Kč.
Vyúčtování a proplácení nákladů spojených s realizací projektu bude probíhat průběžně (v intervalech nejméně 3 měsíce a minimálně 10% způsobilých výdajů).

OSH navrhuje radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout o vyčlenění finančních prostředků z rozpočtu kraje na financování projektu realizovaného krajem Vysočina ve výši 6 735 000 Kč. Pro finanční zajištění projektu navrhuje OSH schválit převod finančních prostředků ve finančním objemu max. 6 735 000 mil. Kč z Fondu strategických rezerv na přípravu projektu "Vítejte na Vysočině" na zvláštní účet projektu s tím, že finance budou uvolňovány postupně dle aktuální potřeby projektu.

Projektová žádost bude zpracována externím subjektem a její finální podoba bude před podáním předložena ke schválení Radě kraje Vysočina.
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje:
Odbor regionálního rozvoje souhlasí s návrhem usnesení. Připravovaný projekt "Vítejte na Vysočině" je v souladu s oblastí podpory 2.2. Rozvoj služeb cestovního ruchu Regionálního operačního programu Jihovýchod.

Odbor ekonomický:
Uvedený projektový záměr není zahrnut v návrhu rozpočtového výhledu na roky 2009 - 2011, v případě schválení zastupitelstvem kraje bude založen zvláštní účet a podle aktuální potřeby převáděny finanční prostředky z Fondu strategických rezerv.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
obsahové zaměření projektu "Vítejte na Vysočině" předkládaného v Regionálním operačním programu oblasti podpory 2.2. Rozvoj služeb v cestovním ruchu dle materiálu RK-19-2008-59, př. 1;
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* vzít na vědomí znění obsahu projektu "Vítejte na Vysočině" předkládaného krajem Vysočina v Regionálním operačním programu, oblasti podpory 2.2. Rozvoj služeb v cestovním ruchu, dle materiálu RK-19-2008-59, př. 1;
* schválit převod finančních prostředků ve finančním objemu max. 6 735 000 mil. Kč z Fondu strategických rezerv na přípravu a realizaci projektu "Vítejte na Vysočině" na zvláštní účet projektu s tím, že finance budou uvolňovány postupně dle aktuální potřeby projektu.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana, odbor ekonomický
Termín 23. 6. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz