Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2008-51upr1

RK-19-2008-51upr1.doc
Číslo materiálu51upr1
Číslo jednacíRK-19-2008-51upr1
NázevProjektový záměr modernizace zámku Třebíč a vytvoření nových expozic do ROP NUTS II Jihovýchod a projekt vybudování depozitářů Muzea Vysočiny Třebíč
Zpracoval K. Lisá, P. Kolář, T. Čihák
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuJedná se o vymezení rozsahu projektu připravovaného do ROP NUTS II Jihovýchod a projednání stavebních záměrů "Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístuonění nových expozic" a "Muzeum Vysočiny Třebíč - vybudování depozitářů Kosmákova 66/1319".
Muzeum Vysočiny Třebíč (dále jen "MVT"), příspěvková organizace, sídlí v historickém objektu zámku v Třebíči, který je součástí areálu bývalého benediktinského kláštera s kostelem sv. Prokopa a byl nařízením vlády č. 337/2002 Sb., s účinností od 1. srpna 2002 prohlášen za národní kulturní památku. Celý objekt zámku prošel před 60 lety významnou rekonstrukcí, při které byly provedeny opravy exteriéru i interiéru zámku a jeho statická sanace. V této době byly také naposledy ošetřeny vnitřní instalace, proto odbor majetkový zadal posouzení záměru obnovy všech vnitřních instalací objektu zámku. Toto komplexní řešení úzce navazuje i na záměr uvolnit některé prostory v zámku vymístěním uložených sbírkových předmětů, rozšířit výstavní prostory otevřením nových expozic a zajistit vhodné uložení a správu sbírek muzea vybudováním nových depozitářů. Usnesením 0679/15/2006/RK schválila rada kraje záměr rekonstrukce budovy na Kosmákově ul. 66/1319 v Třebíči (na p. č. st.1433/1, k.ú. Třebíč) pro potřeby Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace - vybudování depozitáře, pracoven, konzervátorských a preparátorských dílen. Na toto usnesení navazuje další usnesení č. 0871/21/2007/RK, kterým rada kraje vzala na vědomí záměr "Muzeum Vysočiny Třebíč, oprava ÚT a rekonstrukce instalací" dle materiálu RK-21-2007-06, př. 1, a uložila odboru regionálního rozvoje zabezpečit v součinnosti s odborem majetkovým a odborem kultury a památkové péče přípravu realizace tohoto záměru s výhledem na možné čerpání finančních prostředků z evropských fondů.
V současné době je zpracována koncepce nových zámeckých expozic v objektu zámku v Třebíči, která počítá s vymístěním kanceláří a přestěhováním depozitářů do odpovídajících nových prostor. Odbor majetkový připravil zadávací dokumentaci pro výběr budoucího projektanta, která stanovuje rozsah rekonstrukce a obnovy obou objektů, v souladu se zpracovaným stavebním záměrem.
Rada kraje na svém zasedání dne 21. 8. 2007 uložila usnesením č. 1141/25/2007/RK odboru regionálního rozvoje, aby ve spolupráci s odborem kultury a památkové péče zahájil práce na přípravě projektu, který bude zahrnovat rekonstrukci budovy na Kosmákově ulici a rekonstrukci objektu zámku a prostor expozic MVT do Regionální operačního programu NUTS II Jihovýchod (dále jen "ROP NUTS II Jihovýchod"). Nositelem projektu, jenž by vzhledem ke svému zaměření mohl být financován v rámci prioritní osy 2 - Rozvoj udržitelného cestovního ruchu, oblast podpory 2.1 - Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch, by byl kraj Vysočina.
Předpokládané náklady na rekonstrukci budovy na Kosmákově ulici pro účely depozitáře, včetně jeho vybavení úložnými systémy, činí cca 45 mil. Kč. Náklady na navrhovanou rekonstrukci hlavní zámecké budovy MVT, které zahrnují i vybavení interiérů pro instalaci nových expozic, činí cca 130 mil Kč.
Na základě jednání mezi zástupci zmíněných odborů, s vedením MVT a po konzultaci projektového záměru na Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod bylo doporučeno vzhledem k objemu finančních prostředků vyčlenit z původně zamýšleného projektu rekonstrukci budovy na Kosmákově ulici a k předložení do ROP NUTS II Jihovýchod připravovat pouze projekt kompletní obnovy zámku a otevření nových expozic MVT. Výstupem projektu by pak byla obnova hlavní zámecké budovy MVT a rozšíření veřejného provozu muzea s vybudovaným novým expozičním systémem, který předpokládá rozšíření z hlediska rozsahu vystavovaných exponátů i zakomponovaných témat. Vedle řady modernizovaných a nově koncipovaných expozic, zejména moravských vltavínů a třebíčských betlémů, by měla být budoucí nabídka MVT rozšířena mimo jiné o novou zámeckou expozici, expozici historie bývalého kláštera a nové galerijní prostory. Úvodní scénář nových expozic je obsažen v materiálu RK-19-2008-51, př. 3.
Předpokládané provozní náklady rekonstruované budovy na Kosmákově ulici by se měly pohybovat ve výši cca 1 mil. Kč ročně, jejich specifikované vyčíslení je uvedeno v materiálu RK-19-2008-51, př. 4. V případě budovy zámku se po rekonstrukci prostor a expozic zvýšení provozních nákladů nepředpokládá. Mzdové náklady muzea by se měly v souvislosti s budoucím navýšením počtu pracovníků zvýšit cca o 618 tis. Kč ročně, tj. nárůst oproti roku 2007 činí 6,41% (3 kustodi v nových expozicích).
Návrh řešení S odkazem na doporučení Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod, odboru implementace projektů Jihlava, po projednání na úrovni dotčených odborů a také po projednání v rámci Sekce pro rozvoj regionu je navrhováno vyčlenění rekonstrukce budovy na Kosmákově ulici z původně koncipovaného projektu s tím, že náklady na vybudování depozitáře ve výši cca 45 mil. Kč s DPH budou uhrazeny z rozpočtu kraje. Vymístění depozitářů z hlavní budovy MVT je přitom nezbytnou podmínkou pro realizaci obnovy objektu zámku a nutným předpokladem pro instalaci nových expozic.
Do ROP NUTS II Jihovýchod je navrhováno připravovat projekt rekonstrukce hlavní zámecké budovy a vybudování nových expozic MVT. Z odhadovaných nákladů na rekonstrukci budovy zámku a na zajištění interiérového zázemí pro expozice v objemu 130 mil. Kč by měla být v případě předložení a schválení projektu část ve výši 100 mil. Kč s DPH financována z ROP NUTS II Jihovýchod.
Návrh řešení počítá s kompletní rekonstrukcí objektu na Kosmákově ulici v Třebíči, následně s realizací obnovy veškerých vnitřních instalací a s realizací stavebních zásahů, vedoucích k maximální možné obnově a regeneraci historického objektu zámku Třebíč. Návrh usnesení předpokládá schválit stavební záměry projektů "Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic" a "Muzeum Vysočiny Třebíč - vybudování depozitářů, Kosmákova 66/1319" a uložit odboru kultury a památkové péče, odboru majetkovému a odboru regionálního rozvoje zajistit přípravu projektové žádosti projektu "Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic" k předložení do ROP NUTS II Jihovýchod dle materiálu RK-19-2008-51upr1.
Realizací stavebního záměru kraj zajistí vybudování depozitáře a nových pracovišť MVT, kompletní obnovu vnitřních instalací zámku v Třebíči, rozsáhlejší zpřístupnění hlavní zámecké budovy veřejnosti a kvalitní obnovu národní kulturní památky.
Z výše uvedených důvodů je radě kraje dále navrhováno doporučit zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků ve finančním objemu max. 10 mil. Kč z Fondu strategických rezerv kraje na přípravu projektu "Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic" na zvláštní účet projektu s tím, že finance budou uvolňovány postupně dle aktuální potřeby projektu.




Stanovisko:

Odbor ekonomický:
Uvedený projektový záměr není zahrnut v rozpočtovém výhledu na roky 2008 - 2010.
O projektu "Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic" bylo jednáno a byl zahrnut do tabulky předpokládaných výdajů a příjmů zvláštních účtů projektů spolufinancovaných z EU, kde je počítáno s požadavkem na Fond strategických rezerv.
V případě schválení zastupitelstvem kraje bude založen zvláštní účet určený na financování projektu a postupně dle potřeby budou na tento účet převáděny finanční prostředky z Fondu strategických rezerv.
Stanoviska
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
rozsah projektu "Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic" k předložení do Regionálního operačního programu Jihovýchod dle materiálu RK-19-2008-51upr1;
schvaluje
* stavební záměr projektu "Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic" dle materiálu RK-19-2008-51, př. 1,
* stavební záměr projektu "Muzeum Vysočiny Třebíč - vybudování depozitářů, Kosmákova 66/1319" financovaný z rozpočtu kraje Vysočina dle materiálu RK-19-2008-51, př. 2upr1,
* změnu názvu akce "Muzeum Vysočiny Třebíč - rekonstrukce zámku a prostor expozic" zařazené ve schváleném rozpočtu kraje Vysočina pro rok 2008 na kapitole Nemovitý majetek, položka Investice v kultuře na nový název "Muzeum Vysočiny Třebíč - vybudování depozitářů, Kosmákova 66/1319",
* "Úvodní scénář nových expozic Muzea Vysočiny Třebíč" dle materiálu
RK-19-2008-51, př. 3;
ukládá
Odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu kraje Vysočina, Odboru majetkovému Krajského úřadu kraje Vysočina a Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina zajistit přípravu projektové žádosti projektu "Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic" k předložení do Regionálního operačního programu Jihovýchod a předložit ji radě kraje k rozhodnutí, a
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků ve finančním objemu max.
10 mil. Kč z Fondu strategických rezerv na přípravu projektu "Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic" na zvláštní účet projektu s tím, že finance budou uvolňovány postupně dle aktuální potřeby projektu.
Odpovědnost OKPP, OM, ORR, OE
Termín 24. 6. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz