Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2008-36

RK-19-2008-36.doc  RK-19-2008-36pr1.doc  RK-19-2008-36pr2.doc
Číslo materiálu36
Číslo jednacíRK-19-2008-36
NázevÚprava textu Pravidel pro poskytování dotací na územně plánovací činnost obcí z rozpočtu kraje Vysočina
Zpracoval L. Ryšavá, P. Průža
Předkládá J. Strejček
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo kraje schválilo dne 29. 6 2004 usnesením 236/03/2004 upravený text Pravidel pro poskytování dotací na územně plánovací činnost obcí z rozpočtu kraje Vysočina. Vzhledem ke zdejším zavedeným zvyklostem pro přijímání pravidel rady či zásad zastupitelstva lze původně schválená Pravidla pro poskytování dotací na územně plánovací činnost obcí z rozpočtu kraje Vysočina považovat za Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na územně plánovací činnost obcí z rozpočtu kraje Vysočina (dále jen Zásady). V tomto smyslu jsou původní pravidla upravena.
Od 1. 1. 2007 nabyl účinnosti nový stavební zákon č. 183/2006 Sb., který řeší v jiných souvislostech pořizování územních a regulačních plánů oproti starému stavebnímu zákonu. Výraznou změnu přinesl nový stavební zákon např. v tom, že již není povinnost zpracovávat koncept územního plánu, pouze v případě potřeby prověření variant řešení. Současná právní úprava také již nepřipouští zpracování regulačního plánu bez vydaného územního plánu. Text Zásad je ve smyslu nového stavebního zákona upraven. Žádné věcné změny se nenavrhují.
Návrh řešení Úprava textu Zásad spočívá především v doplnění správných pojmů a náležitostí dle nového stavebního zákona.
Konkrétně navrhujeme upravit text Zásad v následujících bodech:
1. v textu se slovo "pravidla" nahrazuje slovem "zásady"
2. v článku 1, bod (2) se v první odrážce doplňuje závorka "(pokud se zpracovává)", vypouští se třetí a čtvrtá odrážka a pod odrážkami je uveden odkaz na správný paragraf stavebního zákona. Dále se v tomto článku vypouští bod (4)., zbývající body (5). a (6). se přečíslují na (4). a (5).
3. článek 2 zůstává beze změny
4. v článku 3, bodu (1). se v písm. a. doplňuje závorka "(pokud se zpracovává) a návrh", písm. c. se mění začátek "pokynů pro zpracování návrhu", písm. b. a d. se vypouští. V bodu (2) se vypouští ...vybraným v souladu se zákonem č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek, a dále se doplňuje ... "předmětného územního plánu. Pokud se dle smlouvy o dílo bude zpracovávat koncept a návrh územního plánu" ... dále stávající text.
5. článek 4 zůstává beze změny
6. článek 5 se v bodu (1) doplňuje "...do 30. 9. předchozího roku. Za včasně podanou žádost se považuje ta žádost, která je do dne 30. 9. předána k poštovní přepravě stanoveného termínu." vypouští se "stanoveného termínu (viz Čl. VIII)."
v bodu (2) doplňuje text za závorkou (dále jen odbor ÚPaSŘ) "v jednom vyhotovení včetně příloh" a za webovou adresu se doplňuje "dokumenty odborů, odbor územního plánování a stavebního řádu"
7. v článku 6I se v bodě (3) doplňuje za slovo zastupitelstvo "kraje"
8. v článku 7 se v bodě (3). se místo Finanční příspěvky použije "Dotace"
9. text článku 8 se ruší celý a nahrazuje se novým zněním:
(1). Za aktualizaci těchto Zásad odpovídá Odbor územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu kraje Vysočina.
(2). Nedílnou součástí těchto Zásad je Příloha č. 1 - Formulář žádosti o poskytnutí dotace na zpracování územního plánů obcí kraje Vysočina
(3). Tyto Zásady nabývají platnosti a účinnosti dnem schválení Zastupitelstvem kraje Vysočina.
(4). Tyto Zásady ruší Pravidla pro poskytování dotací na územně plánovací činnost obcí z rozpočtu kraje Vysočina ze dne 29. 6. 2004 schválená usnesením č. 236/03/2004.
(5). Tyto Zásady byly projednány na jednání Zastupitelstva kraje Vysočina dne xx. xx. 2008 a schváleny usnesením č xxxx/xx/2008/ZK.

Konkrétní text úprav je uveden ve změnovém dokumentu, který je přílohou 1upr.1 tohoto materiálu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit úpravu textu Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na územně plánovací činnost obcí z rozpočtu kraje Vysočina dle materiálu RK-19-2008-36, př. 2.
Odpovědnost OÚPSŘ
Termín 24. 6. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz