Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2008-47

RK-20-2008-47.doc  RK-20-2008-47pr1.doc
Číslo materiálu47
Číslo jednacíRK-20-2008-47
NázevNávrh na řešení nájemních vztahů k bytu v ÚSP Nové Syrovice
Zpracoval L. Hondlová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuV nájemním bytě v areálu Ústavu sociální péče Nové Syrovice, příspěvkové organizace, dlouhodobě bydlí nájemníci, kteří již nejsou zaměstnanci zařízení. Objekt, ve kterém se byt nachází, slouží zčásti také k bydlení klientů se zvýšeným standardem. Jedná se o klienty (chroničtí alkoholici, psychotici), kteří byli do bydlení s vyšším standardem přestěhováni na základě dodržování předem stanovených pravidel a na základě hodnocení v rámci bonifikačního systému.
Nájemníci na jedné straně nejsou spokojeni s kvalitou bydlení v areálu ústavu, na druhé straně se však dlouhodobě nedaří ukončit nájemní vztah. Zařízení již před převedením do zřizovatelské působnosti kraje uplatnilo výpověď z nájmu bytu, ale nepodařilo se najít náhradní byt, aby bylo možné výpověď realizovat. Pokud by došlo k uvolnění bytu, bylo by jej možné využít pro bydlení klientů, protože péče o cílovou skupinu chronických alkoholiků není v kraji dostatečně zabezpečena lůžkovou kapacitou a protože širší nabídka bydlení s vyšším standardem napomáhá motivovat klienty k dodržování stanovených pravidel.
Paní ředitelka se na zřizovatele obrací se žádostí o řešení prostřednictvím koupě družstevního podílu k bytu s jeho následným pořízením, aby bylo možné nájemníkům poskytnout náhradu a jejich byt uvolnit. Její žádost s popisem vývoje situace je uvedena v materiálu RK-20-2008-47, př. 1.
Návrh řešení Řešení cestou pořízení náhradního bytu by přineslo jednak ukončení nájemního vztahu, se kterým jsou obě strany nespokojené a jednak získání ubytovacích prostor pro klienty za cenu, která je výrazně nižší než nová výstavba. Vzhledem ke stavu objektu zámku, ve kterém žije většina klientů, lze očekávat pro budoucnost i případnou přestavbu, při které by bylo potřeba i kapacitně velmi omezených ubytovacích prostor využít. Řešení formou pořízení bytu by bylo finančně vhodné za předpokladu, že nebude v blízké době možné ukončit nájemní vztah jiným způsobem.
Navrhujeme, aby rada kraje uložila majetkovému odboru a odboru sociálních věcí a zdravotnictví prověřit, zda není možné zajistit ukončení nájemního vztahu jiným způsobem než zajištěním náhradního bytu. Dále navrhujeme, aby pověřila radního kraje pro oblast sociálních věcí, majetkový odbor a odbor sociálních věcí a zdravotnictví, projednáním a zpracováním podkladů pro pořízení náhradního bytu, pokud bez něj není reálné ukončení nájemního vztahu.
StanoviskaStanovisko majetkového odboru bude předloženo na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
majetkovému odboru a odboru sociálních věcí a zdravotnictví prověřit, zda není možné zajistit ukončení nájemního vztahu jiným způsobem než zajištěním náhradního bytu;
pověřuje
radního kraje pro oblast sociálních věcí, majetkový odbor a odbor sociálních věcí a zdravotnictví, projednáním a zpracováním podkladů pro pořízení náhradního bytu, pokud bez jeho pořízení není reálné ukončení nájemního vztahu.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 30. 9. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz