Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2008-44

RK-20-2008-44.doc  RK-20-2008-44pr1.doc  RK-20-2008-44pr2.doc  RK-20-2008-44pr3.doc  RK-20-2008-44pr4.xls  RK-20-2008-44pr5.xls
Číslo materiálu44
Číslo jednacíRK-20-2008-44
NázevPodpora mateřských center
Zpracoval L. Hradecká, J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuMateřská centra vznikají jako klasický příklad aktivit občanské společnosti z potřeby a zájmu občanů. Mohou vzniknout jako občanská sdružení, nebo pod záštitou jiné organizace.
Mateřská centra zřizují zpravidla matky na mateřské dovolené, které se zároveň podílejí na jejich samosprávě a zajišťují programy, umožňují matkám s malými dětmi vyjít z izolace, kam se celodenní péčí o dítě dostávají. Jsou založena na principu rodinné svépomoci a vzájemné službě, poskytují společenství, solidaritu a otevřenost všem generacím. Mateřská centra nabízí pomoc svépomocí, vzájemné naslouchání, výměnu zkušeností a laické poradenství.
MC pořádají programy pro matky, rodiče, děti: tvořivé, vzdělávací, sportovní, rekvalifikační i jednorázové akce. Hlavní přínos mateřských center pro život ve společnosti lze shrnout v následujících bodech:
* MC jsou místem, kde jsou děti vítány. Nacházejí zde přirozené společenství vrstevníků a vidí svoji matku v jiné roli než v domácnosti.
* MC mají neformální charakter a pomáhají nalézat nové přátele.
* Otevřenost MC umožňuje integraci do společenství "odlišných" a učí toleranci a předchází xenofobii. MC jsou otevřena všem rasám, různým sociálním vrstvám, lidem s různým postižením, uprchlíkům a dalším.
* MC vznikají dobrovolnou činností občanů a tím přispívají k rozvoji občanské společnosti a posilují mateřskou roli ženy. Společenství v MC umožňuje na principu příkladu včasné pojmenování problémů a hledání jejich řešení. Předchází se tak konfliktním situacím. V MC se učí rodiny využívat volný čas, proto dochází i k prevenci kriminality.
* MC pomáhají ženám udržovat jejich profesní orientaci a posilují jejich sebevědomí.
Založení občanského sdružení, shánění prostorů a peněz, budování samosprávy MC, koncipování a zajišťování programů, starost o public relation, fundraising vyžaduje orientaci v zákonech, těsný kontakt s obecními úřady a zájem o obecné dění. To všechno se musejí ženy zakládající MC naučit.
Důležité je, aby zůstala otevřená a dostupná všem sociálním skupinám. Cílem MC je posilovat hodnoty rodiny, úlohy rodičů a mateřské role ženy ve společnosti, podporovat právní ochranu rodiny, mateřství a rovných příležitostí mužů a žen. Centra jsou založena na principu rodinné svépomoci a vzájemné službě.
V roce 2001 vznikla Síť mateřských center, občanské sdružení, která sdružuje jednotlivá MC z celé ČR. Síť MC koordinuje, propaguje a rozšiřuje hnutí MC v ČR a jejich zapojení do mezinárodních organizací. V současné době je členem Sítě MC celkem 270 MC, z toho v kraji Vysočina je to 11 MC (Jejich seznam je uveden v materiálu RK-20-2008-44, př. 2.) a další 4 MC do Sítě MC vstoupí podle stávajících informací v nejbližší době.
Přestože je činnost mateřských center postavena především na svépomoci neobejde se bez nákladů na prostory pro scházení, jejich vytápění i na odměňování při zajišťování některých činností. Kraj Vysočina dosud činnost mateřských center nefinancoval, ale síť mateřských center se prostřednictvím své koordinátory na kraj obrátila se žádostí o zvážení možné finanční podpory. Odbor sociálních věcí a zdravotnictví proto předkládá podnět k poskytnutí podpory mateřských center k projednání v radě a zastupitelstvu kraje.
Případná podpora mateřských center by měla být začleněna v rámci prorodinné politiky kraje. V této oblasti se zatím uskutečnil pouze projekt Rodinný pas.
Zastupitelstvo kraje Vysočina dne 26. 9. 2006 schválilo usnesením č. 0442/07/2006/ZK záměr projektu "Rodinný pas" (dále jen "projekt") na území kraje Vysočina a smlouvu o spolupráci s Jihomoravským krajem, kterou recipročně schválilo zastupitelstvo tohoto kraje. Dne 23. 10. 2007 byl usnesením č. 0450/06/2007/ZK schválen Dodatek č. 1 ke smlouvě o spolupráci mezi krajem Vysočina a Jihomoravským krajem.
Rodinný pas vznikl jako projekt na podporu rodin s dětmi. Podstatou je vytvoření a realizace systému poskytování slev a dalších výhod rodinám s alespoň jedním dítětem do osmnácti let. Cílem projektu je pro spolupráci a účast na projektu co největší počet poskytovatelů služeb, na straně druhé pak zapojit maximální počet rodin, které mohou čerpat výhody slevového systému. Výhody nabízí společnosti a subjekty jak privátního, tak i veřejného charakteru. Rozsah nabízených výhod je velmi široký, od kulturních a sportovních aktivit až po komerční služby.
Do projektu Rodinných pasů je od roku 2006 v kraji Vysočina zapojeno celkem 4 406 rodin. Přitom nárůst držitelů rodinných pasů v jednotlivých měsících je zřejmý z údajů uvedených v příloze č. 3. O problematiku rodinných pasů se také stále častěji zajímají provozovatelé nejrůznějších služeb, jde např. o možnost držitele rodinného pasu čerpat nejrůznější slevy, které se týkají běžných nákupů spotřebního zboží a služeb v oblasti gastronomie, volnočasových aktivit, kultury, sportu, cestování a mnoha dalších. Po počáteční nedůvěře k tomuto projektu, je v současné době zapojeno do systému slev a výhod poskytovaných rodinám s dětmi 11 000 poskytovatelů z celé ČR, v kraji Vysočina lze slevy uplatnit u 400 poskytovatelů. Jako příklad lze uvést kulturní instituce, jejichž seznam je uveden v příloze 5 tohoto materiálu.
Pro úspěch projetu je nezbytná účinná spolupráce kraje, měst, obcí a dalších subjektů, kteří se mohou aktivně zapojit do nejrůznějších činností souvisejících s rodinnými pasy. Subjektem, který může významně přispět k propagaci rodinných pasů mezi svými členy i poskytovateli výhod a tak k podpoře prorodinné politiky kraje Vysočina jsou mateřská centra.
V MC dochází k setkávání většího počtu rodin s dětmi. Jedná se tedy o prostředí vhodné k propagaci a větší informovanosti klientů a personálu o problematice rodinných pasů s cílem přispět ke zvýšení kvality a stability života rodin prostřednictvím rodinných pasů.
K podpoře činnosti mateřských center lze nyní využít část prostředků, které byly v kapitole Sociální věci již schváleny pro realizaci prorodinné politiky a které nebudou všechny použity pro aktivity v rámci projektu Rodinný pas. Zároveň je však možné žádat ze strany mateřských center propagaci uvedeného projektu a získávání další poskytovatelů slev v místě působení. Mateřská centra tak v rámci spolupráce přinesou také podporu rozvoji projektu kraje.
Návrh řešení Pro podporu činnosti mateřských center navrhujeme radě kraje, schválit poskytnutí daru 11 mateřským centrům v kraji Vysočina na jejich činnost a vzorovou smlouvu, která bude s mateřskými centry uzavřena. Darovací smlouva s jednotlivými MC dle materiálu
RK-20-2008-44, př. 1 obsahuje konkrétní výši daru - 10 tis. Kč poskytnutého každému MC v kraji Vysočina, které je v současné době v Síti mateřských center. Vstup do sítě je zárukou, že činnost centra odpovídá požadavkům stanoveným pro vstup do sítě. Ostatní centra mohou obdržet dar po vstupu do sítě v případě opakování podpory v dalších letech. Obsahem smlouvy jsou dále práva a povinnosti smluvních stran, které mimo jiné vymezují způsob, jakým bude obdarovaný propagovat a informovat své klienty a pracovníky o rodinných pasech a dalších záležitostech s rodinnými pasy souvisejícími. Ve smlouvě je formulován i závazek mateřského centra, že bude o projektu i o počtu rodinných pasů informovat potenciální poskytovatele slev v místě svého působení.

K zabezpečení výplaty darů navrhujeme schválit změnu rozpočtu podle materiálu
RK-20-2008-44, př. 4.
StanoviskaStanovisko ekonomického odboru bude doplněno na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* vzorovou smlouvu o poskytnutí daru mateřským centrům dle materiálu RK-20-2008-44, př. 1;
* rozpočtové opatření v rámci kapitoly Sociální věci § 4339 Ostatní sociální péče a pomoc rodině a manželství dle materiálu RK-20-2008-44, př. 4;
rozhoduje
o poskytnutím daru z kapitoly Sociální věci, § 4339- Ostatní sociální péče a pomoc rodině a manželství v celkové výši 110 000,- Kč organizacím uvedených v materiálu
RK-20-2008-44, př. 2.
Odpovědnost OSVZ
Termín 31. 8. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz