Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2008-42

RK-20-2008-42.doc
Číslo materiálu42
Číslo jednacíRK-20-2008-42
NázevUdělení souhlasu s nákupem přístroje na splátky pro Nemocnici Havlíčkův Brod, p. o.
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Havlíčkův Brod plánuje pro oční oddělení pořízení přístroje OCT (optická koherentní tomografie) v hodnotě cca 600 tis. Kč.
Tento přístroj slouží k diagnostice onemocnění sítnice. Umožňuje zobrazení různých vrstev sítnice a pod ní uložených struktur ve formě řezu neboli scanů s vysokým rozlišením. Na základě tohoto obrazu může lékař zvolit vhodný léčebný postup a posléze i posoudit úspěšnost léčby.
Jedná se o neinvazivní diagnostické vyšetření, které nikterak nezatěžuje pacienta. Metoda je využitelná zejména u starších pacientů se senilní degenerací makuly, ale i dalších onemocnění sítnice a cévnatky, jako je např. diabetická retinopatie či při diagnostice nádorů oka.
Vyšetření OCT je v mnoha případech nenahraditelné a je důležitým krokem vedoucím ke správné diagnostice a sledování rozvoje onemocnění sítnice a tím i pro indikaci k následné operaci. V současné době pacienti dojíždějí na tento typ vyšetření na kliniky do Prahy, Brna nebo Hradce Králové.
Vzhledem ke skutečnosti, že od února 2008 začala nemocnice provádět operace sítnice a sklivce, je nákup přístroje nezbytnou součastní technického vybavení oddělení (dle doporučení České vitreoretinální společnosti ČVRS).
Výkony na tomto přístroji nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a nemocnice bude za jejich provedení vybírat poplatek ve výši 250,- Kč jedno oko (ceny v jiných nemocnicích se pohybují od 250,- do 400,- Kč).
Návrh řešení Podle čl. 2 odst. 2 písm. h) Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina č. 6/05 ze dne 17. 5. 2005 je nemocnice oprávněna pořizovat věci nákupem na splátky nebo smlouvou o nájmu s právem koupě pouze se souhlasem zřizovatele.
Protože nemocnice hodlá nákup tohoto přístroje realizovat na splátky (finanční leasing) na dobu 4 let, požádala zřizovatele o udělení souhlasu. Splátky budou hrazeny z poplatků vybraných za tyto výkony.
StanoviskaEkonomický odbor k materiálu nemá připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s pořízením přístroje OCT nákupem na splátky; Nemocnice Havlíčkův Brod, p. o. bude hradit splátky vybranému dodavateli ze svých provozních prostředků.
Odpovědnost ředitel Nemocnice Havlíčkův Brod, p. o.
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz