Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2008-41

RK-20-2008-41.doc
Číslo materiálu41
Číslo jednacíRK-20-2008-41
NázevNávrh rozpočtového opatření na kapitole Zdravotnictví na rok 2008 - provozní dotace pro Zdravotnickou záchrannou službu kraje Vysočina, příspěvkovou organizaci na dovybavení posádek ručními radiostanicemi Pegas-Matra
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuDne 20. 3. 2008 došlo na dálnici D1 k hromadné nehodě, jejíž následky likvidovala Zdravotnická záchranná služba kraje Vysočina, p. o. spolu s ostatními složkami integrovaného záchranného systému. Vzhledem k rozsahu nehody bylo vyhlášeno hromadné neštěstí. Informační technologie ZZS KV mají v tomto režimu práce zajistit především dostatečnou kapacitu linek pro příjem tísňového volání, svolání potřebného počtu sil, rychlé oznámení stavu hromadného neštěstí odpovědným pracovníků, co nejpřesnější informování zasahujících o místě a charakteru události, průběžné předávání přesných informací z místa neštěstí dispečerkám operačního střediska, koordinaci spolupráce jednotlivých skupin v místě zásahu a v neposlední řadě přenos informací ostatním zainteresovaným subjektům (IZS, nemocnice,....).
Komunikaci záchranářů komplikovaly následující skutečnosti:
* analogová radiová síť byla vzhledem k lokalitě nepoužitelná (špatné pokrytí signálem),
* digitální radiová síť Pegas-Matra byla v místě zásahu funkční, ovšem její použití bylo limitováno pouze na komunikaci ze sanitních vozidel.
ZZS KV v tomto okamžiku do značné míry pocítila absenci ručních terminálů, které by umožnily posádkám mimo sanitní vozidlo (zasahujícím v terénu) kvalitní komunikaci se zdravotnickým operačním střediskem a také mezi sebou v případě zásahu na velké ploše a mezi jednotlivými složkami IZS navzájem (především s hasiči, tak jak se to stalo při tomto hromadném neštěstí).
Na základě těchto poznatků ZZS KV vypracovala "Projekt rozvoje a modernizace komunikačních technologií Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina", který tvoří přílohu č. 1 tohoto návrhu. Tento projekt řeší modernizaci radiokomunikačních technologií a systémů za účelem dosažení maximální spolehlivosti, efektivnosti a vytvoření jednotné radiokomunikační platformy všech složek IZS. Realizace projektu umožní zavedení radiové komunikační sítě Pegas-Matra jako hlavního komunikačního prostředku Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina.
Celý projekt je rozdělen do částí:
* HW a SW výstavby integrace komunikačních prostředků - připravují se žádosti o finanční prostředky z evropských fondů,
* dovybavení vozidlových stanic Pegas-Matra - ZZS KV bude financovat z vlastních zdrojů fondu reprodukce majetku (ve schváleném investičním plánu pro rok 2008 je nákup potřebných sedmi kusů stanic),
* dovybavení posádek ručními radiostanicemi Pegas-Matra - vzhledem ke snaze ZZS KV o vybudování spolehlivé komunikační technologie pro zvládání mimořádných událostí v terénu je nezbytné tento nákup uskutečnit již v letošním roce.
Rozpis položek:
51x Ruční terminál Pegas-Matra typu Jupiter 1 760 010 Kč vč. DPH
51x Dobíjecí sada do vozidla pro ruční terminál 213 629 Kč vč. DPH
Celkem 1 973 639 Kč vč. DPH
Tato část projektu řeší i nákup záložních akumulátorů ručních terminálů, který ZZS KV uhradí z vlastních zdrojů v celkové výši 128 tis. Kč (51x záložní akumulátor).
Vzhledem k finanční náročnosti požádal ředitel ZZS KV o provozní dotaci v celkové výši 1 973,7 tis. Kč.
Ředitelé záchranných služeb obdrželi z MZ ČR dopis s informací o upgrade radiokomunikačního systému Národní sítě Pegas na novou verzi systémového software, která kromě přínosu nových uživatelských funkčností umožní operátorovi kvalitativně lepší zajištění správy a řízení technologie infrastruktury. Přechod systému bude organizován podle předem projednaného harmonogramu a bude centrálně monitorován Národním dohledem Pegas - Praha. Dopis je uveden v příloze RK-20-2008-41, př. 3.
Návrh řešení Zastupitelstvo kraje Vysočina usnesením č. 0499/07/2007/ZK schválilo rozpočet na rok 2008. Pro Zdravotnickou záchrannou službu kraje Vysočina je v tomto rozpočtu vymezena k posílení budování nových stanovišť a zajištění provozu LSPP částka 12 730 tis. Kč.
Radě kraje se doporučuje schválit rozpočtové opatření spočívající v převedení částky ve výši 1 973,7 tis. Kč z této rezervy na kapitole Zdravotnictví na dotaci na provoz pro ZZS KV.
StanoviskaEkonomický odbor k přeloženému návrhu rozpočtového opatření nemá připomínky.

OI: s navrhovaným řešením souhlasíme. Plošné nasazení technologie Pegas-Matra v rámci ZZS je strategický krok, které nesnese dlouhého odkladu.
OSH souhlasí se zavedením technologie Pegas - Matra pro potřeby ZZS. Vybavení ručními radiostanicemi představuje zvýšení akceschopnosti posádek ZZS především při práci v terénu.

Stanovisko HZS kraje Vysočina k budoucnosti systému MATRA bude předloženo na jednání rady.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
poskytnout neinvestiční dotaci pro Zdravotnickou záchrannou službu kraje Vysočina, příspěvkovou organizaci, IČ 47366630 ve výši 1 973,7 tis. Kč za účelem dovybavení posádek ručními radiostanicemi Pegas-Matra;
schvaluje
* v rámci výdajové části rozpočtu kraje, kapitoly Zdravotnictví a § 3533 - Zdravotnická záchranná služba zvýšení položky 5331 - Neinvestiční dotace zřízeným příspěvkovým organizacím (UZ 00058) o částku 1 973,7 tis. Kč s určením pro Zdravotnickou záchrannou službu kraje Vysočina, příspěvkovou organizaci při současném snížení položky 5901 - Nespecifikované rezervy o stejnou částku 1 973,7 tis. Kč;
* zvýšení závazného ukazatele "Dotace na provoz" u Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina, příspěvkové organizace, o částku 1 973,7 tis. Kč za účelem dovybavení posádek ručními radiostanicemi Pegas-Matra.
Odpovědnost ředitel ZZS KV, OSVZ, ekonomický odbor
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz