Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2008-24

RK-20-2008-24.doc  RK-20-2008-24pr1.doc
Číslo materiálu24
Číslo jednacíRK-20-2008-24
NázevKoncepce systému veřejných knihoven a výkonu regionálních funkcí v kraji Vysočina
Zpracoval I. Schallnerová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh koncepčního materiálu zaměřeného na rozvoj spolupráce knihoven kraje Vysočina s cílem zajistit dostupnost a odpovídající kvalitu jimi poskytovaných veřejných knihovnických a informačních služeb.
Zákon č. 257/2001 Sb., o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb (knihovní zákon), obecně definuje systém knihoven poskytujících veřejné knihovnické a informační služby (dále jen "VKIS") a vymezuje hlavní funkce krajských a základních knihoven a kooperační vztahy mezi nimi.
Krajská knihovna Vysočina (dále jen "KKV") je dle uvedeného zákona povinna plnit a koordinovat plnění regionálních funkcí vybraných základních knihoven v kraji; jedná se o poskytování poradenských, vzdělávacích a odborných knihovnických služeb zahrnujících rovněž budování a zapůjčování výměnných souborů knihovních dokumentů a vykonávání dalších nezbytných činností napomáhajících rozvoji knihoven a jejich VKIS. Výkon regionálních funkcí v kraji Vysočina je KKV zabezpečen ve spolupráci s pověřenými knihovnami, jimiž jsou Městská knihovna Jihlava pro okres Jihlava, Městská knihovna v Třebíči pro okres Třebíč, Knihovna Matěje Josefa Sychry ve Žďáru nad Sázavou pro okres Žďár nad Sázavou, Městská knihovna Pelhřimov pro okres Pelhřimov a KKV pro okres Havlíčkův Brod. Z celkového počtu 616 knihoven evidovaných k 31. 12. 2007 v kraji Vysočina se jich 575 stalo příjemci regionálních služeb na základě smluvního vztahu s příslušnou pověřenou knihovnou.
Na zajištění regionálních funkcí, které je od 1. 1. 2005 (dle novely zákona o rozpočtovém určení daní č. 243/2000 Sb.) plně v kompetenci krajů, poskytuje kraj Vysočina v letošním roce pověřeným knihovnám (včetně KKV) dotaci v úhrnné výši 10 744 tis. Kč.
V souvislosti s potřebou koncepčního rozvoje činnosti knihoven v kraji Vysočina, jejich vzájemné spolupráce a zkvalitňování VKIS byla ředitelkou KKV Mgr. Veronikou Peslerovou zpracována v závěru roku 2007 Koncepce systému veřejných knihoven a výkonu regionálních funkcí v kraji Vysočina v letech 2007-2011. Tento materiál, vycházející z Koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2004 až 2010, příslušných metodických pokynů a dalších koncepčních a rozvojových dokumentů na celostátní či krajské úrovni, byl odborně posouzen Knihovnickým institutem Národní knihovny ČR a Krajskou knihovnou v Pardubicích; ve výsledné koncepci jsou již zapracovány připomínky oponentů.
Koncepce se člení na analýzu současného stavu veřejných knihoven a koncepční část, v níž je definován hlavní cíl, dílčí cíle a opatření k jejich zajištění, časový harmonogram, finanční zdroje a soulad s Programem rozvoje kraje Vysočina.
Návrh řešení Předložený koncepční materiál reflektuje potřebu aktivního formování krajského systému veřejných knihoven vyplývající z různorodosti a rozsahu uživatelských požadavků, jež nemohou být samostatně zajišťovány jednotlivými knihovnami, ale pouze dobře fungujícím systémem spolupracujících knihoven. Rozvoj jejich vzájemné kooperace založený na sdílení informačních zdrojů, standardizaci a sdružování odborných činností, je současně předpokladem efektivního využívání vložených finančních prostředků ale i zúročením jejich velkého kulturně vzdělávacího potenciálu.
Odbor kultury a památkové péče navrhuje radě kraje schválit Koncepci systému veřejných knihoven a výkonu regionálních funkcí v kraji Vysočina do roku 2011 dle materiálu
RK-20-2008-24, př. 1.
StanoviskaNávrh výše uvedené koncepce projednala Komise kultury a památkové péče Rady kraje Vysočina na svém zasedání č. 2/2008 dne 27. března 2008 a schválila usnesením č. 03/02/2008/Kkpp:
Komise kultury a památkové péče Rady kraje Vysočina
doporučuje
radě kraje projednat koncepci knihoven.
Usnesení bylo přijato 8 hlasy (0 proti, 0 se zdržel).
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Koncepci systému veřejných knihoven a výkonu regionálních funkcí v kraji Vysočina do roku 2011 dle materiálu RK-20-2008-24, př. 1.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče
Termín 17. 6. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz