Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2008-19

RK-20-2008-19.doc
Číslo materiálu19
Číslo jednacíRK-20-2008-19
NázevZařazení nové akce "Domov pro seniory Mitrov - zdroj pitné vody" do rozpočtu kraje
Zpracoval S. Fejt
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o řešení zásobování objektu ve vlastnictví kraje Vysočina pitnou vodou.
Kraj Vysočina zřizuje Domov pro seniory Mitrov, příspěvkovou organizaci. Objekt je napojen na obecní vodovod městyse Strážek a z něj odebírá pitnou vodu. Dále je zřízen vlastní zdroj užitkové vody pro prádelnu. V obci Strážek jsou dlouhodobé problémy s vodovodem. Městys Strážek není členem Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko. Vodovod má ve svém vlastnictví a vodu odebírá od Vodárenské akciové společnosti. V červenci loňského roku starosta městyse dopisem ředitelce domova sděluje informaci o špatném stavu vodovodního potrubí, o problémech s provozováním a zajišťováním oprav a upozorňuje na potřebu zajistit opatření pro zásobování domova pro seniory v případě havárie. Ředitelka se obrátila s touto informací na OSVZ se žádostí o vyjádření k danému problému. Na základě předání této informace OM začal hledat řešení a připravil návrh na zajištění stabilního zdroje pitné vody pro domov. Odbor majetkový zajistil průzkumný vrt na pozemku v areálu domova a nechal vyhodnotit kvalitu vody a čerpacími zkouškami i vydatnost zdroje.
Výsledné hodnoty jsou kladné, jak u kvality vody, tak i vydatnosti zdroje.
Návrh řešení OM navrhuje na základě kladných výsledků kvality vody a vydatnosti zdroje realizovat vlastní zdroj pitné vody pro Domov pro seniory Mitrov. Vydatnost zdroje postačuje po potřeby domova (až 20m3/den) a kvalita vody je špičková. Zařízení získá jistotu dodávek a současně je zřejmá rychlá návratnost investice. V současné době je cena vody 44,70 Kč/m3 a roční odběr se pohybuje kolem 5 000 m3. Náklady na vodu dosahují cca 220 tis.Kč/rok a celkové náklady na zřízení vlastního zdroje se předpokládají ve výši cca 500 - 600 tis. Kč. Domov zůstane zatím napojen na obecní vodovod z důvodu zálohy a požární vody.
OM navrhuje rozhodnout zařadit novou akci "Domov pro seniory Mitrov - zdroj pitné vody" do přílohy M2, rozepisující položku Technická zhodnocení a vyjmenované opravy v sociálních a zdravotnických organizacích, kapitoly Nemovitý majetek, rozpočtu kraje Vysočina na rok 2008. Potřebné náklady na realizaci nepřesáhnou částku 500 tis. Finanční krytí nově zařazené akce provede majetkový odbor v rámci kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M2 Technické zhodnocení a vyjmenované opravy v sociálních věcech formou rozpisu rozpočtu.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví: stanovisko bude předloženo na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zařadit novou akci "Domov pro seniory Mitrov - zdroj pitné vody" do přílohy M2, rozepisující položku Technická zhodnocení a vyjmenované opravy v sociálních a zdravotnických organizacích, kapitoly Nemovitý majetek, rozpočtu kraje Vysočina na rok 2008 s tím, že finanční krytí akce bude zajištěno formou změny rozpisu rozpočtu v rámci přílohy M2 rozpočtu.
Odpovědnost odbor ekonomický, odbor majetkový
Termín-- červen 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz