Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2008-18

RK-20-2008-18.doc
Číslo materiálu18
Číslo jednacíRK-20-2008-18
NázevSmlouva zakládající právo investora provést stavbu včetně smlouvy o budoucí smlouvě o zřízení věcného břemene
Zpracoval S. Fejt, P. Dvořák
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuPředkládaný materiál řeší možnost realizovat stavbu na pozemku ve vlastnictví jiného vlastníka.
Kraj Vysočina je zřizovatelem příspěvkové organizace Střední škola technická Žďár nad Sázavou. Tato příspěvková organizace má ve své správě mimo jiné objekt bez čp/če na pozemku parc. č. 7250 v k. ú. Město Žďár a obci Žďár nad Sázavou. Dle schváleného rozpočtu kraje Vysočina na rok 2008, kapitola nemovitý majetek, příloha M1 rozepisující položku technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství, odbor majetkový připravuje realizaci akce "Změna užívání kancelářských prostor na učebny", tj. objektu bez čp/če na pozemku parc. č. 7250 v k. ú. Město Žďár a obci Žďár nad Sázavou. Nezbytnou součástí této akce je i stavba únikového schodiště, která bude umístněna na pozemku parc. č. 7251 v k. ú. Město Žďár a obci Žďár nad Sázavou, pozemek je ve vlastnictví firmy ŽĎAS, a.s., Strojírenská 675/6, Žďár nad Sázavou. Únikové schodiště nelze s ohledem na okolní zástavbu a stavebně technické uspořádání objektu školy, dispozičně umístnit na majetku ve vlastnictví kraje Vysočina, graficky znázorněno v materiálu RK-20-2008-18, př. 1. S ohledem na ustanovení § 110 zák. č.183/2006 Sb., stavební zákon, musí stavebník kraj Vysočina prokázat vlastnické právo k pozemku, určenému k zastavění nebo právo založené smlouvou provést stavbu. Dle současné praxe je touto smlouvou Smlouva zakládající právo provést stavbu, ve které vlastník pozemku vysloví souhlas s dotčením pozemku v jeho vlastnictví zamýšlenou stavbou.
Současně s uzavřením Smlouvy zakládající právo provést stavbu bude uzavřena smlouva o budoucí smlouvě o zřízení věcného břemene, tj. na zajištění práva přístupu k únikovému schodišti, na části nemovitostí ve vlastnictví fy ŽĎAS, a.s., Strojírenská 675/6, Žďár nad Sázavou.
Návrh řešení Odbor majetkový doporučuje radě kraje, na základě předběžného projednání s vlastníkem pozemku a jeho souhlasem se stavbou únikového schodiště, rozhodnout uzavřít nepojmenovanou smlouvu, zakládající právo kraje Vysočina provést stavbu na pozemku parc. č. 7251 v k. ú. Město Žďár a obci Žďár nad Sázavou a rozhodnout o uzavření smlouvy o budoucí smlouvě o zřízení věcného břemene na zajištění práva přístupu k únikovému schodišti.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
* uzavřít nepojmenovanou smlouvu, zakládajícví právo kraje Vysočina provést stavbu na pozemku parc. č. 7251 v k. ú. Město Žďár a obci Žďár nad Sázavou dle materiálu
RK-20-2008-18;
* uzavřít smlouvu o budoucí smlouvě o zřízení věcného břemene práva přístupu pro kraj Vysočinu jako budoucího oprávněného z věcného břemene s vlastníkem pozemku parc. č. 7251 v k. ú. Město Žďár a obci Žďár nad Sázavou jako budoucím povinným z věcného břemene dle materiálu RK-20-2008-18.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín červenec 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz