Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2008-03

RK-19-2008-03.doc  RK-19-2008-03pr1.tif
Číslo materiálu03
Číslo jednacíRK-19-2008-03
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Požární ochrana a IZS - finanční spoluúčast kraje Vysočina na vzniku krajské správy Policie ČR v kraji Vysočina
Zpracoval J. Murárik, R. Schell
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuJedním z cílů probíhající Reformy Policie ČR je postupné vytvoření nových samostatných, plnohodnotných krajských policejních správ. V kraji Vysočina by tak nejpozději k termínu 1. ledna 2012 měla vzniknout krajská správa policie pro kraj Vysočina se sídlem v Jihlavě, což byl také jeden z dlouhodobých cílů bezpečnostní politiky kraje Vysočina.
Při jednání s ministrem vnitra a čelními představiteli Policie ČR bylo zástupcům kraje Vysočina sděleno, že krajské správy se mohou zřizovat i v dřívějším termínu dle připravenosti jednotlivých krajů na zabezpečení funkčnosti nové krajské správy. Policií ČR byl ke zřízení krajské správy policie vybrán stávající objekt Policie ČR okresního ředitelství Policie ČR Jihlava, Vrchlického 46. Záměrem Policie ČR je tento objekt stavebně upravit, tak aby splňoval standard, jaké mají stávající krajské správy Policie ČR. Za tímto účelem Policie ČR vynaložila a dále vynakládá nemalé finanční prostředky. První velkou investicí k vybudování krajského ředitelství policie byla výstavba Integrovaného operačního střediska Policie ČR v Jihlavě v objemu 25 mil. Kč. Toto operační středisko v současné době zejména přijímá tísňová volání z celého kraje a řídí výkon služby na území všech pěti okresů v kraji Vysočina. Praxe jednoznačně prokázala správnost tohoto řešení. Kraj Vysočina chápe výstavbu krajské správy policie v krajském městě Jihlavě jako prioritu ke zvýšení bezpečnosti obyvatel kraje. Ve spolupráci s Policí ČR kraj Vysočina usiluje o zkrácení maximálně stanoveného termínu (rok 2012) pro výstavbu krajské správy policie.
Ředitel Policie ČR správy Jihomoravského kraje plk. Ing. Bedřich Koutný se dopisem obrátil na hejtmana kraje Vysočina s žádostí o zvážení možnosti spolupodílet se na financování potřebného vybavení, které bude nezbytné pro budoucí plnohodnotné fungování postupně vznikající nové krajské správy v kraji Vysočina. Obsah dopisu včetně specifikace finančního požadavku je uveden v materiálu RK-19-2008-03, př. 1.
V současné fázi spolupráce kraje s Policií ČR při vzniku nové krajské správy Policie v kraji Vysočina se navrhovaná finanční spoluúčast kraje týká aktuální potřeby vybudování odborného pracoviště psychologických služeb v Jihlavě (dále jen pracoviště), které by postupně plně pokrylo potřeby nově vzniklé krajské správy Policie ČR v kraji Vysočina. Zřízení pracoviště je rovněž součástí záměru Reformy Policie ČR.
Přestože vliv pracoviště na řešení bezpečnosti situace v kraji Vysočina nebude přímý, jedná se o velice přínosný podpůrný prvek, který je jedním z předpokladů existence plnohodnotné krajské policejní správy.
Ke zkvalitnění práce Policie ČR a následně k zajištění bezpečnosti občanů
může pracoviště přispět rychle poskytnutou psychologickou podporou. Jedná se především o poskytnutí této služby policistům vystavených zátěžovým situacím při výkonu služby a činnostech souvisejících s procesem kvalitního výběru uchazečů o službu u Policie ČR a rozvojem lidských zdrojů.
Přímý vliv na bezpečnost kraje může mít účast psychologa v preventivních aktivitách a opatřeních směřovaných k veřejnosti (přednášky pro seniory, mládež, eventuelně jiné aktivity pořádané preventivně informačními skupinami), případně i užší spolupráce se specializovanými útvary zajišťujícími bezpečnost (služby pořádkové, dopravní a železniční policie, služby kriminální policie a vyšetřování).
Návrh řešení Kraj Vysočina dlouhodobě podporuje Reformu Policie ČR, která směřuje k vytvoření plnohodnotné krajské policejní správy v kraji Vysočina. Usiluje o to, aby docílil řádově v průběhu dvou let zřízení krajské správy policie ČR. To však předpokládá intenzivní spolupráci s orgány Policie ČR, které jsou za vybudování krajské správy Policie v kraji Vysočina zodpovědné. Odpovědnost byla policejním prezidiem delegována na správu Policie ČR Jihomoravského kraje. Konkrétní odpovědnou osobou za přípravu realizace vzniku krajské správy v kraji Vysočina byl stanoven plk. Mgr. Josef Bačkovský, náměstek ředitele Policie ČR správy Jihomoravského kraje.
Lhůtu připravenosti k výstavbě a zahájení činnosti krajské správy policie významnou měrou ovlivní i finanční spoluúčast kraje.
Navrhuje se vyhovět žádosti ředitele Policie ČR správy Jihomoravského kraje o finanční spoluúčast kraje a spolupráce kraje Vysočina s Policií ČR na vzniku krajské správy policie v kraji Vysočina. Tato spolupráce by byla i výrazem podpory a ocenění dosavadní činnosti a dosažených výsledků Policie ČR v kraji.
S finanční spoluúčastí kraje na vybavení pracoviště PČR nebylo počítáno v rozpočtu kraje v kapitole Požární ochrana a integrovaný záchranný systém na rok 2008.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá k navrhovanému rozpočtovému opatření připomínky. Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva ke dni 5. 6. 2008 je 40 463 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s finanční spoluúčastí a se spoluprácí kraje Vysočina na vzniku krajské správy Policie ČR v kraji Vysočina dle materiálů RK-19-2008-03, RK-19-2008-03, př. 1;
doporučuje
zastupitelstvu kraje souhlasit se záměrem finanční spoluúčasti kraje Vysočina na vzniku krajské správy Policie ČR v kraji Vysočina a s podporou vytvoření a vybavení pracoviště skupiny psychologických služeb PČR dle materiálů RK-19-2008-03, RK-19-2008-03, př. 1;
schválit
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Požární ochrana a integrovaný záchranný systém, § 5529 Ostatní složky a činnosti integrovaného záchranného systému o částku 697 860 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Nespecifikovaná rezerva - o stejnou částku 697 860 Kč za účelem nákupu vybavení pracoviště skupiny psychologických služeb PČR dle materiálů RK-19-2008-03, RK-19-2008-03, př. 1.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana, odbor ekonomický
Termín 16. 9. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz