Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2008-50

RK-19-2008-50.doc  RK-19-2008-50pr1.doc  RK-19-2008-50pr2.xls  RK-19-2008-50pr3.xls
Číslo materiálu50
Číslo jednacíRK-19-2008-50
NázevInformace o koncepci Hospicového hnutí Vysočina a návrh na podporu provozu jeho nového střediska v Jihlavě, návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Sociální věci
Zpracoval J. Bína, M. Brož
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuMateriál předkládá informaci o návrhu koncepce hospicové péče pro kraj zpracované Hospicovým hnutím Vysočina. Dále OSVZ předkládá návrh na schválení dotace na provoz střediska hospicové péče v Jihlavě ve druhém pololetí roku 2008 s tím, že pro další období bude jeho činnost financována ze standardních zdrojů pro provoz hospicové péče (kombinace dotace MPSV, dotace kraje, dalších darů a dotací a v případě uzavření smlouvy i ze zdravotního pojištění).
Hospicovou péčí je komplex pomoci nevyléčitelně nemocným, umírajícím i jejich rodinným příslušníkům. Jedná se o kombinaci sociální a zdravotní péče s tím, že odborný odhad podílu těchto dvou oblast činí (70 % sociální péče a 30% zdravotní péče). Co se týká financování hospicové péče, ministerstvo zdravotnictví financovalo výstavbu lůžkových hospiců. Provozní náklady jsou financovány částečně ze zdravotního pojištění na základě smlouvy, které hradí zdravotnické výkony (nově je možné proplácet i domácí hospicovou péči, pokud pojišťovna uzavře smlouvu.). Zbývající část nákladů je financována především z dotací MPSV. Dále se na financování podílejí prostředky z rozpočtů krajů, obcí a z dalších zdrojů. Legislativně není hospicová péče příliš dobře ošetřena, protože její zdravotnická část je definována pouze pro účely úhrad zdravotní péče, ale v oblasti sociálních služeb není definována vůbec. Poskytovatelé hospicové péče se kvůli přístupu k dotacím MPSV zaregistrovali jako poskytovatelé odborného poradenství, ale definice této služby neodpovídá plně faktické činnosti při výkonu hospicové péče.
Kraj Vysočina ze svých prostředků dlouhodobě podporuje činnost Hospicového hnutí Vysočina a podílel se také na financování jeho pilotního projektu, který se zaměřil na zřízení rodinného pokoje a na zpracování návrhu koncepce zajištění hospicové péče v kraji. Dále kraj ve svých grantových programech z Fondu Vysočiny podporoval proškolování a zapojování nových zájemců a dobrovolníků do hospicové péče. Nyní Hospicové hnutí Vysočina předložilo svůj návrh koncepce zajištění hospicové péče na území kraje. Tento návrh je ve zkrácené verzi uveden v materiálu RK-19-2008-50, př. 1. V koncepci je zahrnuto také zahájení činnosti střediska domácí hospicové péče v Jihlavě ve druhém pololetí roku 2008 s tím, že pro jeho plný provoz je potřebné poskytnutí dotace z rozpočtu kraje ve výši 1.443.000 Kč. Rozpočet odpovídající plnému uskutečnění koncepce je uveden v prvním listu materiálu RK-19-2008-50, př. 2. Ve druhém listu tohoto materiálu je uveden konkrétní rozpočet na rok 2008 včetně nákladů na půlroční provoz střediska v Jihlavě. Pro informaci uvádíme v materiálu RK-19-2008-50, př. 3 i příklady zdrojů financování hospicové péče v některých zařízeních v rámci ČR.
V návaznosti na zmíněné dlouhodobé diskuse o zabezpečení dostupnosti hospicové péče, která se zatím rozvíjela pouze v okrese Žďár nad Sázavou, byla potřeba jejího rozvoje vložena do Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb kraje Vysočina na období 2008 - 2009 a do Zdravotního plánu kraje Vysočina.
Vzhledem ke skutečnosti, že hospicová péče částečně spadá do oblasti zdravotní péče a že i pilotní projekt rodinného pokoje v Novém Městě na Moravě byl uskutečněn v nemocnici, seznámili se s činností Hospicového hnutí Vysočina i ředitelé nemocnic na poradě. Úkolem ředitelů nemocnic je posoudit možnost spolupráce, která může spočívat v činnosti hospicových pracovníků a dobrovolníků v nemocnici, ale pro budoucnost i v přípravě vhodných prostor pro hospicovou péči. Hospicové hnutí Vysočina na základě vlastních i zahraničních zkušeností preferuje provoz lůžek, který by na areál nemocnice navazoval, ale byl od provozu oddělen. V současné době probíhá jednání s Nemocnicí Pelhřimov. Tento proces jednání zatím není uzavřen a jeho výsledek bude předložen nejprve k projednání ve zdravotní komisi.
Kromě Hospicového hnutí Vysočina působí na území kraje v oblasti hospicové péče také pracovníci Charitní ošetřovatelské a pečovatelské služby, kteří poskytují hospicovou péči svým klientům, pokud se dostanou do terminálního stadia nemoci. Mezi zástupci krajského úřadu a uvedených organizací proběhla dvě jednání. Vyplynulo z nich, že charity ve své připravované koncepci předpokládají poskytování pouze domácí hospicové péče v návaznosti na vlastní ošetřovatelskou službu. Klientela obou poskytovatelů se dle závěrů jednání nepřekrývá a například v okrese Žďár nad Sázavou jsou provozovány souběžně. Zpráva o činnosti České katolické charity v oblasti hospicové péče a koncepce s rozpočtem budou předloženy na jednání Zdravotní komise a Komise sociální a pro oblast protidrogové politiky. Poté je bude možné předložit i na jednání rady kraje podobně jako koncepci HHV.
Návrh řešení Doporučujeme poskytnutí dotace Hospicovému hnutí Vysočina ve výši 1.443.000,- Kč z rozpočtu kraje Vysočina na provoz střediska v Jihlavě. Předpokládáme, že Hospicové hnutí Vysočina bude pro rok 2009 usilovat o finance i z dalších zdrojů obvyklého financování hospicové péče a bude žádat o poskytnutí dotace z Ministerstva práce a sociálních věcí. Kraj tedy bude provozní náklady dofinancovávat, ale nyní nelze odhadnout v jakém rozsahu. Na krytí poskytnutí dotace navrhujeme schválení příslušného rozpočtového opatření.
Vzhledem k působení dalších aktérů, neukončeným jednáním s nemocnicemi a k postupnosti zavádění péče na území kraje navrhujeme předložený koncept pouze vzít na vědomí.
StanoviskaUsnesení 003/01/2008/Kspp
Komise sociální a pro oblast protidrogové politiky Rady kraje Vysočina
bere na vědomí
koncept zajištění hospicové péče předložený Hospicovým hnutím Vysočina,
konstatuje
potřebu zajištění srovnatelné dostupnosti hospicové péče pro celé území kraje,
doporučuje
radě kraje podpořit vznik střediska hospicové péče v Jihlavě v rámci Hospicového hnutí Vysočina ve druhém pololetí 2008 formou dotace s tím, že na rok 2009 bude toto středisko zahrnuto do žádosti o dotace z MPSV a po stanovení výše dotací MPSV se bude kraj zabývat dofinancováním tak, aby byla činnost střediska zachována.

Zdravotní komise:
Zdravotní komise bere na vědomí informace pracovníků HHV a doporučuje radě kraje se otázkou HHV do budoucna nadále intenzivně zabývat. (Členové komise se shodli na tom, že práce pracovníků HHV je velice přínosná a plně ji podporují.)

Ekonomický odbor nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření. Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva ke dni 4. 6. 2008 je 40 463 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* vzít na vědomí koncept zajištění hospicové péče předložený Hospicovým hnutím Vysočina s tím,
- že tento koncept naplňuje Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb kraje Vysočina na období 2008 - 2009 a Zdravotní plán kraje Vysočina;
- že v současné době lze podporovat pouze provoz střediska v Jihlavě a v Novém Městě na Moravě a o podpoře dalších středisek je možné rozhodnout až na základě konkrétních projektů s harmonogramem realizace;
- že Hospicové hnutí Vysočina bude pro rok 2009 žádat o financování střediska v Jihlavě ze všech obvyklých zdrojů financování hospicové péče a z rozpočtu kraje bude na provoz tohoto střediska poskytován pouze příspěvek doplňující ostatní zdroje;
* schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Sociální věci, § 4311 - Sociální poradenství, o částku 1.443.000,- Kč určenou pro Hospicové hnutí-Vysočina, o.s., IČ 70803978 na poskytnutí dotace na provoz střediska hospicové péče v Jihlavě ve druhém pololetí roku 2008 při současném snížení kapitoly Rezerva rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Nespecifikovaná rezerva o stejnou částku 1.443.000,- Kč;
* rozhodnout poskytnout dotaci Hospicovému hnutí-Vysočina, o.s., Žďárská 610, Nové Město na Moravě, IČ 70803978 ve výši 1.443.000,- Kč na provoz střediska hospicové péče v Jihlavě ve druhém pololetí roku 2008.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín červenec 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz