Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2008-53

RK-19-2008-53.doc  RK-19-2008-53pr1.doc
Číslo materiálu53
Číslo jednacíRK-19-2008-53
NázevVýstavba větrného parku Horní Dubňany v k.ú. Horní Dubňany, Rešice, Tulešice (okr. Znojmo) - stanovisko kraje ke zjišťovacímu řízení dle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí
Zpracoval J. Joneš
Předkládá P. Hájek
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina obdržel dne 2. 6. 2008 od Krajského úřadu Jihomoravského kraje oznámení záměru "Výstavba větrného parku Horní Dubňany v k.ú. Horní Dubňany, Rešice, Tulešice" v rámci zjišťovacího řízení podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o EIA").
Oznámení záměru je zpracováno pro 8 větrných elektráren typu VESTAS V90-2,0 MW (celkový výkon 16 MW), a to pro 5 větrných elektráren o celkové výšce 170 m (125 m stožár, 90 m průměr rotoru) a pro 3 větrné elektrárny o celkové výšce 150 m (105 m stožár, 90 m průměr rotoru). Větrné elektrárny budou umístěny mimo území kraje Vysočina (od nejbližší obytné zástavby obce Dukovany na území kraje Vysočina bude větrný park vzdálen cca 1350 m). Orientační situace umístění 8 řešených větrných elektráren označených HD1-HD8 viz. materiál RK-19-2008-53, př. 1. Území kraje Vysočina v nejbližším katastrálním území Dukovany nebude sice stavebně dotčeno, avšak nelze vyloučit jeho závažné ovlivnění v důsledku provozu větrných elektráren (hluk, stroboskopický efekt, problém námrazy, dopad na volně žijící živočichy apod.), což dokládá i zahrnutí kraje Vysočina mezi dotčené územní samosprávné celky Krajským úřadem Jihomoravského kraje.
Vzhledem k výšce větrných elektráren 170-150 m a jejich dynamickému charakteru se tyto stavby v krajině uplatní, avšak v případě navržené lokality se jedná o území již výrazně ovlivněné Jadernou elektrárnou Dukovany. Oznamovatelem záměru je Aleš Pokorný, Horní Dubňany 135, 671 73 Tulešice, IČ 40955494. Text oznámení je k dispozici v elektronické formě v informačním systému http://tomcat.cenia.cz/eia/detail.jsp?view=eia_cr&id=JHM627 a v tištěné formě na odboru životního prostředí. Účelem zjišťovacího řízení dle § 7 odst. 1 zákona o EIA je zejména stanovit, zda záměr má významný vliv na životní prostředí a bude dále posuzován ve smyslu zákona o EIA. Zákon o EIA stanoví, že k jednotlivým dokumentům zpracovávaným v průběhu procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) se může kromě veřejnosti, dotčených obcí a dotčených správních úřadů vyjádřit též kraj jako územní samosprávný celek. V rámci procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) je možno, aby kraj vyjádřil svůj postoj k popisovanému záměru výstavby větrných elektráren "Výstavba větrného parku Horní Dubňany v k.ú. Horní Dubňany, Rešice, Tulešice" vyjádřením Rady kraje Vysočina k oznámení záměru (na vyjádření k oznámení je lhůta 20 dní od 29.5.2008, kdy byla informace o oznámení zveřejněna na úřední desce Krajského úřadu Jihomoravského kraje).
Návrh řešení Z důvodů uvedených v popisu problému se navrhuje Radě kraje Vysočina v souladu s ustanovením § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů, ve vyjádření k oznámení uvedeného záměru požadovat další posuzování záměru dle zákona o EIA. Z hlediska vlivu na krajinný ráz je záměr sice navržen v území již výrazně ovlivněném Jadernou elektrárnou Dukovany, avšak závažné ovlivnění životního prostředí a obyvatelstva v nejbližším katastru Dukovany nelze vyloučit.
StanoviskaOdbor sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.

Odbor regionálního rozvoje nemá k materiálu připomínky.

Odbor majetkový nemá námitek proti navrhovanému usnesení.

Odbor dopravy a silničního hospodářství upozorňuje na ochranná pásma silnic II. a III. tříd a povinnost napojení místních a účelových komunikací na silnice II. a III. tříd v souladu s povolením dle § 10 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích. Silničním správním úřadem v těchto věcech je obecní úřad obce s rozšířenou působností.
Odbor dopravy vzhledem k současným zkušenostem s provozem větrných elektráren (Pavlov a Kámen) upozorňuje na skutečnost odlétajících ledů z rotorů elektráren a tím ohrožení stavby komunikací v jejich blízkosti včetně bezpečnosti účastníků provozu. Z výše uvedených důvodů ODSH souhlasí s návrhem usnesení.

Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace - vzhledem k umístění elektráren v blízkosti silnice III/15249 požadujeme zajistit, že v případě vznikající námrazy na soustrojí elektrárny nebudou odletující kousky ledu poškozovat povrch komunikace a nedojde tím ke komplikaci a zvýšení nákladů na zajišťování údržby komunikací. Vzhledem k negativním zkušenostem s provozem větrných elektráren Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace souhlasí s návrhem usnesení.

Odbor sekretariátu hejtmana uvádí, že na základě dokumentace záměru "Výstavba větrného parku Horní Dubňany" je plánována výstavba 8 větrných elektráren mimo území kraj Vysočina. Dále je v dokumentaci uvedeno, že lokalita výstavby větrného parku se nachází v dostatečné vzdálenosti od nejbližší obytné zástavby. V případě obce Dukovany činí vzdálenost 1350 m. Při využití technologie, která v zimním období spolehlivě nezamezí tvorbě námrazy na lopatkách rotorů větrných elektráren a její následné odlétávání, by provoz "Větrného parku Horní Dubňany" mohl představovat zvýšené bezpečnostní riziko a stát se potenciálním zdrojem ohrožení životů a zdraví osob a zvířat v katastrálním území obce Dukovany. Technická opatření k řešení problémů s námrazou realizovaná na podobných objektech jiného stavebníka (investora) prozatím nejsou v praxi dostatečně ověřena resp. jeví se jako nedostatečně účinná. Z přiložené mapové dokumentace s vyznačením umístění jednotlivých pozic větrných elektráren vyplývá, že z hlediska bezpečnosti provozu v zimním období jsou kromě větrné elektrárny HD 8 plánovány v dostatečné vzdálenosti od hranic kraje Vysočina. Přestože umístění větrné elektrárny HD8 není plánováno v těsné blízkosti pozemní komunikace nebo obydlí, nelze v zimním období spolehlivě vyloučit riziko zranění osob, zvířat či poškození majetku v katastru obce Dukovany odlétávajícími segmenty námrazy z lopatek rotoru větrné elektrárny HD8. OSH proto doporučuje radě kraje nepodporovat realizaci záměru "Výstavba větrného parku Horní Dubňany v k.ú. Horní Dubňany, Rešice, Tulešice".
Návrh usneseníRada kraje
dává
v souladu s § 6 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů jako orgán kraje příslušný dle § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení) ve znění pozdějších předpisů toto vyjádření:
"Vysočina, kraj se sídlem v Jihlavě, jako dotčený územní samosprávný celek nesouhlasí se záměrem "Výstavba větrného parku Horní Dubňany v k.ú. Horní Dubňany, Rešice, Tulešice" z důvodů, že nelze vyloučit závažné ovlivnění životního prostředí a obyvatelstva kraje Vysočina a požaduje další posuzování záměru podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů a při dalším posuzování požaduje kromě tohoto nesouhlasu i zohlednit synergické působení navrženého Větrného parku Rešice".
Odpovědnost P. Hájek
Termín 13. 6. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz