Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2008-47

RK-19-2008-47.doc  RK-19-2008-47pr1.doc
Číslo materiálu47
Číslo jednacíRK-19-2008-47
NázevFOND VYSOČINY - "Grantový program "Vysočina bez bariér 2008" na podporu odstraňování bariér pro zdravotně postižené na území kraje Vysočina"
Zpracoval M. Brož
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuObsahem předkládaného materiálu do rady kraje je návrh grantového programu z Fondu Vysočiny - VYSOČINA BEZ BARIÉR 2008 - "Grantový program na odstraňování bariér pro zdravotně postižené na území kraje Vysočina". Nedílnou součástí tohoto materiálu je příloha 1. - Výzva k předkládání projektů a příloha 2. Specifická kriteria pro hodnocení projektů (neveřejná příloha).

V rámci kraje Vysočina byl již v roce 2004 vyhlášen a vyhodnocen grantový program "Vysočina bez bariér" s alokací 4 000 000,- Kč zaměřený především na odstraňování stavebních bariér z veřejně přístupných budov a prostranství. Z tohoto programu byla podpořena celá řada opatření, které v rámci kraje přinesla zpřístupnění prostor dříve pro osoby se zdravotním znevýhodněním nepřístupné.
Vláda ČR vyhlásila v roce 2004, s účinností od roku 2005 do roku 2015, Národní rozvojový program mobility pro všechny, podle kterého jsou financována opatření zacílená na dosažení svobodného pohybu pro všechny skupiny obyvatelstva. Podle tohoto programu jsou na základě doporučení příslušného řídícího výboru poskytovány dotace z prostředků vyčleněných v rozpočtech příslušných ústředních orgánů (jednotlivá mimisterstva a SFDI) na zpřístupňování objektů spadajících do jejich resortu. Ve své režii tak stát přijímá opatření ke zpřístupnění objektů, které vlastní, a přispívá svými dotacemi na odstraňování bariér v objektech jiných vlastníků.
Tento program předpokládá podporu pouze u takových opatření, která budou podložena zpracovaným záměrem - generelem bezbariérové trasy. Skutečnost, že většina obcí na území kraje nemá dosud tyto generely bezbariérových tras zpracovány a schváleny jim brání v tom, aby úspěšně získávaly pro své území dotace na realizaci opatření ke zvýšení bezpečnosti a přístupnosti obce pro občany se zdravotním postižením.

Z tohoto důvodu vyhlásil kraj Vysočina v roce 2006 z Fondu Vysočiny "Grantový program na podporu obcí při zpracování generelů bezbariérových tras".
Hlavním záměrem podpory zpracování generelů bezbariérových tras bylo vytvoření předpokladů pro zvýšení kvality a bezbariérovosti dopravních komunikací ve městech, zajištění bezbariérové dostupnosti služeb veřejné a státní správy, zdravotních a sociálních služeb a pracovních a vzdělávacích příležitostí v rámci města/regionu, zlepšení přístupu všech obyvatel k dopravě a zavedení signalizačních a informačních prostředků v dopravě.
Cílem tohoto grantového programu bylo formou dotací určeným obcím na zpracování generelů bezbariérových tras zvýšit jejich schopnost získávat prostředky ze státního rozpočtu k odstraňování bariér pro občany se zdravotním postižením. Účelem generelů bezbariérových tras je také dosáhnout toho, aby obce přistupovaly k odstraňování bariér na svém území podle předem promyšleného, projednaného schváleného záměru.
Na základě takto zpracovaných generelů bezbriérových tras z roku 2006 požádaly města Humpolec, Počátky, Moravské Budějovice a Nové Město na Moravě o dotace z Národního rozvojového programu pro všechny. Jejich žádosti byly kladně vyřízeny a již probíhá realizace akcí na jednotlivých dílčích projektech. Město Humpolec obdrží 3 200 tis. Kč, Město Počátky obdrží 919.276,- Kč, Město Moravské Budějovice obdrží 6 948 tis. Kč a Město Nové Město na Moravě obdrží 281.250,- Kč.

Jako další pokračování této snahy zpracoval odbor sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu kraje Vysočina v roce 2008 návrh grantového programu z Fondu Vysočiny VYSOČINA BEZ BARIÉR 2008 - "Grantový program na podporu odstraňování bariér pro zdravotně postižené na území kraje Vysočina" v souladu se schválenou alokací Fondu Vysočiny. Grantový program je zpracován se zacílením na další finanční podporu obcí, městysů a měst při zpracovávání generelů bezbariérových tras na jejich území a na podporu financování investičních akcí v oblasti odstraňování bariér a budování bezbariérových tras z již dříve zpracovaných generelů bezbariérových tras.
Cílem je dosažení maximální bezbariérové přístupnosti infrastruktury a dopravních systémů v obcích a městech kraje Vysočina a dosažení maximálního bezbariérového propojení jednotlivých úřadů a institucí v obcích a městech, které bude odpovídat současným a budoucím potřebám. Bezbariérovost je důležitým faktorem života a hraje klíčovou úlohu pro volbu místa bydliště a pracoviště osob se sníženou schopností pohybu a orientace. Její dosažení umožní zapojení těchto osob do aktivního života a zvýšení jejich ekonomických aktivit.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje projednat návrh grantového programu z Fondu Vysočiny - VYSOČINA BEZ BARIÉR 2008 - "Grantový program na odstraňování bariér pro zdravotně postižené na území kraje Vysočina" a doporučit jej zastupitelstvu kraje ke schválení.
V Podprogramu A. Výzvy k předkládání projektů (příloha č. 1 materiálu RK-19-2008-47) jsou předmětem podpory náklady na zpracování generelu bezbariérových tras zpracovatele s tím, že minimální podíl žadatele činí 40 % celkových nákladů projektu, minimální výše finančních prostředků poskytnutých z Fondu Vysočiny na jeden projekt zpracování generelu bezbariérových tras je 20.000,- Kč, maximální výše příspěvku může být 150 000,- Kč.
Navrhovaný celkový objem finančních prostředků na tento Podprogram A. grantového programu je 1.000.000,- Kč.

V Podprogramu B. Výzvy k předkládání projektů (příloha č. 1 materiálu RK-19-2008-47) jsou předmětem podpory náklady na financování investičních akcí v oblasti odstraňování bariér a budování bezbariérových tras z již dříve zpracovaných generelů bezbariérových tras. Podmínkou podpory je umístění objektu na bezbariérové trase.
Minimální podíl žadatele činí 50 % celkových nákladů na investiční akci, minimální výše finančních prostředků poskytnutých z Fondu Vysočiny na jednu investiční akci v oblasti odstraňování bariér a budování bezbariérových tras z již dříve zpracovaných generelů bezbariérových tras je 20.000,- Kč, maximální výše příspěvku může být 250 000,- Kč.
Navrhovaný celkový objem finančních prostředků na tento Podprogram B. grantového programu je 3.000.000,- Kč.

Grantový program se v obou podprogramech zaměřuje na motivování k využívání státních prostředků a upřednostňuje projekty, které přinášejí efekt pro větší počet obyvatel.

Celkový objem finančních prostředků určených na program VYSOČINA BEZ BARIÉR 2008 - "Grantový program na podporu odstraňování bariér pro zdravotně postižené na území kraje Vysočina" tak činí 4.000.000,- Kč.


Aktuální stav čerpání alokace v jednotlivých cílech FV - zůstatky (viz intranet):



Dílčí cíl PRK
Alokace v roce 2008
Název vyhlášeného GP
Objem vyhl. GP v Kč
Nerozdělené prostředky v Kč
Objem všech vyhl. GP v Kč
Zůstatek v cíli v Kč
2.3
7 500 000
Prevence dětských úrazů ve školách
700 000
700 000
700 000
6 800 000


Zdravé školní stravování
800000
800 000
800 000
6 000 000


Vysočina bez bariér 2008
4 000 000
4 000 000
4 000 000
2 000 000


Prevence kriminality 2008
2 000 000
2 000 000
2 000 000
0
StanoviskaPředložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky "Statutu účelového Fondu Vysočiny" a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku 7 bodě 3) pod písm. a) - písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje vyhlásit grantový program VYSOČINA BEZ BARIÉR 2008 na podporu odstraňování bariér pro zdravotně postižené na území kraje Vysočina dle materiálu
RK-19-2008-47, př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín červenec 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz