Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2008-23

RK-19-2008-23.doc  RK-19-2008-23pr1.doc  RK-19-2008-23pr2.doc  RK-19-2008-23pr2upr1.doc
Číslo materiálu23
Číslo jednacíRK-19-2008-23
NázevProjekt Vědeckotechnologický park Jihlava II
Zpracoval I. Fryšová
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuJedná se o materiál, ve kterém je popsán návrh přípravy projektu Vědeckotechnologický park Jihlava II (dále jen "VTPII"), který navazuje na projekt Vědeckotechnologický park Jihlava (dále jen "VTPI").

Cílem projektu je posílit tvorbu a vývoj znalostní základny v regionu sloužící průmyslovým podnikům a jiným organizacím s využitím úzkého sepjetí s vysokými školami, zajistit propojení výsledků výzkumu a vývoje na univerzitách a podnicích pro potřeby průmyslové praxe, podpořit transfer technologií, poskytnout prostředky pro podporu a růst špičkových technologií a tím i zvýšení zaměstnanosti a prestiže regionu.
Cílem kraje Vysočina je založit a vybudovat VTPI, jehož základní funkce bude spočívat v přímé podpoře existujících nebo začínajících společností využívajících špičkové technologie, ve které mají partneři tohoto projektu dlouhodobě významné a prakticky aplikovatelné výsledky badatelského významu. V rámci VTPI budou zajišťovány i poradenské a právní služby a rovněž školící a vzdělávací činnost. Kraj Vysočina si slibuje od založení VTPI rovněž zkvalitnění výuky na VŠP Jihlava, ale i na jiných prestižních vysokých školách působících v regionu, neboť předpokládá praktickou i teoretickou výpomoc firem při výuce technologických procesů i způsobů řízení podniků (tzn. zapojení pracovníků firem z VTPI do výuky technologických předmětů). Studenti i doktorandi tak budou mít mnohem bližší kontakt (i bližší vztah) k průmyslové praxi. Praktickým výstupem je tedy předpoklad, že tato cesta povede k podstatně úspěšnějšímu uplatnění absolventa z vysokých škol působících v regionu (studentů i doktorandů), včetně toho, že budou schopni zakládat nové firmy, např. v rámci VTPI Jihlava.
Vzhledem k tomu, že jsou prostory připravovaného VTPI v areálu bývalé nemocnice Jihlava (budova urologie) limitující především v kontextu dalšího rozvoje VTPI, je žádoucí na tento projekt navázat projektem druhým, kde by případný rozvoj Vědeckotechnologického parku byl možný. Vybudování VTPII je uvažováno na části pozemků p.č. 5643/1 k.ú. Jihlava na ploše cca 20.000 m2. Pozemky navazují na zastavitelné území města, z jihozápadu jsou omezeny obchvatem města a na východní straně přiléhají k ulici Znojemská. Část těchto pozemků kraj odkoupí, zbývající část pozemků Statutární město Jihlava smění a převede bezúplatně na kraj za podmínky, že kraj bude projekt realizovat. Na uvedené ploše je uvažována výstavba budov na ploše 5.000 m2. Z důvodu dalšího možného rozvoje je nutné ošetřit i přilehlé pozemky.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen "ORR") navrhuje přípravu projektu VTPII, který bude navazovat na projekt VTPI, který je připravován v areálu bývalé nemocnice Jihlava - budova urologie.
Kraj Vysočina podá předběžnou registrační žádost projektu VTPII v rámci operačního programu Podnikání a inovace (dále jen "OPPI") u Agentury pro podporu podnikání a investic - CzechInvest dle materiálu RK-19-2008-23, př. 2. Potvrzením této předběžné registrační žádosti ze strany CzechInvestu bude stanoveno datum vzniku způsobilých nákladů. V případě realizace projektu je doba ukončení projektu včetně kolaudace stanovena do 30. 6. 2012. Finanční náklady na realizaci projektu jsou 400 mil. Kč, přičemž 75% celkových způsobilých výdajů bude hrazeno z OPPI.
Vzhledem k tomu, že oproti zveřejněným podkladům pro podání předběžné registrační žádosti, požaduje CzechInvest doplnění předběžné registrační žádosti k VTPI (viz.
RK-13-2008-19, př. 1), je přiložena i doplněná předběžná registrační žádost k projektu VTPI, viz. materiál RK-19-2008-23, př.1. Oproti původním podkladům, CzechInvest žádá doplnění, zda předmětem projektu bude nákup budov a jaká bude předpokládaná plocha zrekonstruovaných a nově postavených prostor.

Dle ustanovení § 52 odst. 2 písm. e) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, je radě kraje vyhrazeno rozhodování o nabytí a převodu movitých věcí na kraj včetně peněz.
StanoviskaOdbor ekonomický
Uvedený projektový záměr není zahrnut v rozpočtovém výhledu na roky 2009 - 2011, v případě schválení zastupitelstvem kraje bude založen zvláštní účet a podle aktuální potřeby převáděny finanční prostředky z Fondu strategických rezerv.

Odbor majetkový nemá připomínek k předkládanému návrhu
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
předložit Agentuře pro podporu podnikání a investic - CzechInvest, upravenou předběžnou registrační žádost projektu VTPI dle materiálu RK-19-2008-23, př. 1 a předběžnou registrační žádost projektu VTPII dle materiálu RK-19-2008-23, př. 2 do Operačního programu Podnikání a inovace;
ukládá
* Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina připravit projekt VTPII a předložit ho radě kraje k rozhodnutí;
* Odboru majetkovému Krajského úřadu kraje Vysočina zahájit jednání s vlastníky pozemků dotčených připravovaným projektem VTPII na části pozemků vedených ve zjednodušené evidenci par. č. 5643/1 v k. ú. Jihlava o výměře 20.000 m2;
doporučuje
* zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků ve finančním objemu max. 50 mil. Kč z Fondu strategických rezerv na přípravu projektu VTPI na zvláštní účet projektu s tím, že finance budou uvolňovány postupně dle aktuální potřeby projektu;
* zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků ve finančním objemu max. 50 mil. Kč z Fondu strategických rezerv na přípravu projektu VTPII na zvláštní účet projektu s tím, že finance budou uvolňovány postupně dle aktuální potřeby projektu.
Odpovědnost ORR, OM
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz