Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2008-22

RK-19-2008-22.doc  RK-19-2008-22pr1.doc  RK-19-2008-22pr1upr1.doc
Číslo materiálu22
Číslo jednacíRK-19-2008-22
NázevNávrh na řešení projektu - "Vesmír Vysočiny"
Zpracoval2 Návrh na řešení projektu - "Vesmír Vysočiny" pro: jednání rady kraje č. 19/2008 dne 10. 6. 2008 zapsal(a): I. Fryšová
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuJedná se o materiál, ve kterém je popsán návrh na řešení projektu "Vesmír Vysočiny" (dále jen "VV"), který navazuje na dosud řešenou problematiku Hvězdárna Jihlava, a který bude připraven k podání do Regionálního operačního programu (dále jen "ROP"), Oblast podpory 2.1. Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch.

Nejběžnějším důvodem návštěvy kraje Vysočina je dle podkladů agentury CzechTourism (roky 2005-2006) "poznávání". Uvedený fakt dokládá vedle vydatně podporované pěší a cyklistické turistiky také několik nových či nově vznikajících naučných stezek v kraji (Naučná stezka o mravencích, Po stopách historie v Humpolci a mnoho dalších), resp. rozvíjející se návštěvnost hradů a zámků v oblasti. Rekreační a relaxační zaměření cestovního ruchu na Vysočině tedy má nemalý potenciál zaměřit se na formu aktivního poznávání a vzdělávání, které není dosud typické pro žádný kraj v České republice. Vzhledem k tomu, že z uvedené studie agentury CzechTourism vyplynulo, že v kraji Vysočina by bylo vhodné zřizovat "zábavná centra pro děti", předkládaný projekt navrhuje spojení obou přístupů, které by mělo vyústit ke vzniku populárně-vědeckého centra. Toto centrum by mělo oslovit vedle školní mládeže rovněž rodiny s dětmi, které by mohly v uvedeném centru prožít netradiční dovolenou spojenou s neformálním vzděláváním v přírodovědné oblasti pro všechny věkové kategorie populární a záživnou formou.
Populárně-vědecká centra zaměřená na přírodní vědy a techniku se zdají být vhodným nástrojem k popularizaci vědy a techniky v očích veřejnosti, ale také mocným nástrojem k rozvoji cestovního ruchu.

Předkládaný projektový záměr zahrnuje:
1. populárně-vědecké centrum pro celou rodinu a školní kolektivy k autoedukačním a edukačním účelům, ale také rodinám k výletům a relaxaci. Součástí centra by měl být přednáškový sál, několik minilaboratoří, stálá interaktivní expozice související s vesmírem a vesmírným výzkumem,
2. hvězdárnu s vyhlídkovou terasou pro přímá (úhlově větší) pozorování, o jejíž zřízení usiluje Astronomická společnost v Jihlavě již řadu let,
3. relaxační centrum (možnost odpočinku a stravování),
4. odbornou vědeckou knihovnu plnící širší společenskou funkci,
5. chatkové ubytovací zařízení (30 lůžek) s nutným sociálním zařízením,
6. ubytovací kapacity přímo v budově centra,
7. stylovou restauraci s celoročním provozem,
8. naučnou stezku logicky propojenou s expozicí v populárně-vědeckém centru,
9. víceúčelové hřiště pro relaxaci,
10. půjčovnu kol,
11. parkoviště pro návštěvníky.

Vybudování centra je uvažováno na poz. p. č. 268 a 279 k. ú. Vysoká u Jihlavy na ploše cca 16555 m2. Část těchto pozemků o výměře 6667 m2 kraj odkoupí, zbývající část pozemků Statutární město Jihlava smění a převede bezúplatně na kraj za podmínky, že kraj bude projekt realizovat.
Provozovatelem centra bude příspěvková organizace kraje Muzeum Vysočiny Jihlava.
Odhadované náklady projektu jsou 53 mil. Kč, přičemž 40 % celkových způsobilých výdajů bude hrazeno z ROP. Ostatní finance se pokusí řešitelský tým zajistit do doby podání projektu od významných sponzorů, jako jsou např. ČEZ, a.s., Sigma-Aldrich, LEGO apod.
Přínos projektu lze spatřit zejména v rozvoji a podpoře turistického ruchu v regionu, neboť uvedené zařízení bude nabízet program k jednodenní návštěvě, ale i možnost delšího pobytu, a to jak pro rodiny s dětmi, tak např. pro školní výlety, letní školy v přírodě, dětské letní tábory apod. Projekt by měl dále přispět k podpoře aktivního poznávání a vzdělávání v širším regionu, neboť se bude jednat o ojedinělé zařízení v České republice. Přeneseně by projekt mohl indukovat vznik intelektuální komunity zabývající se vzděláváním na všech stupních včetně celoživotního vzdělávání, neboť na uvedený projekt "VV" mohou navazovat např. projekty z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen "ORR") navrhuje přípravu projektu "VV" dle materiálu RK-19-2008-22, př. 1, který bude zpracován do prosince 2008.

Rada kraje rozhoduje dle ustanovení § 59 odst. 2 písm. e) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, o nabytí a převodu movitých věcí na kraj včetně peněz.
StanoviskaOdbor ekonomický
Uvedený projektový záměr není zahrnut v rozpočtovém výhledu na roky 2008 - 2010, v tabulce předpokládaných výdajů a příjmů zvláštních účtů k 31. 3. 2008 jsou u projektu Hvězdárna Jihlava předpokládány výdaje ve výši 25 mil. Kč.
V případě schválení projektu "Vesmír Vysočiny" bude založen zvláštní účet, na který budou dle potřeby převáděny finanční prostředky z Fondu strategických rezerv.

Odbor majetkový nemá připomínek k návrhu usnesení, přičemž předpokládá následné zpřesnění požadavků na rozsah a vybavení budovy a souvisejících staveb - vymezení stavebního programu. V návaznosti bude možné zpracovat stavební záměr a zpřesnit odhad investičních nákladů projektu.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
záměr projektu Vesmír Vysočiny dle materiálu RK-19-2008-22, př. 1;
ukládá
* Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina připravit projekt Vesmír Vysočiny k předložení do Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod, Oblast podpory 2.1. Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch, a předložit ho Radě kraje k rozhodnutí;
* Odboru majetkovému Krajského úřadu kraje Vysočina připravit návrhy na majetkoprávní přípravu projektu Vesmír Vysočiny s předpokladem potřebné výměry 16555 m2 na pozemcích vedených ve zjednodušené evidenci par. č. 268 a 279 v k. ú. Vysoká u Jihlavy prostřednictvím smlouvy o smlouvě budoucí kupní o výměře 6667 m2 za cenu max. 450 Kč/ m2 a bezúplatného převodu pozemků o výměře 9888 m2 od Statutárního města Jihlavy, které uvedenou výměru získá směnnou smlouvou s jejich vlastníkem;
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků ve finančním objemu max. 10 mil. Kč z Fondu strategických rezerv na přípravu projektu "Vesmír Vysočiny" na zvláštní účet projektu s tím, že finance budou uvolňovány postupně dle aktuální potřeby projektu.
Odpovědnost ORR, OM
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz