Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2008-17

RK-19-2008-17.doc  RK-19-2008-17pr1.doc  RK-19-2008-17pr2.doc
Číslo materiálu17
Číslo jednacíRK-19-2008-17
NázevŽádost města Ledeč nad Sázavou a obce Kozlov o převedení místní komunikace spojující obec Kozlov se silnicí II/339
Zpracoval I. Ševecová
Předkládá L. Staněk
Počet příloh
Popis problémuDne 6. prosince 2007 obdržel kraj Vysočina společnou žádost města Ledče nad Sázavou a obce Kozlov o převedení místní komunikace spojující obec Kozlov s komunikací II/339, která je ve vlastnictví výše uvedených obcí, viz materiál RK-19-2008-17, př. 1.
Ve své žádosti obce uvádějí, že po této komunikaci je vedena veřejná linková osobní doprava z Ledče nad Sázavou do Čáslavi. Celkem je po komunikaci vedeno 9 spojů.
Zařazování pozemních komunikací do jednotlivých kategorií a tříd a jejich změny se řídí ustanovením § 3 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích.
Odbor dopravy a silničního hospodářství a Odbor majetkový Krajského úřadu kraje Vysočina po mnoha jednáních společně se zástupci obcí posoudily předložené doklady a stanoviska k žádosti pro zařazení pozemní komunikace do silniční sítě kraje Vysočina s tím, že stavební a dopravně technický stav definovaný v §26 odst. 3, 4 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích tato komunikace splňuje na kategorii S 6,5 m. Důvodem žádosti k převodu místní komunikace do krajské silniční sítě je, že vytváří přímé dopravní propojení spojující obec Kozlov s komunikací II/399 v celkové délce 1,3 km a převod do vlastnictví kraje Vysočina by pomohl obci řešit finanční situaci, zejména v zimním období.
Na základě místního šetření předmětné komunikace je délka navrhovaného úseku 1 300 m, komunikace se živičným krytem, která odpovídá ČSN 736110, šířkové uspořádání komunikace (šířka jízdního pruhu, zpevněná část komunikace) je 5,5 m.
Odbor majetkový prošetřil vlastnické vztahy k pozemkům zastavěných uvedenou komunikací a zjistil, že pozemky pod komunikací jsou vlastnicky zčásti vypořádány v k. ú. Vrbka u Ledče nad Sázavou, obec Ledeč nad Sázavou (vlastník město Ledeč nad Sázavou), v k.ú. Kozlov nejsou pozemky vypořádány vůbec, stejně jako v k.ú. Souboř, obec Ledeč nad Sázavou.
Návrh řešení Odbor dopravy a silničního hospodářství i odbor majetkový s ohledem na stavební a dopravně technický stav komunikace navrhují radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnut převzít komunikaci spojující obec Kozlov se silnicí II/399 do vlastnictví kraje a zařadit tuto komunikaci do silniční sítě kraje Vysočina. Pro zařazení uvedené komunikace do silniční sítě je třeba uzavřít s městem Ledeč nad Sázavou smlouvu o budoucí darovací smlouvě, ve které se město zaváže darovat kraji Vysočina uvedenou komunikaci, včetně pozemků pod komunikací do vlastnictví kraje Vysočina. Stejná smlouva musí být uzavřena s obcí Kozlov, obec daruje kraji pouze těleso komunikace, neboť pozemky pod komunikací nejsou vypořádány. Uzavření těchto smluv je ve smyslu ustanovení § 3 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění nezbytnou podmínkou pro vydání správního rozhodnutí, kterým bude komunikace zařazena do silniční sítě silnic II. a III. třídy na územní kraje Vysočina.
StanoviskaDopravní komise na svém jednání dne 8. 2. 2008 přijala závěr, ve kterém doporučuje radě kraje převzít komunikaci do majetku kraje.

Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace - komunikace je vedena převážně v lesním úseku, je po ní vedena veřejná linková osobní doprava. Těleso komunikace je stabilizované, bez větších deformací s poruchami krytu. Je potřeba obnovit funkci odvodnění komunikace, provést opravu propustků a doplnit svislé dopravní značení. Náklad na nezbytné doplnění dopravního značení, provedení odvodnění a opravy krytu je odhadován ve výši 500 tis. Kč. V zimním období je komunikace využívána KSÚS pro tzv. technologické jízdy vozidel tj. přemísťování techniky na jednotlivé okruhy. V případě, že by komunikace byla zařazena do silnic III. tříd, byla by na ní prováděna zimní údržba inertním posypem a finanční náklad je vyčíslen v hodnotě 30 tis. Kč za zimní období.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít smlouvy o budoucí darovací smlouvě mezi krajem Vysočina a městem Ledeč nad Sázavou a obcí Kozlov, v níž se současní vlastníci komunikace (v případě města Ledeč nad Sázavou i pozemků pod komunikací) zaváží, že do 90 dnů ode dne právní moci správního rozhodnutí, kterým bude uvedená komunikace zařazena do silniční sítě silnic II. a III. třídy na území kraje Vysočina, uzavřou darovací smlouvy, kterými bude převedeno do vlastnictví kraje Vysočina těleso komunikace, včetně pozemků na katastrálním území Vrbka u Ledče nad Sázavou, obec Ledeč nad Sázavou.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství, odbor majetkový
Termín 30. 11. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz