Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2008-14

RK-19-2008-14.doc
Číslo materiálu14
Číslo jednacíRK-19-2008-14
NázevZáměr převodu vzdělávací činnosti k Základní umělecké škole Jihlava a související majetkové a finanční úkony
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o majetkové převody nemovitého majetku mezi Vysočinou a Statutárním městem Jihlava za předpokladu převzetí vzdělávací činnosti Statutárním městem Jihlava k Základní umělecké škole Jihlava a současného poskytnutí peněžního daru Statutárnímu městu Jihlavě.
Kraj Vysočina zřizuje Základní uměleckou školu Jihlava. Dlouhodobým záměrem kraje jsou převody tohoto druhu příspěvkových organizací s ohledem na jejich spíše lokální působnost do zřizovatelské působnosti obcí. ZUŠ Jihlava svou činnost vykonává ve dvou provozně spojených budovách na Masarykově náměstí v Jihlavě. Budova č.p. 65 je ve vlastnictví kraje Vysočina, sousední budova č.p. 67 je ve vlastnictví Statutárního města Jihlavy (jako historický majetek města byla krajem vydána v roce 2002). ZUŠ Jihlava si budovu č.p. 67 pronajímá od Statutárního města Jihlavy za nájemné ve výši 1000 Kč/rok. Nájemní smlouva je uzavřena na dobu neurčitou. Budovy užívané ZUŠ Jihlava nejsou v optimálním stavebně technickém stavu. Jedná se o historické domy na jihlavském náměstí. V obou objektech jsou nutné další poměrně rozsáhlé stavebně technické zásahy. Kraj Vysočina ve svém objektu provedl řadu oprav (střecha, kanalizace, sociální zařízení, komíny, lokální topení). Město však ve své budově žádné opravy neprovádí a je obtížné dále zlepšovat stavebně technický stav pouze v jedné části provozně spojených budov. Do budovy ve vlastnictví města kraj investovat nechce. Pro další období je nutné provést další stavební akce a v budově č.p. 65 opravit střechu přístavby nad tanečním sálem, elektroinstalaci (rozvody jsou z roku 1960), vyměnit okna, opravit fasádu, opravit podlahy a stropy. V budově č.p. 67 je nutné rovněž provést opravy elektroinstalací, střechy včetně dřevěných prvků krovu, podlah a stropů, fasády, výměnu oken. Pro obě budovy je nutné řešit systém vytápění ( v současné době jsou objekty vytápěny lokálními topidly WAW a po jejich dožití je třeba vybudovat kotelnu s novými rozvody ústředního vytápění a topných těles). Pro potřeby školy by dále byly využity po vestavbě i prostory v podkroví, pro zajištění bezbariérového přístupu by město zřídilo i výtah. Podle základních předběžných úvah bude nutné do budov vložit finanční prostředky ve výši odhadové na cca 20 mil. Kč.
Kraj Vysočina zřizuje Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvkovou organizaci. Muzeum svou činnost vykonává mj. v budově č.p. 1318 ve vlastnictví kraje Vysočina a budově č.p. 1317 ve vlastnictví Statutárního města Jihlava. Muzeum si budovu č.p. 1317 od Statutárního města Jihlavy pronajímá. Nájemní smlouva je uzavřena na dobu neurčitou, nájemné pro letošní rok je stanoveno ve výši 108 298 Kč a je každoročně valorizováno. Jedná se o sousední, provozně propojené budovy na Masarykově náměstí v Jihlavě, které jsou využívány pro expozice muzea. Vchod do komplexu je přes budovu ve vlastnictví kraje, ve které je i centrální kotelna. Budovy jsou v relativně slušném stavebně technickém stavu. Kraj Vysočina v poslední době rekonstruoval kotelnu, provedl nátěr oken na budově kraje.
Kraj Vysočina zřizuje Gymnázium Jihlava. Tato příspěvková organizace kraje si ke své činnosti pronajímá budovu bývalé základní školy na třídě Legionářů č.p. 1468, která je ve vlastnictví Statutárního města Jihlavy. Nájemní smlouva je uzavřena na dobu určitou do 30. 6. 2008 a v současné době požádala škola o prodloužení nájemní smlouvy do 30. 6. 2009. Výše nájemného je stanovena smlouvou na 200 tis. Kč ročně s povinností nájemce zajistit a hradit na vlastní náklady veškeré úpravy, opravy a údržbu předmětu nájmu včetně výměn zařizovacích předmětů a revizí. Budovu potřebuje škola k zajištění svých činností trvale a kraj Vysočina již delší dobu vyjednává možnost jejího převodu do svého vlastnictví. Dle znaleckého posudku z roku 2006 je tržní cena nemovitostí 8,5 mil. Kč. Budova je v dobrém stavebně technickém stavu, v posledních 10-ti letech byla opravena fasáda, opravena a vyměněna část oken, opraveno vybavení kuchyně, byla provedena modernizace sociálního zařízení. V budově je mimo prostory určené k výuce a provozu školy byt 2+1, v současné době volný.
Návrh řešení V souvislosti s výše uvedenými skutečnostmi, kraj Vysočina dlouhodobě jedná se Statutárním městem Jihlava o jejich řešení. Výsledkem jednání je záměr převodu vzdělávací činnosti ZUŠ Jihlava do zřizovatelské působnosti Statutárního města Jihlavy se současným darováním nemovitostí a movitého majetku ve vlastnictví kraje a správě ZUŠ Jihlava do vlastnictví Statutárního města Jihlavy. Kraj Vysočina by současně poskytl Statutárnímu městu Jihlava peněžní dar ve výši 15 mil. Kč pro potřeby ZUŠ Jihlava.
Naopak Statutární město Jihlava by darovalo kraji Vysočina budovu č.p. 1317 a pozemek pod ní a dále budovu č.p. 1468 a pozemek pod ní. Budovy by byly vloženy do správy Gymnázia
Jihlava a Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace. Obě budovy potřebuje kraj pro činnost svých příspěvkových organizací. Získáním budov do svého vlastnictví by kraj zajistil perspektivu jejich činnosti a mohl by nemovitosti dále spravovat z pozice vlastníka. Statutární město Jihlava si vyhrazuje v záměru zřízení předkupního práva ve prospěch dárce po dobu 20 let od vkladu vlastnického práva za cenu 1000,- Kč k darovaným nemovitostem.
Uvedený záměr je na základě výsledků jednání předkládán k projednání Zastupitelstvu města Jihlavy na červnové zasedání.
OM navrhuje doporučit zastupitelstvu kraje schválit výše uvedený záměr. K jeho následné realizaci bude nutné připravit návrhy na majetkoprávní úkony samosprávným orgánům obou územně samosprávných celků (majetkoprávní převody movitého majetku, nemovitého majetku, převod práv a závazků souvisejících se změnou zřizovatelské působnosti atd). Předpoklad převodu vzdělávací činnosti k ZUŠ Jihlava je k 1. 1. 2009.
StanoviskaOŠMS doporučuje převod vzdělávací činnosti Základní umělecké školy Jihlava z kraje Vysočina na Statutární město Jihlava. Nejbližší vhodný termín převodu je k 1. 1. 2009, záleží však krocích města. OŠMS navrhuje dále ještě jednat o převodu Domu dětí a mládeže Jihlava.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zveřejnit záměr darovat budovu, objekt k bydlení č.p. 65 v Jihlavě postavený na pozemku par. č. 100, garáž bez č.p./č.e postavenou na pozemku par. č. 101 a pozemky par. č. 100, zastavěná plocha a nádvoří o výměře 584 m2, par. č. 101, zastavěná plocha a nádvoří o výměře 228 m2, par. č. 102, zastavěná plocha a nádvoří, zbořeniště o výměře 101 m2 vše v k. ú. a obci Jihlava do vlastnictví Statutárního města Jihlava na úřední desce krajského úřadu;
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit záměr:
* převést darem z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví Statutárního města Jihlava budovu, objekt k bydlení č.p. 65 v Jihlavě postavený na pozemku par. č. 100, garáž bez č.p./č.e postavenou na pozemku par. č. 101, pozemky par. č. 100, zastavěná plocha a nádvoří o výměře 584 m2, par. č. 101, zastavěná plocha a nádvoří o výměře 228 m2, par. č. 102, zastavěná plocha a nádvoří, zbořeniště o výměře 101 m2 vše v k. ú. a obci Jihlava a movitý majetek ve vlastnictví kraje Vysočina a správě Základní umělecké školy Jihlava za podmínky, že kraj Vysočina poskytne Statutárnímu městu Jihlava pro potřeby Základní umělecké školy Jihlava peněžní dar ve výši 15 mil. Kč a Statutární město Jihlava převezme vzdělávací činnost Základní umělecké školy Jihlava;
* nabýt darem z vlastnictví Statutárního města Jihlava do vlastnictví kraje Vysočina:
- budovu, objekt k bydlení č.p. 1317 v Jihlavě postavený na pozemku par. č. 2766 a pozemek par. č. 2766 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 393 m2 vše v k. ú. a obci Jihlava;
- budovu, objekt k bydlení č.p. 1468 v Jihlavě postavený na pozemku par. č. 3002 a pozemek par. č. 3002 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 665 m2 vše v k. ú. a obci Jihlava;
se zřízením předkupního práva ve prospěch dárce po dobu 20-ti let od vkladu vlastnického práva za cenu 1000 Kč;
* převést vzdělávací činnost Základní umělecké školy Jihlava z kraje Vysočina na Statutární město Jihlava.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor školství, mládeže a sportu
Termín 24. 6. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz