Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2008-51

RK-18-2008-51.doc
Číslo materiálu51
Číslo jednacíRK-18-2008-51
NázevZajištění vzdělávání ve strojírenských oborech v Jihlavě
Zpracoval I. Fryšová
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuJedná se o materiál, ve kterém je popsána možnost zajištění vzdělávání kombinované formy studia ve strojírenských oborech v Jihlavě.

Fakulta strojní Technické univerzity Liberec (dále jen "FS TUL") začala působit v Jihlavě na Vysoké škole polytechnické Jihlava (dále jen "VSPJ") před dvěma lety. O danou spolupráci požádala VSPJ. FS TUL provozovala v Jihlavě prezenční i kombinovanou formu studia. Smlouva mezi oběma vysokými školami, která ošetřuje pronájem prostor na VSPJ pro FS TUL, končí v srpnu 2008. Proto na jaře 2007 požádala FS TUL o prodloužení smlouvy VSPJ tentokrát na dalších pět let. Vzhledem k tomu, že VSPJ hodlá akreditovat obor "strojírenská technologie" sama, neprodloužila s FS TUL smlouvu.
V současné době je zřejmé, že v souladu s akreditačními podmínkami může VSPJ prezenční formu studia akreditovat nejdříve na jaře 2009, kombinovanou formu studia pravděpodobně nejdříve v roce 2012.
FS TUL má i nadále enormní zájem provozovat vzdělávání ve strojírenských oborech v Jihlavě, proto hledala jiné odpovídající prostory v Jihlavě pro tuto svou činnost.
Jako vhodné se jeví prostory budovy "Centrum dalšího vzdělávání - Erudic, Brtnická 25 Jihlava", které jsou v majetku Úřadu práce Jihlava, a které má v současné době pronajaté firma Bit. Vzhledem k tomu, že dané prostory byly rekonstruovány z prostředků fondů Evropské unie, je možno je využívat v souladu s tímto grantem pouze ke vzdělávání dospělých. Proto může v těchto prostorách být ze strany FS TUL realizována pouze kombinovaná forma studia. Navíc smlouva mezi firmou Bit a FS TUL může být podepsána pouze do konce roku 2010, protože do konce tohoto roku má firma Bit uzavřenou nájemní smlouvu v uvedené budově. Vzhledem k tomu, že v průběhu studijních oborů je vždy nutné garantovat všem studentům, že mohou dostudovat za podmínek, za kterých byli ke studiu přijati, je pro FS TUL nezbytné vyřešit otázku prostor pro působení FS TUL v Jihlavě i pokud nedojde k prodloužení smlouvy ze strany nájemce v budově Úřadu práce Jihlava po roce 2010.
Danou garanci další možnosti fungování FS TUL je nutné vyřešit také v kontextu zájmu kraje o udržení daného typu vzdělávání v Jihlavě jak pro zaměstnance velkých firem působících v regionu jako je např. firma BOSCH, která má velký zájem o vzdělávání svých zaměstnanců ve formě kombinovaného studia, tak pro kraj jako nositele projektu VTP, neboť FS TUL deklarovala zájem být jeho jedním z významných partnerů.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen "ORR") navrhuje podporovat působení FS TUL v Jihlavě do té doby, než se podaří VSPJ zajistit akreditace prezenční i kombinované formy studia strojírenských oborů. Pokud nebude Úřad práce, resp. nájemce v prostorách budovy "Centra dalšího vzdělávání - Erudic" Úřadu práce ochoten prodloužit nájemní smlouvu FS TUL po roce 2010, kraj by měl napomoci nalézt jiný odpovídající objekt k působení FS TUL v Jihlavě.
Dle ustanovení § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, rada zabezpečuje rozhodování v ostatních záležitostech patřících do samostatné působnosti kraje, pokud nejsou vyhrazeny zastupitelstvu nebo pokud si je zastupitelstvo nevyhradilo.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
prohlašuje,
že kraj Vysočina napomůže Technické univerzitě Liberec nalézt prostory pro působení Technické univerzity Liberec, Fakulty strojní, v Jihlavě po roce 2010, a to za splnění předpokladů, že nedojde k prodloužení nájemního či podnájemního vztahu Technické univerzitě Liberec v budově ve vlastnictví ČR-Úřadu práce Jihlava na adrese Brtnická 25 a že na Vysoké škole polytechnické nebude v této době akreditována prezenční a kombinovaná forma studia strojírenských oborů.
Odpovědnost ORR
Termín 31. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz