Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2008-48

RK-18-2008-48.doc  RK-18-2008-48pr1.doc
Číslo materiálu48
Číslo jednacíRK-18-2008-48
NázevUkončení činnosti pobočky Domova důchodců Ždírec, příspěvkové organizace, v Dobroníně
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuDomov důchodců Ždírec, příspěvková organizace provozuje pobočku v Dobroníně. Již při projednávání přípravy záměru přestavby hlavního objektu ve Ždírci rada projednávala informaci, že objekt v Dobroníně není vyhovující pro provozování domova pro seniory. Důvodem je nevhodné stavební uspořádání a skutečnost, že zlepšení podmínek bydlení by vedlo ke snížení počtu lůžek pod 20 a ke snížení ekonomické efektivity provozu. Záměr přestavby domova ve Ždírci tedy počítá s ukončením provozu pobočky v Dobroníně.
Kraj Vysočina předložil v březnu 2008 projekt na přestavbu objektu domova ve Ždírci s tím, že přestavba bude zahájena v roce 2010. Před jejím zahájením je nutné ukončení činnosti objektu ve Ždírci, protože přestavbu nelze provést za provozu. Poskytování služeb v pobočce v Dobroníně plně závisí na provozu ve Ždírci a nelze v ní poskytovat služby samostatně. Vzhledem k této propojenosti služeb musí dojít k ukončení činnosti v Dobroníně ještě před ukončením hlavního provozu ve Ždírci.
Co se týká vlastnických vztahů darovala obec Dobronín objekt domovu darovací smlouvou z roku 1997 a v roce 2003 přešel tento objekt do majetku kraje. Ve smlouvě se obdarovaný výslovně zavazuje v případě změny charakteru určení tohoto objektu bydlení vrátit předmět převodu zpět k dárci. Objekt přestane po ukončení činnosti sloužit určení domova pro seniory a stane se nevyužitým majetkem kraje. Při předcházejících jednáních projevil starosta obce o vrácení objektu zájem.
Dne 11. 4. 2008 se uskutečnilo jednání mezi zástupci kraje Vysočina a zástupci příspěvkové organizace. Zápis z tohoto jednání je uveden v materiálu RK-18-2008-48, př. 1. Závěrem je předpoklad ukončení činnosti pobočky k 31. 12. 2009 s tím, že klienti z Dobronína budou přemístěni na volné kapacity v objektu ve Ždírci. Následně bude připraveno i přerušení provozu ve Ždírci na dobu přestavby a s tím souvisí další snížení počtu klientů v návaznosti na připravované kapacity k přestěhování. K 31. 12. 2009 musí tedy být celkový stav klientů Domova důchodců Ždírec snížen o 28. V době snižování počtu klientů budou klesat příjmy organizace, zatímco její náklady pravděpodobně nebudou klesat stejným tempem.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje rozhodnout o ukončení činnosti Domova důchodců Ždírec, příspěvkové organizace, v pobočce Dobronín nejpozději do 31. 12. 2009 a uložit řediteli domova přijmout od září 2008 opatření ke snižování počtu klientů v zařízení tak, aby mohla být činnost pobočky v uvedeném termínu ukončena. Opatření budou spočívat především v nepřijímání nových obyvatel po ukončení pobytu těch stávajících.
Dále navrhujeme pověřit Jiřího Vondráčka, člena rady kraje, aby o tomto postupu informoval starostu Dobronína a aby jednal o předání objektu obci.
StanoviskaStanoviska k tomuto materiálu nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
o ukončení činnosti Domova důchodců Ždírec, příspěvkové organizace, v pobočce Dobronín nejpozději do 31. 12. 2009;
ukládá
řediteli Domova důchodců Ždírec, příspěvkové organizace, přijmout od září 2008 opatření ke snižování počtu klientů v zařízení tak, aby mohla být činnost pobočky v uvedeném termínu ukončena;
pověřuje
Jiřího Vondráčka, člena rady kraje, aby o tomto postupu informoval starostu Dobronína a aby jednal o předání objektu obci.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz