Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2008-32

RK-18-2008-32.doc
Číslo materiálu32
Číslo jednacíRK-18-2008-32
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Požární ochrana a IZS - nákup automatického zařízení pro plnění protipovodňových pytlů pískem
Zpracoval P. Dvořák
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuV posledních letech dochází nejen v kraji Vysočina k nárůstu četnosti a intenzity povodní, které na území kraje působí značné majetkové a další škody a nemalou měrou zatěžují rozpočty obcí, potažmo kraje. Mezi ohrožená místa patří lokality, ve kterých dosud nejsou vybudována protipovodňová opatření, případně i taková místa, kde hrozí, že vlivem nepříznivých podmínek povodeň tato protipovodňová opatření překoná nebo lokality, ve kterých není možné stálé protipovodňové opatření zbudovat.
Nejčastěji využívaným osvědčeným způsobem ochrany před povodněmi jsou hráze z pytlů s pískem. Rychlost budování těchto hrází je však limitována počtem lidí, kteří pytle plní. Vlivem geografických podmínek kraje Vysočina je doba mezi prognózou povodní a vlastní povodní poměrně krátká. Proto je na vytvoření potřebných opatření většinou málo času. Řešením problémů spojených s budováním protipovodňových opatření se zabývala i Povodňová komise kraje Vysočina a doporučila radě kraje projednat možnost zakoupení automatického pytlovacího zařízení, které by výrazně urychlilo postavení ochranných hrází během krátké doby s minimálním počtem osob.
Použití protipovodňových hrází z pytlů s pískem se osvědčilo i při jarních povodních v roce 2006. Při těchto událostech bylo v rámci kraje použito téměř 19 tis. pytlů.
Návrh řešení Efektivním a rychlým způsobem naplnění pytlů pískem by bylo využití odpovídajícího automatického strojního zařízení na plnění pytlů - baličky písku. Odbor sekretariátu hejtmana proto navrhuje zakoupit pro kraj jedno takovéto zařízení. Podle předběžného průzkumu, který OSH provedl, je možno toto zařízení pořídit v ceně do 420 tis. Kč. Výhodou automatického zařízení je, že je schopno vyprodukovat velké množství pytlů o přesné váze, která usnadňuje manipulaci, a výrazně snižuje nároky na obsluhu. Vychází se také z předpokladu, že zařízení bude mobilní, to znamená, že jej bude v případě potřeby možno postupně rychle použít ve více ohrožených lokalitách. Nemalé finanční prostředky vynaložené na nákup zařízení se vrátí díky úsporám v podobě uchráněného majetku.
Realizaci nákupu a s tím spojených úkonů by zajišťoval odbor sekretariátu hejtmana.
Nepředvídatelné zvýšení hladiny vodních toků, obzvláště na území menších obcí, které nemají dostatečné finanční prostředky na protipovodňová opatření, vyžaduje nejčastěji zásah a pomoc jednotek Hasičského záchranného sboru (HZS) kraje Vysočina. Subjektem, který by měl proto disponovat výše uvedeným zařízením v podmínkách kraje, by měl být právě HZS kraje, který zabezpečí nejen jeho operativní nasazení a obsluhu, ale rovněž skladování, údržbu a další související činnosti. Proto se navrhuje, aby balička písku byla následně převedena formou daru do péče HZS kraje, který by odpovídajícím způsobem zajistil její nasazení v případě mimořádných událostí.
StanoviskaBezpečnostní rada kraje Vysočina usnesením č. 021/02/2006/BRK vzala na vědomí návrh HZS kraje Vysočina na zakoupení zařízení k plnění pytlů pískem a pytlů a doporučila k projednání v Radě kraje.

Povodňová komise kraje Vysočina svým usnesením ze dne 5. 11. 2007 doporučuje projednat v radě kraje možnost zabezpečení finančních prostředků na nákup 1 ks automatického pytlovacího zařízení včetně příslušenství.

Ekonomický odbor nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření. Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 27. 5. 2008 je 15 366 tis. Kč.

Odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství nemá k předloženému materiálu připomínek.

Hasičský záchranný sbor kraje Vysočina doporučuje zakoupení balíčky písku a souhlasí s převedením tohoto zařízení na HZS. HZS zabezpečí jeho uložení, údržbu, provede vyškolení obsluhy a v případě potřeby zajistí operativní nasazení.
Návrh usneseníRada kraje
pověřuje
odbor sekretariátu hejtmana realizací nákupu 1 ks automatického zařízení včetně příslušenství na plnění protipovodňových pytlů pískem;
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Požární ochrana a integrovaný záchranný systém, § 5529 Ostatní složky a činnosti integrovaného záchranného systému, položka 6122 Stroje, přístroje a zařízení o částku 420 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 420 000 Kč za účelem nákupu automatického zařízení včetně příslušenství na plnění protipovodňových pytlů pískem.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana, odbor ekonomický
Termín 30. 9. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz