Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2008-15

RK-16-2008-15.doc  RK-16-2008-15pr1.doc
Číslo materiálu15
Číslo jednacíRK-16-2008-15
NázevNávrh rozvojové strategie cestovního ruchu
Zpracoval Z. Kasalová, I. Mahelová
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuJedná se o teze návrhové části strategie rozvoje cestovního ruchu v kraji Vysočina.
Kraji Vysočina chybí koncepční dokument s formulací rozvojových cílů a priorit pro oblast cestovního ruchu.
Aktivity spojené s rozvojem cestovního ruchu vycházejí doposud z rámcové strategie cestovního ruchu specifikované v Programu rozvoje kraje. Hlavních cílů je v ní definováno pět - budování organizační struktury cestovního ruchu, koordinace marketingových aktivit, cílená podpora investic realizovaných subjekty podnikajícími v odvětví turismu, profesní příprava a vzdělávání pracovníků v odvětví cestovního ruchu, koncipování a realizace turistických programů. Pro rozvoj oblasti cestovního ruchu jsou zde tedy formulována určitá opatření, která naznačují důležité záměry. Specifický koncepční dokument, který by úkoly a možnosti v dané oblasti blíže specifikoval, doposud chybí.
Návrh řešení Strategie rozvoje cestovního ruchu v kraji Vysočina (dále jen "Strategie") je v současné době dokončována.

Východiska:
Hlavním cílem Strategie je promyšlený soubor aktivit a opatření na podporu rozvoje cestovního ruchu v kraji Vysočina, realizovatelných ve spolupráci všech aktérů v cestovním ruchu a s využitím všech dostupných finančních zdrojů.
Strategie by měla ukázat na jaké problémy a úkoly se mají aktéři v cestovním ruchu soustředit a jak a s kým je realizovat. Zároveň by Strategie měla být formulací snahy kraje rozvíjet aktivní regionální politiku v oblasti podpory cestovního ruchu.
Existence Strategie je mj. základní podmínkou pro možnost podávání žádostí o podporu z různých dotačních titulů evropské, státní a regionální politiky regionálního rozvoje.

Metodika:
Významným programovým dokumentem, který ovlivňuje obsahovou specifikaci jednotlivých okruhů priorit Strategie a zejména cíleně orientuje zaměření budoucích rozvojových projektů na možné zdroje jejich spolufinancování je dokument "Regionální operační program NUTS II Jihovýchod na období 2007-2013" (dále jen "ROP"). Z hlediska přípravy návrhové části Strategie byly proto jednotlivé okruhy priorit specifikovány tak, aby byla možná přímá obsahová návaznost priorit kraje na priority v ROP s ohledem na jejich vazbu na zdroje financování.
Na zpracování Strategie se podílel tým Ekonomicko-správní fakulty Katedry regionální ekonomie a správy Masarykovy univerzity v Brně za odborné konzultace oddělení strategického plánování Krajského úřadu kraje Vysočina a pracovní skupina složená ze zástupců samospráv, podnikatelských subjektů, kulturních zařízení, neziskových organizací, oddělení cestovního ruchu Krajského úřadu kraje Vysočina (později Vysočina Tourism, příspěvkové organizace) a oddělení strategického plánování Krajského úřadu kraje Vysočina, pod vedením konzultační a poradenské firmy.
Realizace:
Analytická část obsahuje hodnocení atraktivit cestovního ruchu a objektů turistické infrastruktury včetně úspěšnosti jejich postavení v nabídce území. Pro analýzu poptávky byly využity výsledky projektu Monitoring návštěvníků v turistických regionech ČR, během něhož byly zjišťovány informace o skladbě návštěvníků, o záměrech, charakterech a důvodech návštěvy, o formách ubytování a stravování, o preferovaných aktivitách a o hodnocení jednotlivých položek služeb cestovního ruchu.
Formulována byla SWOT analýza cestovního ruchu v území a provedena kategorizace území z hlediska potenciálu pro rozvoj cestovního ruchu, stanovena předpokládaná intenzita, časová využitelnost, hlavní druhy a formy cestovního ruchu a regionalizace cestovního ruchu (funkčně-prostorové využití území pro turismus).
V návrhové části byla stanovena vize rozvoje cestovního ruchu daného území a hlavní problémy rozvoje území (strategické cíle). Ty byly formulovány na základě diskuse zainteresovaných subjektů na třech pracovních seminářích a následně dopracovány do úrovně opatření.
Časové nastavení realizačního období je přizpůsobeno termínu evropského plánování, tzn. na období 2007 - 2013, čímž je dán předpoklad podpořit realizaci navržených opatření ze strukturálních fondů.
Strategie bude flexibilní, otevřený dokument, který lze rozvíjet na úrovni dílčích cílů i navržených opatření. Součástí je i návrh způsobu aktualizace a rozvoje dokumentu, s předpokladem termínu aktualizace v roce 2010.

Radě kraje je předkládána pro informaci návrhová část Strategie v základní podobě. Komplexní znění bude projednáno Komisí Cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina dne 26. 5. 2008. Následně pak bude předloženo ke schválení v orgánech kraje.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
zaměření návrhové části Strategie rozvoje cestovního ruchu v kraji Vysočina, dle materiálu RK-16-2008-15, př. 1.
Odpovědnost ORR
Termín 30. 6. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz