Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2008-12

RK-16-2008-12.doc  RK-16-2008-12pr1.doc
Číslo materiálu12
Číslo jednacíRK-16-2008-12
NázevDohoda o výkonu činností při naplňování Operačního programu Cíl Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007-2013
Zpracoval G. Grycová
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuJedná se o uzavření Dohody mezi Ministerstvem pro místní rozvoj (dále jen "MMR") a krajem Vysočina. Cílem Dohody je formální shoda na výkonu činností v rámci Operačního programu Cíl Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007-2013 (dále jen "Cíl EÚS Rakousko-ČR") mezi krajem Vysočina a MMR.

Dne 20. prosince 2007 byl Evropskou komisí schválen základní dokument pro Operační program Cíl EÚS Rakousko-ČR. Program navazuje na dosavadní program Iniciativy Společenství Interreg III A a jeho cílem je podpořit vyvážený hospodářský, sociální a ekologický rozvoj v příhraničních sousedících oblastech a tím posílit soudržnost příhraničních regionů. Široké spektrum podporovaných aktivit umožní realizovat kvalitní přeshraniční projekty v nejrůznějších oblastech života od infrastruktury přes hospodářskou spolupráci až ke kultuře a životnímu prostředí.
Operační program Cíl EÚS Rakousko-ČR byl zahájen 27. 3. 2008 a v současné době probíhá zpracovávání žádostí podaných do 24. 4. 2008.

Smyslem Dohody je zajistit plnění závazků České republiky vyplývající z relevantních nařízení a souvisejících dokumentů při realizaci Operačního programu Cíl EÚS Rakousko-ČR, a to definováním činností jednotlivých implementačních orgánů, přičemž zodpovědným za realizaci tohoto programu v České republice je MMR, který je Národním orgánem pro Cíl EÚS Rakousko-ČR. MMR uzavírá podobnou dohodu také s krajem Jihomoravským a Jihočeským.

Dohoda definuje činnosti regionálního subjektu (tj. kraje Vysočina) v koordinaci se Společným technickým sekretariátem (dále jen "JTS"), který je jmenován Řídícím orgánem Úřadu spolkové vlády Dolního Rakouska, a Národním orgánem. Články Dohody se zakládají na předchozích ujednáních operačního programu Cíl EÚS Rakousko-ČR, podmínkách programu definovaných zejména ze strany Evropské komise (pravidla a postupy stanovené v Programovém dokumentu - Operační program Cíl EÚS Rakousko-ČR) a navazují na zkušenosti z realizace přeshraničních programů Iniciativy Společenství Interreg III A 2004-2006. Tyto činnosti zahrnují zejména činnosti týkající se poskytování informací a poradenství, příjímání a zpracovávání žádostí v programu Cíl EÚS Rakousko-ČR, a jsou vykonávány zaměstnanci Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen "ORR"), jejichž pracovní náplní je administrace programu Cíl EÚS Rakousko-ČR. Konečná podoba Dohody je výsledkem konzultací ORR a MMR.
Návrh řešení ORR navrhuje Radě kraje Vysočina rozhodnout uzavřít Dohodu o výkonu činností při naplňování Operačního programu Cíl Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 2013 dle materiálu RK-16-2008-12, př. 1.
O uzavření Dohody rozhoduje Rada kraje Vysočina v souladu s § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
uzavřít Dohodu o výkonu činností při naplňování Operačního programu Cíl Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007-2013 mezi Českou republikou - Ministerstvem pro místní rozvoj a krajem Vysočina dle materiálu RK-16-2008-12, př. 1.
Odpovědnost ORR
Termín 30. 6. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz