Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2008-35

RK-14-2008-35.doc  RK-14-2008-35pr1.doc  RK-14-2008-35pr2.doc  RK-14-2008-35pr3.doc  RK-14-2008-35pr4.doc
Číslo materiálu35
Číslo jednacíRK-14-2008-35
NázevMemorandum o spolupráci
Zpracoval M. Pech
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuObsahem materiálu je žádost města Telč o deklaraci společného zájmu kraje Vysočina a města Telč na zkvalitnění podmínek výuky žáků základních a středních škol v Telči.
Město Telč se chce ucházet o získání finančních prostředků v rámci ROP na stavební úpravy a dostavbu Základní školy Telč, Hradecká 234. Budova této základní školy je součástí areálu, ve kterém je také budova Gymnázia Otokara Březiny a Střední odborné školy Telč (dále jen gymnázium a SOŠ). Situační plán tvoří přílohu 1 materiálu RK-14-2008-35.
Základní škola má pro potřeby praktické školy pronajaté prostory v přístavbě gymnázia (4 velké učebny, 2 malé učebny a 2 kabinety), na situačním plánu označeno SOŠ. Přitom pro potřeby odloučeného pracoviště gymnázia a SOŠ jsou využívány učebny v budově Univerzitního centra Telč, náměstí Zachariáše z Hradce 2. Pokud by se městu Telč podařilo získat finanční prostředky z ROP a tuto akci realizovat, byly by vybudovány kmenové odborné učebny pro základní i praktickou školu. Tím by došlo k uvolnění prostor gymnázia a SOŠ, doposud využívaných praktickou školou. Navíc by mohla být pro potřeby gymnázia uvolněna stávající přístavba základní školy se šesti učebnami (v příloze 1 označeno základní škola). Toto řešení by umožnilo gymnáziu a SOŠ definitivně opustit pronajímané prostory v Univerzitním centru a vzhledem k předpokládanému vývoji počtu žáků do budoucna by bylo pro gymnázium a SOŠ plně dostačující a škola by tak mohla fungovat jako jeden provozní celek. Součástí projektu města Telč je i vybudování odpovídajícího sportovního zázemí pro školy umístěné v areálu. Odhadované náklady na realizaci projektu jsou ve výši 90 mil. Kč a podíl žadatele v případě zařazení do ROP bude činit 30%.
Návrh řešení Dopisem ze dne 10. 3. 2008 (příloha 2 materiálu RK-14-2008-35) požádalo prostřednictvím OŠMS město Telč kraj Vysočina o deklaraci spolupráce. Navržené memorandum o spolupráci v příloze 3 materiálu RK-14-2008-35 je deklarací společného zájmu kraje Vysočina a města Telč spolupracovat na zkvalitnění podmínek výuky žáků Základní školy Hradecká Telč a Gymnázia Otokara Březiny a Střední odborné školy Telč. Toto memorandum neobsahuje žádné finanční závazky kraje vůči městu a bude přiloženo k žádosti o finanční prostředky z Regionálního operačního programu Jihovýchod. Žadatelem a nositelem projektu bude město Telč. V případě úspěšné realizace projektu předpokládá město Telč následné jednání s krajem Vysočina o způsobu převodu uvolněných prostor v základní škole do vlastnictví kraje. Z dopisu v příloze 2 materiálu RK-14-2008-35 je zřejmé, že město Telč bude navrhovat odprodej těchto prostor do majetku kraje. Město by tak získalo část finančních prostředků vložených do investičního projektu a kraj potřebné prostory pro přestěhování gymnázia a SOŠ do jednoho komplexu.
Realizací uvedeného projektu dojde k dostavbě areálu škol, jehož součástí je i gymnázium a SOŠ. Díky navrhovaným úpravám bude moci gymnázium a SOŠ opustit pronajímané učebny v Univerzitním centru a přestěhovat se do jednoho areálu.
StanoviskaŘeditel Gymnázia Otokara Březiny a Střední odborné školy Telč: GOB a SOŠ vítá jednání o dostavbě školního areálu Hradecká v Telči. Dostavba bude přínosem pro GOB a SOŠ v oblasti pedagogické i ekonomické. Škola by se stala jedním celkem, žáci by měli pocit sounáležitosti k jedné škole a učitelé by mohli bez přecházení mezi budovami vyučovat v obou studijních oborech.
Odbor regionálního rozvoje: Projekt je obecně v souladu s prioritní osou 3 Udržitelný rozvoj měst a venkovských sídel Regionálního operačního programu Jihovýchod. Projekt musí mít investiční charakter z pohledu způsobilosti výdajů (konzultováno se zástupci Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod).
Souhlasné stanovisko k navrhovanému řešení zaslala OŠMS také školská rada a její vyjádření tvoří přílohu 4 materiálu RK-14-2008-35.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít Memorandum o spolupráci na projektu "Stavební úpravy a dostavba areálu škol v ul. Hradecká, Telč" dle materiálu RK-14-2008-35, př. 3.
Odpovědnost OŠMS
Termín 31. 5. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz