Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2008-23

RK-14-2008-23.doc  RK-14-2008-23pr1.doc
Číslo materiálu23
Číslo jednacíRK-14-2008-23
NázevFinanční kontrola dopravce
Zpracoval Z. Navrkal
Předkládá L. Staněk
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina má uzavřeny s 22 dopravci smlouvy o závazku veřejné služby na zajištění základní dopravní obslužnosti kraje veřejnou linkovou osobní dopravou. Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina zajišťuje průběžnou kontrolu podkladů pro smlouvy, zejména údaje (podklady) používané dopravcem k výpočtu prokazatelné ztráty, předběžných odborných odhadů, kontrolu vyúčtování plnění smluv o závazku veřejné služby na základě předložených faktur.
Výklad legislativy v oblasti kontroly financování dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou je nejednotný. Zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o silniční dopravě) v § 19b stanoví, že dopravní úřad nebo ministerstvo dopravy jsou oprávněny v rámci výkonu státního odborného dozoru kontrolovat použití finančních prostředků na zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou z rozpočtu kraje nebo ze státního rozpočtu. Zároveň však v § 34 odst. 1 zákona o silniční dopravě deleguje výkon státního odborného dozoru nad financování dopravní obslužnosti na ministerstvo dopravy. Dále nařízení vlády č. 493/2004 Sb., kterým se upravuje prokazatelná ztráta ve veřejné linkové dopravě, a kterým se konkretizuje způsob výkonu státního odborného dozoru v silniční dopravě nad financováním dopravní obslužnosti (dále jen nařízení) vymezuje výkon státního dozoru tak, že se zaměřuje na nákladové vstupy, evidenci tržeb od cestujících, účinnost odbavovacího systému pro cestující z hlediska jeho průkaznosti, doklady používané dopravcem k výpočtu prokazatelné ztráty, předběžného odhadu prokazatelné ztráty a ztráty ze žákovského jízdného a užití finančních prostředků získaných z úhrady prokazatelné ztráty. Tento dozor provádí dle nařízení ministerstvo dopravy nebo dopravní úřad. Účelem kontroly u vybraných dopravců je v rámci legislativy prověřovat nakládání s veřejnými prostředky.
Návrh řešení Odbor dopravy a silničního hospodářství navrhuje řešit výše uvedenou situaci prováděním kontroly zaměřené na použití veřejných finančních prostředků poskytnutých krajem Vysočina dopravcům na úhradu prokazatelné ztráty vzniklé při provozování veřejné osobní linkové dopravy v rámci závazku veřejné služby ve spolupráci s externím kontrolorem na základě smlouvy, se kterým navrhujeme uzavřít smlouvu o kontrolní činnosti podle materiálu
RK-14-2008-23, př. 1.
Finanční prostředky na úhradu závazku ze smlouvy o kontrolní činnosti jsou alokovány v rozpočtu kraje Vysočina kapitola doprava.
Stejným způsobem byly řešeny tyto kontroly v roce 2007 na základě usnesení rady kraje č. 0767/18/2007/RK. Byly provedeny čtyři kontroly v provozovnách dopravce. Z kontrol byly vyhotoveny zprávy o kontrole. Při těchto kontrolách nebylo zjištěno neoprávněné použití veřejných finančních prostředků poskytnutých krajem Vysočina na úhradu prokazatelné ztráty vzniklé při provozování veřejné osobní linkové dopravy v rámci závazku veřejné služby.
Vzhledem k dobrým zkušenostem získaných při realizaci těchto kontrol v roce 2007, navrhuje odbor dopravy a silničního hospodářství řešit tyto kontroly v roce 2008 obdobným způsobem. Kontrolor byl vybrán v souladu s pravidly Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina č. 13/07 ze dne 27. 11. 2007.
StanoviskaOdbor sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
odboru dopravy a silničního hospodářství ve spolupráci s externím kontrolorem Ing. Oldřichem Rambouskem Ph.D., bytem Puklice - Studénky 42, provést dvě kontroly v roce 2008 zaměřené na použití veřejných finančních prostředků poskytnutých krajem Vysočina na úhradu prokazatelné ztráty vzniklé při provozování veřejné osobní linkové dopravy v rámci závazku veřejné služby;
rozhoduje
uzavřít smlouvu o kontrolní činnosti podle materiálu RK-14-2008-23, př. 1.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství
Termín 2008- 12- 31
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz