Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-13-2008-37

RK-13-2008-37.doc  RK-13-2008-37pr1.tif
Číslo materiálu37
Číslo jednacíRK-13-2008-37
NázevNabídka převzetí objektu pro domov pro seniory ve Žďáře nad Sázavou
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuVe Žďáře nad Sázavou je soukromým provozovatelem AGRO Měřín na základě živnostenského listu provozován penzion pro seniory. Jeho provoz bude k 30. 6. 2008 tímto provozovatelem ukončen. Stávající objekt je v současné době nabídnut Městu Žďár nad Sázavou. Nabídku projednali zástupci města se zástupci kraje. Zápis z tohoto jednání je k materiálu připojen jako příloha 1. Je v něm uveden i možný rozsah spolupráce mezi krajem a městem při převzetí provozu objektu organizací Sociální služby města Žďár nad Sázavou. Tento rozsah spolupráce byl však při setkání vázán na projednání v orgánech kraje. Uvádí se také nabídka třetiny lůžek z celkového počtu 40 pro potřeby kraje Vysočina.
OSVZ se zabýval posouzením potřebnosti nových lůžek na okrese Žďár nad Sázavou a využitím nabídnutých lůžek pro žadatele v domovech zřizovaných krajem. Ve Střednědobém plánu rozvoje sociálních služeb se předpokládá, že investiční záměry v domovech ve Ždírci a ve Velkém Meziříčí povedou ke značnému snížení jejich kapacity. Pro nejbližší období však při přípravě plánu nebyla k dispozici žádná reálná možnost vytvoření náhradní kapacity na Žďársku. Již při plné kapacitě domova ve Velkém Meziříčí (180 lůžek) byl počet lůžek v okrese pod průměrem ČR i kraje. Nyní došlo s ohledem na stav objektu ke snížení kapacity domova ve Velkém Meziříčí na 145 lůžek (Po výstavbě nového domova bude možné přestěhovat maximálně 88 obyvatel a jejich počet tedy bude nutné včas snížit.). Pokles kapacity byl uskutečněn dlouhodobým nepřijímáním nových obyvatel. Situace některých žadatelů byla řešitelná nabídkou 20 nově vytvořených sociálních lůžek na LDN Buchtův kopec. Přes tuto nabídku má domov ve Velkém Meziříčí 40 neuspokojených žadatelů. Z toho 9 je přímo ze Žďáru nad Sázavou a jeho správního obvodu. I pro obyvatele z obvodu Velkého Meziříčí může být nabídka míst ve Žďáru nad Sázavou řešení. Z počtu žadatelů vedených v pořadníku domova nemá podle odhadu sociálních pracovnic asi třetina vážný zájem o nástup.
V sousedním okrese Jihlava je v současné době převis poptávky po umístění do domova, který bude v budoucnu řešen vybudováním dalšího zařízení. Ještě dříve však bude nutné snížení kapacity domova ve Ždírci s uzavřením pobočky v Dobroníně. Pokud by objekt v Dobroníně měl být předán obci k 31. 12. 2009, bude nezbytné již na podzim tohoto roku přestat přijímat nové klienty v Domově důchodců Ždírec. I v tomto případě se nabídka alternativního umístění může stát řešení pro některé občany.
Projednávaný záměr tedy řeší nahrazení poklesu kapacit v domovech pro seniory především na Žďársku. Pokles kapacit předpokládá Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb jako vynucený stavebnětechnickým stavem domovů pro seniory. Řešení této situace umožní zmírnit dopad investic kraje pro obyvatelstvo.
Návrh řešení Navrhujeme, aby rada kraje vzala na vědomí dosavadní průběh jednání o možném zvýšení kapacity domova pro seniory ve Žďáře nad Sázavou pronájmem objektu stávajícího Senior penzionu a pověřila Jiřího Vondráčka dalším jednáním.
StanoviskaMateriál byl připraven na jednání Komise sociální a pro protidrogovou politiku na jednání 17. 4. 2007 s návrhem, aby doporučila radě kraje podpořit přijetí nabídky Městem Žďár nad Sázavou. Komise se však nesešla v usnášeníschopném počtu. Přítomní členové komise byli s materiálem seznámeni a ostatním byl poskytnut k připomínkám.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
dosavadní průběh jednání o možném zvýšení kapacity domova pro seniory ve Žďáře nad Sázavou pronájmem objektu stávajícího Senior penzionu;
pověřuje
Jiřího Vondráčka dalším jednáním ve věci spolupráce mezi krajem a městem při zvýšení kapacity domova pro seniory ve Žďáře nad Sázavou.
Odpovědnost odbor zdravotnictví a sociálních věcí
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz