Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-13-2008-35

RK-13-2008-35.doc  RK-13-2008-35pr1.doc  RK-13-2008-35pr2.doc  RK-13-2008-35pr2upr1.doc
Číslo materiálu35
Číslo jednacíRK-13-2008-35
NázevPodpora plošných projektů v rámci globálních grantů kraje
Zpracoval K. Ubr
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší podporu přípravy plošných projektů ve vytipovaných oblastech vzdělávání s předpokladem financování z prostředků globálních grantů krajů.

V uplynulých týdnech proběhlo několik jednání pracovních skupin, na nichž se řešila efektivita využití prostředků globálních grantů, za které je kraj odpovědný jako zprostředkující subjekt. Jedná se o prostředky ve výši cca 800 mil Kč alokované kraji z OP VK na období 2007-13 určené zejména na rozvoj vzdělávání žáků a škol a školských zařízení. Jednou z možností, jak zvýšit jejich dopad na území kraje, je soustředit významnou část prostředků na realizaci plošných projektů ve vytipovaných oblastech (směrech soustředěné podpory). Tento postup současně značně usnadňuje přístup jednotlivých školských, případně i neškolských subjektů k prostředkům tím, že snižuje administrativní zátěž těchto subjektů.
Po projednání s regionálními partnery byly postupně formulovány oblasti soustředěné podpory do aktuální podoby (materiál RK-13-2008-35, př. 1). Nyní je potřebné realizovat další kroky, které by zajistily informovanost cílových skupin (škol a školských zařízení a jejich zřizovatelů) a směřovaly k sestavení plošných projektů. Na podporu vytipování konkrétních témat a vzniku plošných projektů a na podporu jejich realizace byla členy pracovní skupiny navržena dvě konkrétní opatření - zapojení externího koordinačního týmu a využití samostatné krajské organizace specializované na rozvoj vzdělanosti v kraji. OŠMS tedy v souladu s tím připravuje zadávací dokumentaci pro veřejnou zakázku malého rozsahu "Příprava projektových záměrů pro směry soustředěné podpory v rámci OP VK" (předmět veřejné zakázky a termíny plnění jsou uvedeny v Příloze 1 materiálu RK-13-2008-35, př. 3). Vzhledem na skutečnost, že se jedná o nové opatření, nejsou v kapitole Školství, mládeže a sportu alokovány příslušné prostředky. Problematika samostatné krajské organizace bude řešena zvláštním materiálem.
Návrh řešení OŠMS předkládá radě kraje k projednání formulaci směrů soustředěné podpory dle materiálu RK-13-2008-35, př. 1 a koncept informačního dopisu pro školy a školská zařízení a jejich zřizovatele (materiál RK-13-2008-35, př. 2). OŠMS dále navrhuje radě kraje provést rozpočtové opatření k zajištění realizace veřejné zakázky malého rozsahu "Příprava projektových záměrů pro směry soustředěné podpory v rámci OP VK" ve výši 600 000 Kč zvýšením rozpočtu kapitoly Školství, mládeže a sportu při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje.
StanoviskaEkonomický odbor:
Bude předloženo přímo na jednání rady kraje.

Odbor regionálního rozvoje:
Bude předloženo přímo na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení rozpočtu kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3299 Ostatní záležitosti vzdělávání o částku 600 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 600 000 Kč za účelem realizace veřejné zakázky malého rozsahu "Příprava projektových záměrů pro směry soustředěné podpory v rámci OP VK";
bere na vědomí
* formulaci směrů soustředěné podpory dle materiálu RK-13-2008-35, př. 1;
* koncept informačního dopisu dle materiálu RK-13-2008-35, př. 2;
pověřuje
............ k zajištění informovanosti školské veřejnosti a zřizovatelů škol o záměru kraje podporovat v rámci globálních grantů kraje realizaci plošných projektů ve směrech soustředěné podpory.
Odpovědnost OŠMS, ...............
Termín do konce května
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz