Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2008-56

RK-12-2008-56.doc  RK-12-2008-56pr1.doc  RK-12-2008-56pr2.doc
Číslo materiálu56
Číslo jednacíRK-12-2008-56
NázevNařízení kraje Vysočina o zřízení přírodní památky U Bezděčína
Zpracoval J. Joneš
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nové vyhlášení (převyhlášení) stávající přírodní památky U Bezděčína.
Zvláště chráněné území U Bezděčína bylo zřízeno 27. února 1992 vyhláškou Okresního úřadu Pelhřimov o chráněných přírodních výtvorech. Účinností zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny (dále jen "zákon"), a vyhlášky Ministerstva životního prostředí č.395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona, byl chráněný přírodní výtvor U Bezděčína převeden do kategorie přírodní památka. Vymezení a bližší ochranné podmínky přírodní památky U Bezděčína byly následně upraveny (v návaznosti na zákon) nařízením Okresního úřadu Pelhřimov ze dne 12. prosince 1997, kterým se vyhlašují zvláště chráněná území.
Podle revize zřizovacích předpisů vymezení zvláště chráněných území vykazuje stávající zřizovací předpis nedostatky. Zejména se zřizovací předpis odkazuje na části parcel, jejichž měřické oddělení ani vymezení nebylo v katastru provedeno, zápis v katastru nemovitostí tak nemůže poskytnout zákonem předepsané informace o pozemku. Za další nedostatek stávajícího zřizovacího předpisu lze označit, že platné nařízení (řešící více zvláště chráněných území) má stejné bližší ochranné podmínky pro různé předměty ochrany (různé přírodní podmínky v různých územích) a z toho vyplývá potřeba zpřesnění bližších ochranných podmínek pro jednotlivá území.
Nejpodstatnějším nedostatkem stávajícího předpisu však je, že stávající prostorové vymezení přírodní památky neodpovídá přesně předmětu ochrany (popis předmětu ochrany viz níže). Návrh úpravy vymezení proto spočívá ve vypuštění smrkových porostů lesa, na kterých nebyl a není předmět ochrany (okrajové části původního vymezení). Naopak nově bude do území přírodní památky zahrnuta malá část olšiny na severovýchodním okraji (s výskytem bledule jarní, na p.č. 1297/3), která je dosud v ochranném pásmu. Změny ve vymezení jsou zřejmé z materiálu RK-12-2008-56, př. 2.
Návrh na nové vymezení pro ochranu přírody cenné plochy přírodní památky U Bezděčína byl vymezen a geodeticky stabilizován přímo v terénu. Návrh hranice přírodní památky byl zpracován do záznamu podrobného měření změn, který umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní památky na geodeticky vymezených částí parcel do operátů na katastrálním úřadě.
Zvláště vyhlášené ochranné pásmo k zabezpečení památky před rušivými vlivy z okolí se nenavrhuje a bude jím podle § 37 odst. 1 zákona území do vzdálenosti 50 m od hranic zvláště chráněného území.
Předpokládaná celková výměra nového vymezení přírodní památky je 1,8336 ha (stávající výměra zvláště chráněného území je 2,95 ha).
Přírodní památka se rozkládá asi 2,25 km západně od obce Obrataň. Vegetace je tvořena společenstvy prameništních olšin s charakteristickým bylinným patrem. Olšina patrně vznikla spontánní sukcesí (samovolným náletem dřevin) na opuštěných vlhkých loukách. V dřevinném patře dominuje olše lepkavá, přítomen je smrk ztepilý a bříza bělokorá. Na lokalitě roste v početné populaci zvláště chráněný druh bledule jarní (Leucojum vernum), z dalších se zde vyskytují vstavačovité - např. prstnatec fuchsův (Dactylorhiza fuchsii) apod. Popsaný ekosystém s výskytem zvláště chráněných druhů je předmětem ochrany.
Návrh byl dle § 40 zákona projednán s vlastníky a nájemci dotčených pozemků (bez rozporů). Dále byl návrh dle § 41 zákona projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému záměru nevznesly připomínky.
Návrh řešení Z důvodu uvedených v kapitole Popis problému je navrhováno nové prostorové vymezení území přírodní památky U Bezděčína, nové stanovení bližších ochranných podmínek. Na základě těchto podkladů se navrhuje vyhlásit Nařízení kraje Vysočina, o zřízení přírodní památky U Bezděčína dle materiálu RK-12-2008-56, př. 1.
Jelikož se jedná o stávající zvláště chráněné území, nebude mít tato změna žádný dopad do rozpočtu kraje.
StanoviskaOSŘKŽÚ, oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení kraje Vysočina č. 4/2008, o zřízení přírodní památky U Bezděčína, dle materiálu
RK-12-2008-56, př. 1.
Odpovědnost OŽP
Termín 15. 4. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz