Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2008-55

RK-12-2008-55.doc  RK-12-2008-55pr1.doc  RK-12-2008-55pr2.doc  RK-12-2008-55pr3.doc
Číslo materiálu55
Číslo jednacíRK-12-2008-55
NázevNávrh na nové vyhlášení přírodní památky Křižník
Zpracoval K. Látalová
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nové vyhlášení (převyhlášení) stávající přírodní památky Křižník v katastrálním území Dolní Čepí (přírodní park Svratecko), která byla zřízena nařízením Okresního úřadu ve Žďáře nad Sázavou č. 13/96 ze dne 8. listopadu 1996, kterým se vyhlašují zvláště chráněná území.
Podle revize zřizovacích předpisů tento předpis vykazuje formální nedostatky, např. zbytečně obsáhlé bližší ochranné podmínky (výčet činností, které je možné v území provádět se souhlasem orgánu ochrany přírody).
Podstatná je však potřeba úpravy prostorového vymezení zvláště chráněného území přírodní památky Křižník (dále jen "památka"). V původním výnosu je památka vyhlášena na celou parcelu katastru p. č. 185/2 o výměře 0,1366 ha. Ve skutečnosti se však území s výskytem cenných společenstev nachází pouze na části tohoto pozemku, zbývající část pozemku představuje zemědělsky obhospodařované polokulturní louky. Naopak cenný biotop se z cca 1/3 výměry nachází mimo stávající památku a to na částech přilehlých pozemků. Hranice cenného biotopu jsou v terénu dobře patrné. Proto OŽP KrÚ kraje Vysočina přistoupil k vymezení ochranářsky cenné plochy. Na tuto plochu pak nechal geodeticky zpracovat tzv. záznam podrobného měření změn (ZPMZ) včetně vytyčení (stabilizace) lomových bodů v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní památky na geodeticky vymezených částí parcel do operátů na katastrálním úřadě.
Úprava vymezení přírodní památky je nejlépe zřetelná z přílohy č. 2 materiálu
RK-12-2008-55 - zákresu návrhu PP Křižník nad ortofotomapou. Úprava vymezení spočívá ve vypuštění části pozemku, na které se běžně zemědělsky hospodaří a začlenění částí pozemků na nichž se vyskytuje předmět ochrany a jež se v současné době nachází v ochranném pásmu památky. Celková výměra navrhované památky je 0,2138 ha. Předmětem ochrany jsou dobře zachovalá travino-bylinná společenstva s xerotermní vegetací a s výskytem řady zvláště chráněných a významných druhů organizmů, především orchidejí, např. vstavač kukačka (Orchis morio), vstavač vojenský (O. militaris), vstavač osmahlý (O. ustulata), okrotice bílá (Cephalanthera damasonium) a další - viz příloha č. 3 materiálu RK-12-2008-55.
Návrh byl dle § 40 zákona č. 114/1992 Sb. řádně projednán s vlastníky dotčených pozemků, kteří nevznesli žádné připomínky. Součastně byl návrh dle § 41 zákona projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému záměru nevznesly připomínky.
Návrh řešení Z důvodu uvedených v kapitole Popis problému je navrhováno nové vymezení území přírodní památky Křižník, úprava předmětu ochrany a nové stanovení bližších ochranných podmínek. Na základě těchto podkladů se navrhuje vyhlásit Nařízení kraje Vysočina, o zřízení přírodní památky Křižník podle materiálu RK-12-2008-55, př.1.
Jelikož se jedná o stávající zvláště chráněné území, nebude mít tato změna žádný dopad do rozpočtu kraje.
StanoviskaOSŘKŽÚ, oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení kraje Vysočina č. 3/2008, o zřízení přírodní památky Křižník, dle materiálu
RK-12-2008-55, př. 1.
Odpovědnost OŽP, OSŘKŽÚ
Termín 15. 4. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz