Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2008-13

RK-11-2008-13.doc
Číslo materiálu13
Číslo jednacíRK-11-2008-13
NázevSmlouva o zřízení věcného břemene
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P.Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o zřízení věcného břemene pro uložení podzemního vedení elektrického kabelu pro větrné elektrárny pod silnicí ve vlastnictví kraje.
V právním zastoupení společnosti ENVI ENERGO a.s. se na OM obrátil JUDr. Josef Ptáček se žádostí o zřízení věcného břemene na pozemku par. č. 1774 v k. ú. Záblatí u Osové Bítýšky. Jedná se o uložení silových kabelů VN vedení do uvedeného pozemku, který je ve vlastnictví kraje Vysočina a leží na něm silnice III/3904. Silové kabely jsou součástí plánované stavby "Větrný park v lokalitě Záblatí". Silové kabely budou připojovat větrnou elektrárnu na rozvodnou síť a bude jimi dodáván vyrobený proud společnosti E.ON Distribuce, a.s.
Záměr stavby Větrný park Záblatí obsahuje dvě větrné elektrárny typu V100/2,75 MW - výška věže 100 m, průměr rotoru 50 m. Pro stavbu bylo vydáno územní rozhodnutí na základě kladných stanovisek a vyjádření všech dotčených orgánů státní správy.
Z předložených dokladů OM vybírá:
- Dle závěrů zjišťovacího řízení podle § 7 zákona č. 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů došel Krajský úřad kraje Vysočina, odbor životního prostředí k závěru, že záměr stavby větrného parku nebude posuzován podle zákona. S námitkou ČIŽP, která se neztotožnila s předloženým hodnocením vlivu na krajinný ráz a uvedla jako hlavní důvod rušivé vlivy navrhovaných mimořádně vysokých staveb s pohyblivým rotorem o průměru 100 m a s blikajícím světlem a požadovala dále posuzovat záměr a to včetně varianty nižších VE se vypořádal takto: "Lze souhlasit s konstatováním poměrně významného vlivu na krajinný ráz, a to mimo jiné i s ohledem na velikost stavby a velikost pohyblivého rotoru, a také na výrazná bílá a červená překážková světla. Zejména jádrová část okruhu silné viditelnosti (cca 1,5 km) však patří mezi dosud posuzovanými návrhovými lokalitami VVE v kraji Vysočina k nejméně hodnotným (v místě staveniště rozsáhlá plošina, souvislé bloky orné půdy, téměř nečleněné cestní sítí či mezemi, s minimem rozptýlené vegetace). Nižší estetická hodnota místa krajinného rázu oproti dalším lokalitám VVE je do určité míry dána také téměř neustále slyšitelným hlukem z dálnice D1."
- Městský úřad velké Meziříčí, odbor životního prostředí vydal ve smyslu § 12 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny rozhodnutím souhlas k zásahu do krajinného rázu za podmínek, že na stavbě ani v jejím okolí nebudou umisťovány reklamy nebo antény a celá stavba bude po ukončení své životnosti úplně odstraněna. V posouzení potom uvedl "Stavba se nachází v intenzivně zemědělsky využívané krajině již významně člověkem ovlivněné. Nenachází se zde ani v blízkém okolí žádný významný krajinotvorný prvek ani zvláště chráněné území nebo prvek ÚSES. Stavby jsou umístěny co nejdále od nejbližších obcí, což se projevuje snížením působení stroboskopického efektu VE na její obyvatele. V nejbližším okolí budou sice VE poutat pozornost diváka, avšak ve větších vzdálenostech je pohled i na vyšší části VE možný už jen místy. Z celkového posouzení míry vlivu zásahu stavbou a provozem VE do krajinného rázu můžeme konstatovat, že stavbou ani provozem VE bude krajinný ráz dotčen v přiměřené míře.
Ochranná pásma věží (o průměru 104,8 m a 97,7 m) nezasahují žádnou zástavbu ani pozemní komunikace. Minimální vzdálenost věže VE1 od silnice II/390 je cca 170 m, od silnice II/602 cca 520 m.
Na základě předběžného projednání v radě kraje se OM obrátil na obce Záblatí, Osová Bítýška, Ruda a Město Velká Bíteš se žádostí o sdělení stanoviska (nejlépe zastupitelstva) k záměru stavby Větrný park Záblatí.
Obce Záblatí a Osová Bítýška doložily kladné usnesení zastupitelstva obce k záměru výstavby větrného parku. Obec Ruda zaslala vyjádření, podle kterého obec nemá námitek k výstavbě dvou elektráren v k.ú. obce Záblatí. Zastupitelé města Velká Bíteš neschválili záměr realizace stavby větrného parku (vzdálenost od okraje města je cca 5 km, vzdálenost od místní části Jáchymov cca 1,2 km).
Probíhající stavební řízení správní orgán přerušil a vyzval stavebníka k doložení budoucí smlouvy o zřízení věcného břemene na pozemek par. č. 1774 v k.ú. Záblatí u Osové Bítýšky a smlouvy mezi stavebníkem a Krajskou správou a údržbou silnic Vysočiny, příspěvkovou organizací.
Návrh řešení OM navrhuje vyhovět žádosti a rozhodnout uzavřít smlouvu o zřízení věcného břemene. OM však navrhuje neakceptovat žadatelem předloženou smlouvu a její podmínky. Žadatel předložil vlastní návrh smlouvy předpokládající
- bezúplatnost
- na straně oprávněného z věcného břemene společnost ENVI ENERGO a všechny další budoucí vlastníky větrných elektráren na pozemcích par. č. 1519/2, 1519/3, 1525/2 a 1525/3 v k. ú. Záblatí u Osové Bítýšky
OM navrhuje úplatné zřízení věcného břemene s výší úhrady dle Pravidel Rady kraje Vysočina pro zřizování věcných břemen na majetku kraje Vysočina. Na straně oprávněného OM navrhuje uvést pouze žadatele. Dle zkušeností OM nelze na straně oprávněného označit i budoucí vlastníky stavby, která se nezapisuje do katastru nemovitostí (zápisu do KN bude podléhat zřejmě jen betonový kiosek spínací elektrické stanice). Navíc OM zjistil, že pozemky na nichž má být realizována VE jsou ve vlastnictví jiné právnické osoby - AQUASYS spol. s r.o. Tato společnost je přes další společnost TELESYS, spol. s r.o. personálně a majetkově propojena s žadatelem.
StanoviskaKrajská správa a údržba silnic, příspěvková organizace smluvně vymezila podmínky pro provádění prací na silničním pozemku a stanovila technické požadavky pro uložení podzemního vedení protlakem.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
uzavřít smlouvu o zřízení věcného břemene mezi Vysočinou jako povinným z věcného břemene a ENVI ENERGO a.s. se sídlem Žďár nad Sázavou, Jihlavská 1007, PSČ 59101, IČ. 27660851 jako oprávněným z věcného břemene, podle které je oprávněný z věcného břemene oprávněn uložit a provozovat silové vedení VN vedoucí od větrných elektráren v lokalitě Záblatí v části pozemku par. č. 1774 v k. ú. Záblatí u Osové Bítýšky dle geometrického plánu č. 250 - 171/2007; věcné břemeno bude zřízeno úplatně za jednorázovou úhradu ve výši 2 800 Kč.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 4. 4. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz