Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2008-36

RK-07-2008-36.doc
Číslo materiálu36
Číslo jednacíRK-07-2008-36
NázevNávrh na zařazení nové akce "ÚSP Jinošov - havárie, posouzení statických poruch" do kapitoly Nemovitý majetek a zrušení zadávacího řízení
Zpracoval P. Čermák
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na zařazení nové akce, řešící posouzení statických poruch po havárii stropní konstrukce v ÚSP Jinošov, návrh na rozpočtové opatření a zrušení zadávacího řízení na veřejnou zakázku na stavební práce v ÚSP Jinošov.
Dne 22. 2. 2008 došlo v odpoledních hodinách ke zřícení části stropu nad 2.NP hlavní ubytovací budovy v ÚSP Jinošov - budova bývalého zámku. Odbor majetkový po obdržení informace o této havárii, jejím ověření a vyhodnocení přizval autorizovaného statika Ing. Hugo Thiela pro objasnění příčin havárie a stanovení prvních opatření. Dle jeho Stavebně statického odborného vyjádření ze dne 25. 2. 2008 došlo u dřevěného povalového stropu ke zřícení smykovým porušením tří povalů u podpor (tzn. ve zhlaví u obvodové zdi a současně u vnitřní středové zdi). Střední části nebyly prolomeny, nebyly porušeny účinkem ohybových momentů v poli. Na místě nebyly patrné stopy po zatékání. Dřevěné povaly byly degradovány požerem dřevokazného hmyzu. Dle závěru odborného vyjádření degradace probíhala skrytě a dlouhodobě. Zřícení stropu nebylo možno bezprostředně předvídat. Celé 2. NP je nezpůsobilé k užívání, hrozí zřícení dalších stropních konstrukcí v ubytovacím traktu.
Odbor majetkový v současné době realizuje, v souladu s "Pravidly pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina", na základě "Výzvy k podání nabídky a k prokázání splnění kvalifikace", seznamu oslovených dodavatelů a jmenování hodnotící komise, schválených hejtmanem kraje Milošem Vystrčilem, zadávací řízení na podlimitní veřejnou zakázku na stavební práce "ÚSP Jinošov, rekonstrukce kuchyně". Část plnění předmětu zakázky je uvažována i v havárií dotčené budově a má přímou souvislost s budoucí funkčností technologií instalovaných v provozní budově. Současně s ohledem na havárii v budově bývalého zámku existují obavy ze stavu stropních konstrukcí v provozní budově, kde má připravovaná rekonstrukce stravovacího prostoru probíhat. Vzhledem k tomu, že nad stávajícím prostorem byla v minulosti vybudována půdní vestavba a současně v budově probíhá plný provoz, není možné provádět stavební průzkumy detailním a dostačujícím způsobem, potřebným pro rozhodnutí o zachování některých stávajících konstrukcí při plánované rekonstrukci.
Návrh řešení Návrh řešení předpokládá zadání zakázky na kompletní sejmutí pochozí vrstvy v půdním prostoru, podlah 2. NP a provedení podrobného průzkumu obou stropních konstrukcí hlavního ubytovacího objektu ÚSP Jinošov. Realizací akce bude zjištěn rozsah statických poruch. Na základě výsledků bude navrženo a vyprojektováno řešení sanace stropních konstrukcí v objektu a souvisejících stavebních prací.
K zajištění finančního krytí OM předpokládá zařazení nové akce "ÚSP Jinošov - havárie, posouzení statických poruch" do přílohy M2, rozepisující položku Technická zhodnocení a vyjmenované opravy v sociálních a zdravotnických organizacích, kapitoly Nemovitý majetek, rozpočtu kraje Vysočina na rok 2008. Finanční krytí této nově zařazené akce předpokládá OM provedením rozpočtového opatření z položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje.
Návrh řešení dále předpokládá zrušení zadávacího řízení na veřejnou zakázku "ÚSP Jinošov, rekonstrukce kuchyně" a doplnění stávající projektové dokumentace rekonstrukce stravovacího provozu o kompletní výměnu stropní konstrukce nad stravovacím provozem.
StanoviskaOdbor ekonomický souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením dle návrhu usnesení. Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položka Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 25. 2. 2008 je 26 182 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zařadit novou akci "ÚSP Jinošov - havárie, posouzení statických poruch" do přílohy M2, rozepisující položku Technická zhodnocení a vyjmenované opravy v sociálních a zdravotnických organizacích kapitoly Nemovitý majetek rozpočtu kraje Vysočina na rok 2008,
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, položky M2 Technická zhodnocení a vyjmenované opravy v sociálních a zdravotnických organizacích, § 4357 Domovy na novou akci "ÚSP Jinošov - havárie, posouzení statických poruch" (běžné výdaje) o částku 600 tis. Kč a současné snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti, j.n., položka Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 600 tis. Kč;
rozhoduje
zrušit zadávací řízení na podlimitní veřejnou zakázku na stavební práce "ÚSP Jinošov, rekonstrukce kuchyně";
ukládá
odboru majetkovému odeslat oznámení o zrušení zadávacího řízení na podlimitní veřejnou zakázku na stavební práce a doručit písemné oznámení všem uchazečům o veřejnou zakázku.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín 29. února 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz