Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2008-32

RK-07-2008-32.doc  RK-07-2008-32pr1.doc  RK-07-2008-32pr2.doc  RK-07-2008-32pr3.doc
Číslo materiálu32
Číslo jednacíRK-07-2008-32
NázevNávrh na nové vyhlášení přírodní památky Ostražka
Zpracoval K. Látalová
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nové vyhlášení (převyhlášení) stávající přírodní památky Ostražka v katastrální území Hluboké u Dalečína (přírodní park Svratecko), která byla zřízena nařízením Okresního úřadu ve Žďáře nad Sázavou č. 10/96 ze dne 8. listopadu 1996, kterým se vyhlašují zvláště chráněná území.
Podle revize zřizovacích předpisů tento předpis vykazuje formální nedostatky, např. zbytečně obsáhlé bližší ochranné podmínky (výčet činností, které je možné v území provádět se souhlasem orgánu ochrany přírody), a proto je třeba jej zrušit a nahradit novým.
Hlavním důvodem je však úprava prostorového vymezení zvláště chráněného území přírodní památky Ostražka (dále jen ZCHÚ). V původním výnosu okresního úřadu je ZCHÚ vyhlášeno na celou parcelu katastru p.č. 422/1 o výměře 7,9 ha. Na části tohoto pozemku (cca 2,9 ha) se však intenzivně zemědělsky hospodaří. Proto OŽP KrÚ kraje Vysočina přistoupil k vymezení ochranářsky cenné plochy stávající PP Ostražka. Na tuto plochu pak nechal geodeticky zpracovat tzv. záznam podrobného měření změn (ZPMZ) včetně vytyčení (stabilizace) lomových bodů v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní památky na geodeticky vymezených částí parcel do operátů na katastrálním úřadě.
Úprava vymezení přírodní památky je nejlépe zřetelná z přílohy č. 2 materiálu RK-07-2008-32 - zákresu návrhu PP Ostražka nad ortofotomapou. Úprava vymezení spočívá ve vypuštění orné půdy a pastvin v severní části ZCHÚ, na kterých nebyl a není předmět ochrany a na kterých se běžně zemědělsky hospodaří. Naopak, nově bude do území přírodní památky zahrnuta část pozemku p.č. 422/15 (lesní pozemek). Tato část pozemku je součástí komplexu louky a lesa tvořícího ZCHÚ a v současné době se nachází v ochranném pásmu ZCHÚ. Předpokládaná celková výměra navrhované památky je 5,3355 ha. Předmětem ochrany přírodní památky Ostražka je komplex druhově bohatých společenstev suchých trávníků s výskytem zvláště chráněných druhů, jako je např. orchidej vemeník dvoulistý (Platanthera bifolia) nebo kapradina vratička heřmánkolistá (Botrychium matricariifolium) a vratička měsíční (B. lunaria). Z živočichů zde žije např. majka fialová (Meloe violaceus) - viz příloha č. 3 materiálu RK-07-2008-32.
Návrh byl dle § 40 zákona č. 114/1992 Sb. řádně projednán s vlastníky dotčených pozemků a jejich připomínky byly řádně vypořádány ve správním řízení. Rozhodnutí o vypořádání připomínek nabylo právní moci dne 17. listopadu 2007. Součastně byl návrh dle § 41 zákona projednán s dotčenými orgány státní správy, které do dnešního dne k výše uvedenému záměru nevznesly připomínky.
Návrh řešení Z důvodu uvedených v kapitole Popis problému je navrhováno nové vymezení území PP Ostražka, úprava předmětu ochrany a nové stanovení bližších ochranných podmínek. Na základě těchto podkladů se navrhuje vyhlásit Nařízení kraje Vysočina, o zřízení přírodní památky Ostražka a stanovení jejích bližších ochranných podmínek, včetně příloh (příloha č. 1 materiálu RK-07-2008-32).
Jelikož se jedná o stávající zvláště chráněné území, nebude mít tato změna žádný dopad do rozpočtu kraje.
StanoviskaOSŘKŽÚ, oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení kraje Vysočina č. 2/2008, o zřízení přírodní památky Ostražka, dle materiálu
RK-07-2008-32, př. 1.
Odpovědnost OŽP, OSŘKŽÚ
Termín 26. 2. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz