Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2008-09

RK-07-2008-09.doc
Číslo materiálu09
Číslo jednacíRK-07-2008-09
NázevNávrh na rozpočtové opatření a na zařazení nové akce do přílohy M2 na kapitole Nemovitý majetek
Zpracoval M. Šulc
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na zařazení nové akce do rozpočtu kraje ve vazbě na kontrolu v objektu ÚSP Ledeč nad Sázavou, příspěvkové organizaci provedenou Hasičským záchranným sborem kraje Vysočina.
V červenci 2007 provedl Hasičský záchranný sbor kraje Vysočina tématickou požární kontrolu o dodržování povinností stanovených předpisy o požární ochraně dle zákona č. 133/1985 Sb. o požární ochraně ve znění pozdějších předpisů v objektu Ústavu sociální péče Ledeč nad Sázavou, příspěvkové organizaci. Při prováděné kontrole byla přítomna ředitelka ústavu Marie Novosádová a Jan Adrián, odborně způsobilá osoba požární ochrany.
Prověřováním písemných dokladů, fyzickou kontrolou na vybraných pracovištích a jednáním s osobami, které se zúčastnily kontroly bylo zjištěno, že u kontrolovaný právnický subjekt má řadu velmi podstatných požárních nedostatků, které jsou znásobeny zejména tím, že se jedná o objekt se zvláštním režimem. Stávající systém elektrické požární signalizace /dále jen EPS/ je po stránce rozmístění prvků po objektu, poruchovosti a nepřehlednosti již nevyhovující. Zápis z kontroly obdržel OM dne 22. 1. 2008.
Dále byly zjištěny nedostatky v užívání stavby resp. její části v rozporu s kolaudačním rozhodnutím vydaným dne 9. 10. 1995 (místnost určená jako prostor pro dočasné uložení zemřelých slouží jako sklad papírových vložek a dále ve stávajících třílůžkových pokojích jsou umístěny čtyři lůžka).
Vzhledem k tomu, že se jedná z požárního hlediska o velice "rizikový objekt" je nutno ve stanovených lhůtách (do 30. 6. 2008) vyřešit závady :
* Nedostatečná a nevyhovující EPS je v havarijním stavu. Zejména velký problém je, že pokoje, společné prostory a propojovací chodby jsou úplně bez požárních hlásičů. /nutno zabezpečit celý objekt s napojením do nové ústředny EPS/
* Nevyhovující hlavní vypínače evakuačních výtahů, nevhodné ovládání výtahů, nevhodné nouzové osvětlení výtahů, nutno zajistit trvalou použitelnost výtahů s vazbou na EPS
* Provedení úprav elektroinstalace v prostoru únikových cest z materiálů hořlavých na nehořlavé. Veškeré prostupy zdivem budou opatřeny ucpávkami.
* Vyřešení úpravy náhradního zdroje elektřiny pro výtahy
* Nevhodné a chybějící požární uzávěry otvorů únikových cest včetně chybějících koordinátorů zavírání a chybějících zavíračů Brano.
* Nedostatečná požární odolnost řady vnitřních dveří
* Úprava vzduchotechniky nuceného odvětrání únikových cest, nevhodné větrací mřížky bez požární odolnosti
* Úprava nevhodných únikových cest
Veškeré závady uvedené v zápisu z tématické kontroly je nutno ve stanovené lhůtě odstranit, což předpokládá organizační a finanční zabezpečení, tj. vypracovat projektovou dokumentaci nového EPS včetně dodávek a prací souvisejících s odstraněním závad. Propočet nákladů zpracovaných oprávněnou firmou v této oblasti činí vč. DPH - 1 700 000 Kč.
Návrh řešení OM navrhuje zařadit akci "ÚSP Ledeč nad Sázavou - Odstranění požárních závad" do přílohy M2 rozpočtu rozepisující položku Technická zhodnocení a vyjmenované opravy v sociálních a zdravotnických organizacích na kapitole Nemovitý majetek s tím, že finanční krytí je navrhováno zajistit formou rozpočtového opatření z položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje.
Návrh předpokládá rozhodnout zařadit novou stavební akci do rozpočtu kraje Vysočina a schválit rozpočtové opatření k zajištění finančního krytí akce v roce 2008.
StanoviskaOdbor sociálních věcí a zdravotnictví souhlasí se zařazením nové akce do přílohy M2. Odstranění požárních závad je potřebné k uvedení stavu objektu do souladu s požárními předpisy. Z toho důvodu považujeme přednostní realizaci uvedené akce za nezbytnou pro zvýšení bezpečnosti klientů. Nadměrný počet uživatelů na některých pokojích nelze v současné době vzhledem k naplněné kapacitě ostatních zařízení řešit jejich přestěhováním do některého z nich. Jedno patro objektu ÚSP pronajímá léčebně dlouhodobě a tento nájemní vztah lze ukončit k 31. 12. 2008. Návrh na řešení nadměrného počtu uživatelů na pokojích bude předložen jako zvláštní materiál v rámci uceleného záměru rozvoje zařízení.

Odbor ekonomický nemá připomínky k návrhu usnesení. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 19. 2. 2008 činí 28 112 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zařadit novou akci "ÚSP Ledeč nad Sázavou - Oprava EPS a odstranění požárních závad" do přílohy M2 rozepisující položku Technická zhodnocení a vyjmenované opravy v sociálních a zdravotnických organizacích kapitoly Nemovitý majetek rozpočtu kraje Vysočina na rok 2008,
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, položky M2 Technická zhodnocení a vyjmenované opravy v sociálních a zdravotnických organizacích, § 4357 Domovy, rozpočtu akce "ÚSP Ledeč nad Sázavou - Oprava EPS a odstranění požárních závad" (běžné výdaje) o částku 1 700 tis. Kč a snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti, j.n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín únor 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz