Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-06-2008-34

RK-06-2008-34.doc
Číslo materiálu34
Číslo jednacíRK-06-2008-34
NázevNávrh na udělení výjimky z Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek pro zdravotnická zařízení zřizovaná krajem
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Třebíč nemůže do doby schválení finančního plánu zadat veřejnou zakázku.

Dle Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina ze dne 27. 11. 2007 č. 13/07 čl. 5 odst. 2, může příspěvková organizace zadat veřejnou zakázku v případě, že je finančně kryta schváleným finančním plánem organizace (investiční dotace zřizovatele, odsouhlasené použití investičního fondu, neinvestiční provozní prostředky aj.), závazným rozhodnutím o přidělení dotace ze státního rozpočtu nebo fondu, popř. jiným vnějším zdrojem financování.
V období do schválení finančních plánů by podle těchto Pravidel nebylo v případě nemocnic možné veřejné zakázky zadávat. Schválená dotace na provoz na příslušný rok je v jejich případě účelová (zabezpečení LSPP, pojištění majetku a náklady na sociální sestru). Dotace z nájemného je do okamžiku schválení finančních plánů alokovaná pro každou nemocnici ve formě rezervy na kapitole Zdravotnictví (nemocnice si určují dle potřeb rozdělení na část provozní a část investiční ve finančním plánu).
Při striktním dodržení Pravidel by nemocnice do doby schválení finančních plánů neměly realizovat ani zakázky hrazené ze svých provozních prostředků (za výkony za zdravotní péči poskytnutou pojištěncům). Jde především o nákupy zdravotnického a všeobecného materiálu, různých reagencií do laboratoří, nákup výpočetní techniky apod.
Nemocnice Třebíč, p. o. požádala o výjimku z Pravidel tak, aby provoz nemocnic nebyl do doby schválení finančních plánů narušen.

Současně nemocnice požádala o souhlas s vypsáním veřejné zakázky na investiční akci "Čistá pára pro centrální sterilizaci" (Jedná se o čistý druh páry, který je vyráběn z demineralizované vody v odparkách a vyvíječích Pure steam generator vyrobených z ušlechtilých nerezových materiálů. Požadavky na materiálové provedení a vlastnosti vyrobené páry upravuje ČSN EN 285, kterou v současné době Nemocnice Třebíč nesplňuje, protože ke sterilizačnímu procesu používá páru technologickou).
Řešení čisté páry pro centrální sterilizaci je třeba řešit neodkladně z následujících důvodů:
* Nemocnice Třebíč koncem topné sezóny (květen 2008) přechází v rámci smlouvy o zaručených úsporách na centrální zásobování teplem (topným médiem je teplá voda 980 C). Z tohoto důvodu by bylo neekonomické vyrábět potřebných 100 kilo páry pro centrální sterilizaci ve 4 tunovém stávajícím kotli Slatina, který by byl v provozu jen z těchto důvodů. Tato pára navíc nevyhovuje přísným požadavkům na sterilizační páru dle normy ČSN EN 285
* Zařízení pro výrobu čisté páry se skládá ze 4 částí (projektová dokumentace na přívod elektřiny, úpravna vody, elektrický vyvíječ páry, vlastní realizace). Investici pro výrobu čisté páry elektrickým vyvíječem je však třeba začít řešit již nyní, protože výrobce vyvíječů má dodací lhůty od objednání cca 2 měsíce, další měsíc je třeba počítat od výběrového řízení až po podepsání smlouvy s vítězným uchazečem.

Rada kraje dne 11. 12. 2007 usnesením č. 1746/36/2007/RK uložila vedoucím odborů sociálních věcí a zdravotnictví a ekonomického zajistit u nemocnic zřizovaných krajem v období do schválení finančního plánu na rok 2008 neodkladné finanční převody - maximálně do výše 2 mil. Kč v jednotlivém případě - související s úhradou investičních příp. neinvestičních závazků v případech sjednaných splátek a řešení havarijních situací vzniklých na majetku ve vlastnictví kraje, kdy tento převod je finančně kryt předchozí platbou nájemného z pronájmů nemovitostí a movitých věcí ve vlastnictví kraje pronajatých nemocnicím na základě smluv o nájmu (UZ 00051) nebo kapitálovým výdajem (ÚZ 000 54) schváleným v rozpočtu kraje na rok 2008. V případě akce "Čistá pára pro centrální sterilizaci" jde o částku vyšší.

Rovněž je nutné neodkladně zahájit soutěž na projektovou dokumentaci "Prováděcí dokumentace na stavbu pavilonu MaD", protože následné zpracování dokumentace lze odhadnout na 4 - 5 měsíců..
Návrh řešení Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu kraje Vysočina navrhuje Radě kraje Vysočina do doby schválení finančních plánů povolit výjimku pro nemocnice a Zdravotnickou záchrannou službu kraje Vysočina, p. o. z ustanovení čl. 5 odst. 2 Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina ze dne 27. 11. 2007 č. 13/07 spočívající v tom, že do doby schválení finančního plánu mohou zadat veřejnou zakázku na zdravotnický a spotřební materiál po předchozí domluvě s odborem sociálních věcí a zdravotnictví.

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu kraje Vysočina navrhuje Radě kraje Vysočina schválit zadání veřejných zakázek v Nemocnici Třebíč, příspěvkové organizaci na investiční akci "Čistá pára pro centrální sterilizaci" a "Prováděcí dokumentace na stavbu pavilonu MaD".

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu kraje Vysočina navrhuje Radě kraje Vysočina uložit odboru sociálních věcí a zdravotnictví a řediteli Nemocnice Třebíč, p. o. zabezpečit přednostní zařazení těchto akcí do investičního plánu na rok 2008.

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu kraje Vysočina navrhuje Radě kraje Vysočina zvážit pro případ zdravotnických zařízení zřizovaných krajem změnu Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina.
StanoviskaStanovisko majetkového odboru bude předloženo na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zadání veřejných zakázek v Nemocnici Třebíč, příspěvkové organizaci na investiční akce "Čistá pára pro centrální sterilizaci" a Prováděcí dokumentace na stavbu pavilonu MaD".
povoluje
pro nemocnice a Zdravotnickou záchrannou službu kraje Vysočina, p. o.výjimku v ustanovení čl. 5 odst. 2 Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina ze dne 27. 11. 2007 č. 13/07 spočívající v tom, že do doby schválení finančního plánu můžou zadat veřejnou zakázku na zdravotnický a spotřební materiál po předchozí domluvě s odborem sociálních věcí a zdravotnictví;
ukládá
odboru sociálních věcí a zdravotnictví a řediteli Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace zabezpečit zařazení investiční akce "Čistá pára pro centrální sterilizaci" a "Prováděcí dokumentace na stavbu pavilonu MaD" do investičního plánu pro rok 2008.
Odpovědnost ředitel Nemocnice Třebíč, p. o., OSVZ
Termín 30. 6. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz