Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-06-2008-20

RK-06-2008-20.doc  RK-06-2008-20pr1.doc  RK-06-2008-20pr2.doc
Číslo materiálu20
Číslo jednacíRK-06-2008-20
NázevNávrh Pravidel Rady kraje Vysočina pro sestavování a schvalování odpisových plánů pro účetní odpisování dlouhodobého majetku
Zpracoval M. Palán
Předkládá A. Krištofová
Počet příloh
Popis problémuPředložený materiál řeší účetní odpisování osobních motorových vozidel u příspěvkových organizací zřizovaných krajem (dále jen organizace) s cílem zachovat dosavadní dobu odpisování a odpisovou sazbu pro výpočet účetních odpisů u této kategorie majetku.
Organizace zatříďují veškerý dlouhodobý majetek svěřený jim do správy do účetních odpisových skupin 1 až 6 podle přílohy č. 1 zákona č. 586/1992 Sb., o dani z příjmů (dále jen daňový zákon) a účetně jej odepisují podle odpisových sazeb stanovených podle Pravidel Rady kraje Vysočina pro sestavování a schvalování odpisových plánů pro účetní odpisování dlouhodobého majetku (dále jen Pravidla). Zákonem č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů došlo mimo jiné ke změně výše citované přílohy daňového zákona, kdy došlo k přeřazení dvoustopých osobních motorových vozidel z daňové odpisové skupiny 1a do skupiny 2.
V důsledku této legislativní změny příspěvkové organizace by měly souladu se stávajícím zněním Pravidel zařazovat osobní motorová vozidla do účetní odpisové skupiny 2, zatímco do konce roku 2007 byl tento majetek zatříděn v režimu odpisové skupiny 1. Zařazením tohoto majetku do odpisové skupiny 2 s nižší mírou odpisování bude znamenat především nižší tvorbu účetních odpisů a nežádoucí prodloužení doby odpisování osobních automobilů. Uvedený problém se především dotýká Záchranné zdravotnické služby kraje Vysočina, neboť v jejím případě změna režimu odpisování vozového parku sanitních vozidel (doba odpisování by se prodloužila z 6,6 roků na 12,5 let) by dále prohloubila financování jeho prosté reprodukce a dnešní deficit v tvorbě vlastních zdrojů v investičním fondu by tak dále výrazně vzrostl.
K zamezení nežádoucího dopadu výše uvedené legislativní změny do účetního odpisování v podmínkách hospodářství kraje Vysočina je nutné přijmout dílčí úpravu dnešních Pravidel, která umožní zachovat kontinuitu dosud používané roční odpisové sazby u tohoto druhu majetku a přitom nevyvolá žádné dopady do hospodaření těchto organizací ani do rozpočtu kraje.
Návrh řešení Oproti současně platným Pravidlům návrh obsahuje dílčí změnu, která se týká způsobu zatřiďování osobních automobilů do příslušné účetní odpisové skupiny. Navrhuje se, aby tento majetek nebyl zatřiďován podle přílohy č. 1 daňového zákona (tj. odpisová skupina 2), nýbrž byl uplatněn specifický postup, který umožní, aby tato kategorie majetku byla nadále vedena v účetní odpisové skupině č. 1. Cílem tohoto opatření je zachovat dosavadní roční míru odpisování u tohoto majetku a tomu odpovídající tvorbu účetních odpisů pro příděl finančních prostředků do investičního fondu organizace. Tato úprava nadále umožňuje progresivní tempo účetního odepisování motorových vozidel a přitom nemá žádný dopad do hospodaření organizací ani kraje. Změna se konkrétně dotýká článku 3 odst. 2 Pravidel, jejíž úplné znění je znázorněno ve změnovém dokumentu - viz materiál RK-06-2008-20, př. 2.
V souvislosti se stanovenou metodikou pro vydávání právních předpisů kraje navrhuje se zrušit dosud platná Pravidla a nahradit je novými, která jsou obsahem materiálu
RK-06-2008-20, př. 1.
StanoviskaOdbor školství souhlasí s předloženým materiálem.
Odbor kultury a PP nemá k návrhu připomínky.
Odbor dopravy a silničního hospodářství nemá připomínky a souhlasí s návrhem usnesení.
Odbor zdravotnictví a sociálních věcí s předloženým materiálem souhlasí.
Zdravotnická záchranná služba vydává kladné stanovisko ke změně pravidel pro sestavování a odpisování majetku a souhlasí s navrženým řešením, že pro účely účetního odpisování budou motorová vozidla uvedená pod SKP 34.10.2 zařazena do 1 odpisové skupiny. Tímto opatřením nedojde ke snížení tvorby zdrojů nutných pro zachování prosté obnovy vozového parku. V současné době tvorba z odpisů sanitních vozidel za rok téměř pokrývá zdroje k nákupu 4 ks sanitních vozidel. V případě prodloužení doby odpisování z 6,6, na 12,5 roku by došlo k tvorbě zdrojů na nákup jen 2 ks sanitních vozidel.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Pravidla Rady kraje Vysočina pro sestavování a schvalování odpisových plánů pro účetní odpisování dlouhodobého majetku dle materiálu RK-06-2008-20, př. 1.
Odpovědnost ředitelé příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz