Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-06-2008-16

RK-06-2008-16.doc  RK-06-2008-16pr2.tif  RK-06-2008-16pr3.doc
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-06-2008-16
NázevNávrh na umístění sochy plukovníka Josefa Jiřího Švece
Zpracoval I. Schallnerová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuRada kraje na svém zasedání dne 27. 11. 2007 schválila usnesením č. 1606/34/2007/RK záměr vytvoření sochy plukovníka Josefa Jiřího Švece, významného představitele československých legií, který je místem svého narození i působením spjat s krajem Vysočina. Odbor kultury a památkové péče byl současně na základě tohoto usnesení pověřen, aby radě kraje předložil doporučující stanovisko odborné pracovní skupiny k výběru vhodné lokality pro umístění sochy.
Pracovní skupina, složená ze zástupců okresních archivů v Jihlavě a Třebíči, zástupců Československé obce legionářské, Sokolské župy plk. Švece a Sdružení válečných veteránů a dalších odborných pracovníků, po věcné stránce posoudila argumenty vztahující se ke dvěma preferovaným lokalitám, jimiž jsou města Třešť a Třebíč, a na jednání dne 11. 2. 2008 schváleným usnesením doporučila umístění sochy plk. J. J. Švece v Třebíči (viz materiál
RK-06-2008-16, př. 1). Uvedeného jednání se zúčastnili Ing. Ivo Uher, starosta města Třebíč, a Ing. Vladislav Nechvátal, starosta města Třešť, kteří prezentovali postoj jimi zastupovaného města k umístění sochy plk. J. J. Švece. Oba představitelé měst shodně projevili zájem o vybudování pomníku plk. Švece a deklarovali spoluúčast města na doprovodných akcích při slavnostním odhalení sochy a dalších akcích, které souvisejí s připomenutím 125. výročí narození a 90. výročí úmrtí této velké osobnosti. Fotografie čtvrtinového sádrového modelu sochy plk. J. J. Švece od akademického sochaře Otakara Marcina je obsahem materiálu
RK-06-2008-16, př. 2.
Předběžně proběhlo vytipování místa v Třebíči; jako vhodné stanoviště pro umístění sochy byl vybrán pozemek v Tyršových sadech, který zohledňuje potřeby důstojného prostoru pro vlastní sochu, ale i zachování základních kompozičních principů připravované revitalizace celých sadů.
Program slavnostního odhalení, včetně koordinace dalších doprovodných aktivit bude zajišťovat organizační výbor v úzké spolupráci se Sokolskou župou plk. Švece. Obecné schéma složení organizačního výboru je uvedeno v materiálu RK-06-2008-16, př. 3; konkrétní zástupci budou nominováni jednotlivými subjekty.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče v souladu s přijatým usnesením odborné pracovní skupiny navrhuje radě kraje schválit záměr umístění sochy plukovníka Josefa Jiřího Švece, vytvořené dle autorského návrhu akademického sochaře Otakara Marcina, ve městě Třebíč, pověřit člena Rady kraje Vysočina dalším jednáním s představiteli města Třebíč ve věcech přípravy a realizace osazení sochy a souvisejících majetkoprávních vztahů, a dále vzít na vědomí obecné schéma složení organizačního výboru k zajištění slavnostního odhalení sochy a koordinaci dalších doprovodných aktivit.
StanoviskaNa svém jednání dne 11. 2. 2008 přijala odborná pracovní skupina následující usnesení:
Odborná pracovní skupina pro umístění sochy plk. J. J. Švece
podrobně projednala stanoviska přítomných odborníků a na základě toho doporučuje Radě kraje Vysočina rozhodnout o umístění sochy plukovníka Josefa Jiřího Švece, vytvořené dle autorského návrhu akademického sochaře Otakara Marcina, ve městě Třebíč, a zároveň doporučuje zapojení kraje Vysočina do přípravy oslav narození a úmrtí plukovníka Josefa Jiřího Švece ve městě Třešť.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
záměr umístění sochy plukovníka Josefa Jiřího Švece, vytvořené dle autorského návrhu akademického sochaře Otakara Marcina, ve městě Třebíč;
pověřuje
.............................................., člena Rady kraje Vysočina, dalším jednáním s představiteli města Třebíč ve věcech přípravy a realizace osazení sochy a souvisejících majetkoprávních vztahů;
bere na vědomí
obecné schéma složení organizačního výboru k zajištění slavnostního odhalení sochy a koordinaci dalších doprovodných aktivit dle materiálu RK-06-2008-16, př. 3.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče
Termín 19. 2. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz