Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2008-40

RK-03-2008-40.doc  RK-03-2008-40pr1.doc  RK-03-2008-40pr2.doc  RK-03-2008-40pr3.doc
Číslo materiálu40
Číslo jednacíRK-03-2008-40
NázevZpráva o činnosti v samostatné působnosti při posuzování vlivů na životní prostředí (EIA, SEA) a při integrovaném povolení (IPPC)
Zpracoval L. Vávrová, I. Koutníková, J. Klečanský
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuUsnesením rady kraje 1029/23/2007/RK ze dne 24.7. 2007 bylo odboru životního prostředí uloženo plnit úkoly kraje v samostatné působnosti jako dotčeného územního samosprávného celku podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (dále jen "zákon o EIA").
Současně bylo odboru životního prostředí uloženo plnit úkoly kraje v samostatné působnosti jako účastníka řízení o vydání integrovaného povolení podle zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (dále jen "zákon o IPPC").
V obou případech bylo odboru životního prostředí uloženo podávat o činnosti zprávy radě kraje. Text usnesení je v příloze č. 3 materiálu RK-02-2008-40.
Návrh řešení Posuzování vlivů na životní prostředí (dle zákona o EIA)
Podle zákona o EIA zajišťoval odbor životního prostředí v období červenec - prosinec 2007 zastupování kraje v samostatné působnosti u procesů posuzování záměrů vedených Ministerstvem životního prostředí. Na území kraje zajišťovalo Ministerstvo životního prostředí posuzování pěti záměrů. Tyto záměry včetně jejich současné fáze dle zákona o EIA jsou uvedeny v příloze č. 1 materiálu RK-02-2008-40. O procesu posuzování těchto záměrů byli odborem elektronicky informováni resortní radní a vedoucí ostatních odborů. K záměrům nebyly vzneseny připomínky, záměry nebyly vyhodnoceny jako regionálně významné nebo problematické. Nebylo proto požadováno jejich další posuzování. Odbor životního prostředí v samostatné působnosti dále zajišťoval zveřejnění informací veřejnosti.
Jako příslušným úřadem byly dále odborem životního prostředí ve sledovaném období zajišťovány činnosti dle zákona o EIA u 54 záměrů. Proces posuzování byl odborem zajišťován jak v přenesené působnosti, tak na základě výše zmíněného usnesení i v samostatné působnosti. Detailní přehled posuzovaných záměrů je uvedený v informačním systému na internetu na adrese http://eia.cenia.cz/eia/info.php?id=VYS. V informačním systému jsou k dispozici i podstatné části podkladů a všechny procesní písemnosti. (Celostátní informační systém byl firmou Cenia, která jej spravuje, tento měsíc inovován. V důsledku toho se na uvedené adrese kromě záměrů v kraji Vysočina objevují i záměry z jiných krajů republiky. Na závadu jsme upozornili správce systému).
Dvacet šest zjišťovacích řízení bylo ukončeno (dle § 7 zákona o EIA) s tím, že záměr nepodléhá dalšímu posuzování. Posuzování tří záměrů pokračovalo úplným procesem EIA, z toho dva procesy již byly ukončeny stanoviskem. Dva procesy byly ukončeny na žádost investora, ostatní v současné době dále probíhají. Dle charakteru posuzovaného záměru jsou v rámci samostatné působnosti kontaktovány příslušné odbory s žádostí o vyjádření k záměru. Ve sledovaném období nebyly připomínky z jiných odborů předloženy.
Z posuzovaných záměrů se nejčetněji vyskytovala rekonstrukce a dostavba zemědělských objektů (11 záměrů), rozšíření a přeložky silnic (8 záměrů) a výstavby prodejen, skladů a parkovišť (8 záměrů).
Z hlediska samostatné působnosti došlo v popisovaném období ke změně v náhledu na vliv záměrů na výstavbu větrných elektráren na území kraje v procesu posuzování dle zákona o EIA. Od usnesení Zastupitelstva kraje 0302/05/2007/ZK ze dne 18. 9. 2007. kterým bylo mimo jiné uloženo radě kraje zvážit možnosti realizace dalších kroků a opatření, které by zastavily nebo alespoň regulovaly živelný a nesystémový nárůst počtu větrných elektráren na území kraje Vysočina, jsou záměry výstavby vysokých větrných elektráren hodnoceny jako regionálně významné a jsou předkládány radě k vydání vyjádření. Prvním byl Radou kraje řešen dne 11. 12. 2007 záměr "Větrný park Stonařov" ve fázi zjišťovacího řízení.
Kromě uvedených větrných elektráren žádný další z řešených záměrů nebyl vyhodnocen jako regionálně významný ani nebyl s rozpornými stanovisky.
V uvedeném období byly též posuzovány koncepce z hlediska vlivu na životní prostředí. Ve všech případech se jednalo o posuzování územních plánů obcí (115 zadání územních plánů). Přehled posuzovaných územních plánů je uveden v informačním systému na internetu na stránce http://eia.cenia.cz/sea/info.php?id=VYSP.
Integrovaná prevence (IPPC)
Podle zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci (IPPC), bylo ve druhém pololetí 2007 odborem životního prostředí vedeno celkem 41 správních řízení o vydání integrovaného povolení nebo jeho změn, kde byl kraj Vysočina dotčeným územně samosprávným celkem (přehled je v příloze č. 2 materiálu RK-02-2008-40).
Mimo některá kompetenčně nevyjasněná zařízení a zařízení, která ukončila provoz, byla vydána v kraji Vysočina integrovaná povolení všem žadatelům a byl tak splněn požadavek zákona IPPC a směrnice EU 96/61/ES.
Tímto proces integrované prevence nekončí, naopak byla nastartována další etapa, kdy budou probíhat revize a změny stávajících povolení. Nadále platí, že všechny nové změny musí být projednány a schváleny před stavebním povolením.
Detailní přehled posuzovaných zařízení je uvedený v informačním systému na internetu na adrese http://www.env.cz/ippc. V informačním systému jsou k dispozici i podstatné části podkladů a zákonem stanovené procesní písemnosti.
O podstatných záměrech jsou v rámci samostatné působnosti vždy předem elektronicky informováni kontaktní pracovníci dotčených odborů (zejména lesního a vodního hospodářství a zemědělství, regionálního rozvoje a majetkového) na zhodnocení, zda uvedený záměr není v rozporu s programy rozvoje kraje. Žádný záměr se neukázal natolik regionálně závažný či problematický, aby jej bylo zapotřebí předkládat radě kraje k rozhodnutí o dalším postupu v samostatné působnosti.
Navrhuje se, aby rada vzala tuto zprávu na vědomí.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
předloženou zprávu o činnosti v samostatné působnosti při posuzování vlivů na životní prostředí a při integrovaném povolování.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz