Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2007-71

RK-36-2007-71.doc  RK-36-2007-71pr1.doc
Číslo materiálu71
Číslo jednacíRK-36-2007-71
NázevSchválení účasti kraje Vysočina jako partnera projektu Evropské územní spolupráce "RECOM-CZ-AT-Regional Cooperation Management CZ-AT"
Zpracoval T. Čihák
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuJedná se o schválení účasti kraje Vysočina jako partnera projektu Regionálnímu managementu Dolní Rakousko v rámci Operačního programu Cíl 3 Přeshraniční spolupráce Rakousko - Česká republika (dále jen OP AT-CZ). Díky projektu bude moci být hrazena většina nákladů včetně mzdových souvisejících s rolí kraje Vysočina v rámci implementace OP AT-CZ. Ke stejnému projektu se připojují i kraje Jihočeský a Jihomoravský.

Kraj Vysočina je subjektem zprostředkujícím žadatelům o evropské dotace konzultace jak ve fázi přípravy projektů, tak při jejich realizaci. Rovněž se podílí na pořádání informativních seminářů, workshopů a konferencí za účelem připravit potenciální žadatele co nejlépe na čerpání financí ze strukturálních fondů. Aktivity spojené s rolí kraje Vysočina v rámci OP AT-CZ zajišťuje Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (v budoucnu 2 zaměstnanci).

Na základě Dohody o spolupráci mezi zemí Dolní Rakousko a krajem Vysočina ze dne 5. září 2002 a Pracovního programu na roky 2006 - 2009, schváleného usnesením Zastupitelstva kraje Vysočina č. 0011/01/2007/ZK, probíhá aktivní spolupráce v přípravě projektů. Jednou z vyjmenovaných oblastí Pracovního programu, kterým se kraje Jihomoravský, Jihočeský a Vysočina zavazují spolupracovat s Dolním Rakouskem, je i oblast "Regionální politika EU, evropská územní spolupráce, euregiony".

Úřad zemské vlády Dolního Rakouska nabízí krajům podílejícím se na spolupráci v rámci OP AT-CZ aktivní partnerství v rámci projektu Evropské územní spolupráce "RECOM - CZ - AT - Regional Coopertation Management CZ - AT". Cílem projektu je získat finanční prostředky pro instituce zajišťující publicitu programu, jedná se o pokrytí části personálních nákladů spojených se zajišťováním publicity a dále náklady na publicitu samou (pořádání seminářů, konferencí, pořizování propagačních předmětů apod.). Cílem projektu je dále zajistit lepší informovanost o Evropské územní spolupráci v kraji Vysočina. Zvýšení povědomí a znalostí potenciálních žadatelů o tomto programu by mělo přispět k úspěšné přípravě a realizaci projektů zaměřených na rozvoj česko - rakouské spolupráce.

V předchozím programovacím období bylo možné financovat zprostředkovatelské subjekty (IB) na krajích v rámci iniciativy Společenství INTERREG IIIA z prostředků technické pomoci. V novém programovém období 2007 - 2013 jsou prostředky technické pomoci velice omezené. Na druhou stranu je však možno za tímto účelem získat prostředky v rámci druhé priority OP AT-CZ: "Regionální dostupnost a udržitelný rozvoj", oblast podpory: "Udržitelné sítě a struktury institucionální spolupráce a prostorové plánování".
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina navrhuje připojit se k projektu, ve kterém bude hlavním partnerem (lead partnerem) "Regionalmanagement Niederösterreich" (Regionální management Dolní Rakousko) a projektovými partnery kraje Jihomoravský, Jihočeský a Vysočina.

Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina doporučuje Radě kraje Vysočina schválit účast kraje Vysočina jako partnera projektu "RECOM-CZ-AT-Regional Cooperation Management CZ-AT".

Projekt včetně rozpočtu bude předložen orgánům kraje Vysočina v roce 2008 před oficiálním podáním projektové žádosti.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
účast kraje Vysočina jako partnera v projektu Evropské územní spolupráce "RECOM-CZ-AT - Regional Cooperation Management CZ - AT" dle materiálu RK-36-2007-71, př. 1;
ukládá
odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina odeslat podepsané potvrzení účasti kraje Vysočina jako partnera v projektu Evropské územní spolupráce "RECOM-CZ-AT- Regional Coopertation Management CZ-AT" Dolnímu Rakousku.
Odpovědnost ORR
Termín 14. 12. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz