Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2007-70

RK-36-2007-70.doc
Číslo materiálu70
Číslo jednacíRK-36-2007-70
NázevNávrh na upuštění od vymáhání pohledávek
Zpracoval M. Magrot
Předkládá E. Šarapatková
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina je zřizovatelem Protialkoholní záchytné stanice v Jihlavě, Vrchlického 57, jejíž služby zajišťuje pro kraj Vysočina společnost Služby města Jihlavy, s. r. o.. Cena za vyšetření a ošetření jednoho zachyceného činí v současné době 1 700,- Kč.
V souladu s čl. 25 odst. 10 vnitřního předpisu č. 6/07 - Směrnice k oběhu a přezkušování účetních dokladů, o upuštění od vymáhání pohledávky, jejíž hodnota je nižší než 200 tis. Kč rozhoduje Rada kraje Vysočina. Návrh na upuštění od vymáhání pohledávek předkládá orgánům kraje OSŘKŽÚ, oddělení právní a krajského živnostenského úřadu, vždy ke konci kalendářního roku.
Článek 25 odst. 11 výše uvedené směrnice uvádí, že návrh na upuštění od vymáhání pohledávky lze orgánům kraje předložit, jestliže:
a) dlužník zemřel a pohledávka nemohla být uspokojena ani vymáháním na jeho dědicích,
b) dlužník odmítá dluh dobrovolně splnit a přitom se pohledávka promlčela nebo nelze prokázat, že pohledávka trvá, anebo nelze prokázat její výši a není podklad pro to, aby soud nebo jiný orgán určil výši podle úvahy,
c) je ze všech okolností zřejmé, že další vymáhání pohledávky by nebylo úspěšné,
d) předpokládané náklady spojené s vymáháním pohledávky přesáhnou výši vymáhané částky.
Na základě usnesení příslušného orgánu kraje, kterým bude rozhodnuto o upuštění od vymáhání pohledávky, provede ekonomický odbor odpis pohledávky z účetnictví kraje.
Návrh řešení OSŘKŽÚ, oddělení právní a krajského živnostenského úřadu, navrhuje radě kraje upustit od vymáhání pohledávek kraje Vysočina uvedených v materiálu RK-36-2007-70, př. 1 za zachycenými osobami uvedenými v materiálu RK-36-2007-70, př. 1.

Odbor sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu, oddělení právní a krajského živnostenského úřadu, výše uvedené pohledávky předběžně posoudil a dospěl k závěru je ze všech okolností zřejmé, že další vymáhání pohledávek by nebylo úspěšné, a předpokládané náklady spojené s vymáháním pohledávek by přesáhly výši vymáhaných částek. Z tohoto důvodu předložil materiál k posouzení Škodní a likvidační skupině. Zápis z jednání Škodní a likvidační skupiny je přílohou č. 2 materiálu RK-36-2007-70.

O upuštění od vymáhání pohledávky, jejíž hodnota je nižší než 200 tis. Kč, rozhoduje podle § 59 odst. 2 písm. b) zákona o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, rada kraje.
StanoviskaŠkodní a likvidační skupina zřízená usnesením č. 1056/29/2004/RK, posoudila předložené pohledávky a konstatuje, že uvedené pohledávky splňují podmínky pro upuštění od vymáhání podle vnitřního předpisu č. 6/07 - Směrnice o oběhu a přezkušování účetních dokladů, a to v souladu se stanoviskem Škodní a likvidační skupiny č. 01/03/2007.
Škodní a likvidační skupina souhlasí s návrhem usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
o upuštění od vymáhání pohledávek uvedených v RK-36-2007-70, př. 1;
ukládá
odboru ekonomickému odepsat pohledávky uvedené RK-36-2007-70, př. 1, z účetnictví kraje.
Odpovědnost OSŘKŽÚ, OE
Termín 31. 12. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz