Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2007-48

RK-36-2007-48.doc  RK-36-2007-48pr1.doc  RK-36-2007-48pr2.xls  RK-36-2007-48pr3.doc  RK-36-2007-48pr4.doc
Číslo materiálu48
Číslo jednacíRK-36-2007-48
NázevNávrh na uzavření Dohody o spolupráci Sdružení automobilového průmyslu s krajem Vysočina
Zpracoval V. Zelený
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuIng. Herodes, jednatel a ředitel Vzdělávací agentury Kroměříž, s. r. o., jako příjemce podpory v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů (číslo opatření 3.1, název grantového schématu: Zkvalitňování vzdělávání ve školách a školských zařízeních) předložil kraji Vysočina návrh na uzavření Dohody o spolupráci Sdružení automobilového průmyslu (dále jen "SAP") s krajem Vysočina. Návrh vychází z projektu IQ Auto (Inovace - kvalifikace profesní přípravy). Obsahem projektu je změna systému přípravy žáků a studentů na SŠ
a VOŠ v souladu s požadavky regionálních zaměstnavatelů a současně i jednotlivých sektorů průmyslu a vytvoření politiky spolupráce partnerů při tvorbě nových školních vzdělávacích programů vycházejících z regionálních specifik (vzdělávání i výcvik ke konkrétním výrobním programům regionálních zaměstnavatelů). Projekt si klade poměrně ambiciózní cíle, ke změně přípravy by měly sloužit zejména tyto nástroje:
1. Vybudování systému dalšího vzdělávání pedagogů odborných předmětů a odborného výcviku přenosem informací ze zavádění inovací ve významných regionálních firmách všech krajů ČR a ze zkušeností a potřeb sektoru průmyslu.
2. Vybudování systému regionální a odvětvové spolupráce na bázi partnerských smluv mezi školami profesního výcviku, zaměstnavateli a místními úřady práce.
Zapojení kraje (podpis dohody o spolupráci) projednávala radní dr. Matějková a OŠMS
s Ing. Herodesem již od konce loňského roku. Překážkou dosud byla zejména skutečnost, že firmy, které se měly v našem kraji zapojit (a byly přímo určeny SAP) většinou nejevily
o spolupráci se školami zájem, resp. nebyly ochotny připravit vzdělávací programy pro školy. V té době by byl podpis smlouvy pouze formální a konkretizované cíle pro náš kraj by nebyly naplněny. Hlavní nedostatek se podařilo překonat, do realizace projektu se podařilo zapojit i firmy mimo SAP, které předaly na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy k akreditaci vzdělávací programy (v současnosti již akreditováno 11 vzdělávacích programů z našeho kraje, 6. místo ze všech krajů). Z našeho kraje má o projekt zájem 15 středních škol, řada z nich se aktivně zúčastňuje odborných vzdělávacích programů u firem z jiných krajů. Projekt by měl být ukončen 31. 8. 2008, jedná se o jeho možném prodloužení. Dohodu o spolupráci se SAP uzavřely kraje Jihočeský, Karlovarský, Pardubický, Středočeský, Liberecký, Královéhradecký a Moravskoslezský, v Plzeňském kraji dohodu schválila rada kraje.
Návrh řešení Realizace projektu IQ Auto nevyžaduje navýšení finančních prostředků z krajského rozpočtu. Dohoda má spíše proklamativní charakter a realizace projektu nesporně přispívá k podpoře technického vzdělávání a navázání užší spolupráce mezi školami a významnými regionálními firmami. OŠMS doporučuje radě kraje dohodu uzavřít.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
uzavřít Dohodu o spolupráci Sdružení automobilového průmyslu s krajem Vysočina dle materiálu RK-36-2007-48, př. 1.
Odpovědnost OŠMS
Termín 29. 2. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz