Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2007-44

RK-35-2007-44.doc
Číslo materiálu44
Číslo jednacíRK-35-2007-44
NázevPředfinancování projektů kraje
Zpracoval L. Hondlová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNa základě žádosti kraje Vysočina o podporu z Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů (dále jen OP RLZ) ze dne 11. 3. 2005 a na základě doporučení výběrové komise rozhodlo Ministerstvo práce a sociálních věcí (dále jen MPSV) o poskytnutí dotace na realizaci projektu s názvem "Vzdělávání zadavatele a poskytovatelů v oblasti standardů kvality sociálních služeb v rezidenčních službách v kraji Vysočina".
Dotace je poskytnuta na úhradu uznatelných výdajů uvedeného projektu a její maximální výše činí 3 790 960 Kč. Z prostředků státního rozpočtu na spolufinancování je určeno 20% prostředků, tj. 758 192 Kč a z prostředků státního rozpočtu na předfinancování výdajů Evropského sociálního fondu je určena částka 3 032 768 Kč, která představuje 80% prostředků.
Dle stanovených platebních a finančních podmínek v Rozhodnutí o poskytnutí dotace je stanoveno, že do 30 dnů po převzetí tohoto Rozhodnutí bude příjemci poskytnuta první záloha ve výši 25% z celkové výše dotace. Tato záloha může být použita na uhrazení uznatelných nákladů dle stanoveného rozpočtu. Kraj Vysočina uvedenou zálohu obdržel a zahrnul do rozpočtu 2005.
V průběhu roku jsou potom předkládány průběžné monitorovací zprávy, jejichž součástí je i žádost o platbu. Na základě této žádosti a po ověření pracovníky MPSV, zda se skutečně jedná o uznatelný náklad je příjemci poskytnuta další záloha, a to ve výši vynaložených nákladů za dané období. Výše poskytnuté zálohy, která je k dispozici pro další realizaci projektu, tak příjemci zůstává ve výši 25% celkové dotace a další záloha bude poskytnuta po předložení další průběžné monitorovací zprávy a žádosti o platbu.
Z důvodu vyčerpání podstatné části této zálohy nebude na zvláštním účtu projektu ke konci roku dočasně po dobu administrace žádosti o platbu na MPSV dostatek prostředků k úhradě všech faktur souvisejících s realizací projektu. Vyřízení žádosti o platbu a zaslání finančních prostředků za uznatelné výdaje očekáváme koncem roku 2007 nebo na začátku roku 2008. Aby bylo možné proplatit všechny faktury, je potřeba převést na zvláštní účet 600 tis. Kč.
Návrh řešení Garant projektu navrhuje poskytnout z prostředků kraje po dobu administrace žádosti o platbu prostředky na dočasné předfinancování úhrad faktur souvisejících s realizací projektu. Aby bylo možné uhradit všechny potřebné výdaje , navrhuje garant projektu převést na zvláštní účet projektu prostředky z Fondu strategických rezerv v max. výši 600 tis. Kč. Po proplacení dosud vynaložených výdajů z MPSV budou tyto prostředky vráceny ze zvláštního účtu projektu zpět do Fondu strategických rezerv . Předfinancování krajem umožní úhradu všech zaslaných faktur souvisejících s realizací projektu.
StanoviskaEkonomický odbor:
Ekonomický odbor souhlasí s návrhem usnesení s tím, že po proplacení vynaložených výdajů z MPSV budou tyto prostředky vráceny do Fondu strategických rezerv. Vyřízení žádosti o platbu a zaslání finančních prostředků z MPSV se očekává v 1. čtvrtletí 2008.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout převést finanční prostředky v celkové výši max. 600 000,- Kč z Fondu strategických rezerv na zvláštní účet kraje č. 4200060399/6800 za účelem předfinancování aktivit projektu "Vzdělávání zadavatele a poskytovatelů v oblasti standardů kvality sociálních služeb v rezidenčních službách v kraji Vysočina"; finanční prostředky budou převáděny postupně podle potřeby.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor ekonomický
Termín 31. 12. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz