Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2007-35

RK-35-2007-35.doc  RK-35-2007-35pr1.xls
Číslo materiálu35
Číslo jednacíRK-35-2007-35
NázevProjekt kraje Vysočina na čerpání prostředků z Operačního programu Životní prostředí na území NATURA 2000 v kraji Vysočina
Zpracoval I. Koutníková
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuCílem předkládaného záměru je získání prostředků z Operačního programu Životní prostředí pro potřeby kraje při plnění jeho podílu na vytváření soustavy Natura 2000.
Dne 28. 4. 2004 nabyla účinnosti novela zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, kterou byly do českého právního řádu transponovány povinnosti, plynoucí pro členské státy EU ze směrnic 79/409/EHS (o ptácích) a 92/43/EHS (o stanovištích). Nejvýznamnější z těchto povinností je vytvoření soustavy chráněných území evropského významu, zvané NATURA 2000. Evropsky významné lokality soustavy NATURA 2000 je nutné vyhlásit jako některou z kategorií zvláště chráněných území, případně zajistit režim smluvní ochrany. Povinnost vyhlásit lokality, které jsou navrhovány k vyhlášení v kategoriích přírodní rezervace a přírodní památka, je přenesena na kraje. Jedním z možných řešení tohoto závazku je využít prostředků z fondů EU. Vyhlášení a péči o zvláště chráněná území je možné spolufinancovat z Operačního programu Životní prostředí (dále jen "OPŽP), oblasti podpory 6.1 - Implementace a péče o území soustavy NATURA 2000.
Dne 10. července 2007 Rada kraje Vysočina na svém zasedání usnesením č. 0941/22/2007/RK schválila projektový záměr "Implementace a péče o území soustavy NATURA 2000 v kraji Vysočina" a pověřila odbor životního prostředí (dále jen "OŽP") přípravou žádosti na spolufinancování do OPŽP.
OŽP zahájil přípravy na zpracování žádosti na spolufinancování projektu "Implementace a péče o území soustavy NATURA 2000 v kraji Vysočina" z OPŽP. Z důvodu velkého počtu lokalit, časové a finanční náročnosti procesu přípravy podkladů pro zajištění ochrany navrhujeme záměr rozdělit nejméně do dvou dílčích projektů. Do prvního projektu bude zařazeno do 31 lokalit z celkového počtu 40 lokalit nacházejících se na území kraje Vysočina, k zabezpečení jejichž ochrany je příslušný kraj. Dalších 9 lokalit bude řešeno následně, až bude zřejmý postup a způsob jejich ochrany. Předpokládané náklady na přípravu podkladů u těchto lokalit jsou 14 mil. Kč. Seznam lokalit a předpokládaných nákladů na přípravu podkladů pro jednotlivé lokality je uveden v materiálu RK-35-2007-35, př. 1. V nákladech jsou zahrnuty následující uznatelné náklady:
* geodetické zaměření lokality (tvoří z větší části celkovou sumu nákladů)
* inventarizace území - podklady pro zpracování plánů péče
* zpracování plánu péče

* zajištění náležitostí smlouvy pro smluvní ochranu
* označení území


Před podáním bude žádost předložena Radě kraje Vysočina ke schválení v termínu, aby byla včas doručena zprostředkujícímu orgánu OPŽP. Jednou z povinných příloh nutných k předložení žádosti je doložení čestného prohlášení žadatele o zajištění vlastních zdrojů financování (celkové náklady na realizaci projektu než bude proplacena podpora).

Dne 29. října 2007 byla zveřejněna Ministerstvem životního prostředí ČR 2. výzva k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí. Žádosti o podporu jsou přijímány od 19. listopadu 2007 do 31. ledna 2008.
Návrh řešení Z výše uvedených důvodů odbor životního prostředí navrhuje, aby Rada kraje Vysočina vzala na vědomí postup OŽP na zabezpečení zpracování žádosti o podporu z OPŽP, která by měla být předložena do OPŽP, a aby doporučila Zastupitelstvu kraje Vysočina schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv kraje, schválit závazek kraje o předfinancování projektu z vlastních zdrojů (celkové náklady na realizaci projektu než bude proplacena podpora) a schválit závazek na zajištění vlastních zdrojů financování projektu (podíl žadatele) ve výši stanovené v žádosti o poskytnutí podpory nutných na realizaci projektu.
StanoviskaKomise pro zemědělství a životní prostředí Rady kraje ve svém usnesení 014/05/2007/Kzžp doporučuje Radě kraje vzít na vědomí přípravu projektu s pracovním názvem "Implementace a péče o území NATURA 2000 v kraji Vysočina, doporučit zastupitelstvu kraje převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv na přípravu a realizaci projektu na zvláštní účet projektu a schválit závazek kraje Vysočina na předfinancování projektu a závazek na zajištění vlastních zdrojů financování projektu ve výši stanovené v žádosti o poskytnutí podpory.

Odbor regionálního rozvoje - souhlasí s návrh usnesení.

Ekonomický odbor souhlasí s návrhem usnesení. V tabulce předpokládaných výdajů a příjmů zvláštních účtů projektů spolufinancovaných z EU je na projekt Péče o evropsky významné lokality a zachování biodiversity, jehož součástí je péče o území NATURA 2000, počítáno s požadavkem na Fond strategických rezerv ve výši 20 mil. Kč v roce 2008.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
návrh postupu na zabezpečení přípravy projektu "Implementace a péče o území soustavy NATURA 2000 v kraji Vysočina" dle materiálu RK-35-2007-35, který by měl být předložen do Operačního programu Životní prostředí;
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit:
* převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv na přípravu a realizaci projektu "Implementace a péče o území soustavy NATURA 2000 v kraji Vysočina" v celkové výši max. 14 mil. Kč na zvláštní účet projektu s tím, že finance budou uvolňovány v průběhu let 2008 - 2010 postupně dle aktuální potřeby projektu;
* závazek kraje Vysočina na předfinancování projektu "Implementace a péče o území soustavy NATURA 2000 v kraji Vysočina" v letech 2007 - 2010 v celkové výši max. 14 mil. Kč a závazek na zajištění vlastních zdrojů financování projektu "Implementace a péče o území soustavy NATURA 2000 v kraji Vysočina" ve výši max. 1,4 mil. Kč;
ukládá
OŽP dopracovat žádost o podporu projektu "Implementace a péče o území soustavy NATURA 2000 v kraji Vysočina" a předložit ji ke schválení radě kraje.
Odpovědnost OŽP
Termín 31. 1. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz