Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-34-2007-36

RK-34-2007-36.doc
Číslo materiálu36
Číslo jednacíRK-34-2007-36
NázevRozpočtové opatření na kapitole Zdravotnictví na rok 2007 - financování provozu okresních pracovišť Národního onkologického registru
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo kraje Vysočina na svém zasedání dne 12. 12. 2006 usnesením číslo 0545/09/2006/ZK schválilo rozpočet pro rok 2007. V rámci kapitoly Zdravotnictví byla v souvislosti se zřízením krajského pracoviště NOR (Národní onkologický registr), určena hodnota ve výši 300 tis. Kč (§ 3545 Ostatní speciální zdravotnická péče) s tím, že příspěvek bude využit pro všechna okresní centra NOR.
Národní onkologický registr České republiky je celoplošným populačním registrem provozovaným od roku 1976. Jeho úlohou je registrace onkologických onemocnění, tj. shromažďování dat, jejich verifikace, ukládání, ochrana a zpracování. NOR poskytuje souhrnné údaje pro statistické přehledy, které jsou využívány jak na národní, tak i mezinárodní úrovni, dále pro epidemiologické studie a zdravotnický výzkum.
Údaje registru slouží také k podpoře včasné diagnostiky a léčby novotvarů a přednádorových stavů, ke sledování trendů jejich výskytu, příčinných faktorů a společenských důsledků. Zpravodajskými jednotkami jsou zdravotnická zařízení, na kterých bylo onemocnění diagnostikováno, léčeno a dispenzarizováno. Údaje o pacientech do registru zasílají speciálně určení a vyškolení zdravotničtí pracovníci.
Návrh řešení Do roku 2007 každoročně MZ ČR přispívalo na provoz pracovišť NOR v kraji Vysočina finančními prostředky ve výši cca 500 tis. Kč. Od 1. 1. 2007 již MZ ČR bude financovat pouze koncepční rozvoj registru, projekt elektronické hlášenky na centrální úrovni registru (nebude financovat jednotlivé úpravy informačních systémů), bude podporovat mezinárodní projekty vedoucí k získání peněz pro rozvoj registru, bude podporovat jednání se zdravotními pojišťovnami o financování hlášení ZN a nebude hradit sběr a validaci dat. Jediným zdrojem pro provoz těchto pracovišť budou tedy pouze finanční prostředky z rozpočtu zřizovatele. Tato informace ještě nebyla oficiálním způsobem ředitelům zdravotnických zařízení oznámena, nicméně jsou tyto závěry součástí zápisu ze zasedání Rady Národního onkologického registru ČR ze dne 3. října 2007 - materiál RK-34-2007-36, př. 1.

Práce pro NOR jsou v současné době zajišťovány v nemocnicích v Jihlavě, Pelhřimově, Havlíčkově Brodě a Novém Městě na Moravě, v Třebíči zajišťuje služby pro NOR nestátní zdravotnické zařízení MUDr. Josef Hyll, klinická onkologie IČ 47441895.

Zdravotnické zařízení vyplňuje "Hlášení novotvaru", které je součástí povinné zdravotnické dokumentace. Předává se v písemné nebo elektronické podobě, v souladu s platnými zákony, v daném rozsahu do jednoho měsíce od stanovení diagnózy na určené pracoviště NOR. Při vyplňování je nutné dodržovat platnou metodiku a číselníky NZIS vydávané ÚZIS ČR. Povinností zpravodajských jednotek je předat pracovišti NOR všechny potřebné podklady pro kompletaci "Hlášení novotvaru".
Vývoj onemocnění je sledován prostřednictvím "Kontrolních hlášení", jejichž vyplnění je pro dispenzární pracoviště povinné v daném rozsahu a časových intervalech a dispenzární pracoviště je předává pracovištím NOR k dalšímu zpracování.
Stav registru je z pracovišť NOR prostřednictvím regionálních zpracovatelů předáván celostátnímu zpracovateli v elektronické podobě pravidelně, minimálně 1x ročně, v termínu určeném správcem registru NOR. Registr tak zaznamenává každý případ onkologického onemocnění, způsob jeho léčby, jeho současný stav. Tyto záznamy dále uchovává ještě 25 let po smrti pacienta, poté v systému zůstanou v podobě anonymní položky.

Popis činností, které jsou v rámci NOR vykonávány v okresních pracovištích:
* třídění došlých onkologických hlášení a přiřazování příloh, které dochází zvlášť, rozesílání žádostí o doplnění údajů, rozesílání kontrolních hlášení k doplnění, třídění listů o prohlídce mrtvého, archivace;
* zpracování průběžně přicházejících onkologických hlášení: kontrola a doplnění dat onkologického hlášení dle přiřazených příloh tj. histologického nálezu, propouštěcích zpráv, operačního protokolu, konziliárních vyšetření, listu o prohlídce mrtvého v případě zemřelých osob. Údaje kontroluje u každého pacienta lékař;
* zkontrolované hlášení pořizuje sestra z papírové formy do elektronické formy onkologického hlášení a následně provede zápis onkologického hlášení do evidenční knihy jak na magnetickém mediu, tak v papírové formě a provede archivaci papírové formy hlášení včetně příloh;
* zpětné kontroly: čtvrtletní kontrola zemřelých pacientů dle listu o prohlídce mrtvého, ověření zda jsou onkologicky nahlášení všichni pacienti, kteří mají v diagnoze uveden zhoubný nádor; pokud nahlášení chybí, je nutné otypování;
* zpracování kontrolních onkologických hlášení (po 1., 2., 3., 4., 5., 7., 10., a dále po každých 5 letech a při úmrtí) - většinou čtvrtletně tisk požadavků onkologických hlášení, rozesílání na dispenzarizující pracoviště, údaje z vrácených vyplněných kontrolních hlášení se kontrolují a pořizují do systému.
Úvazky pracovníků, kteří vykonávají popsané práce:
Nemocnice Pelhřimov: lékař 0,2
sestra 0,25
Nemocnice Nové Město: lékař 0,2
sestra 0,4
Nemocnice Havlíčkův Brod: úvazek není vyčleněn, související práce jsou hrazeny formou odměn
Nemocnice Jihlava: lékař 0,2
sestra 0,4
administrativní pracovnice 0,2 (od dubna 2007).
Popis činností v regionálním pracovišti:
Od 1. 1. 2007 převzalo krajské pracoviště NOR již v plném rozsahu organizačně-metodické řízení okresních pracovišť NOR v kraji Vysočina. Kromě výše uvedených činností okresního pracoviště, je toto pracoviště odpovědno za výkon následujících činností:
* odpovědnost za kvalitu vstupních dat do NOR v rámci kraje
* členství vedoucího lékaře regionálního pracoviště NOR v Radě NOR
* zajištění a rozdělování financí z celostátního příspěvku MZ
* zajištění školících a vzdělávacích akcí NOR v regionu
* účast na celostátních školících akcích NOR.
V praxi k výše uvedenému náleží také časově náročné analýzy dat, rozbory chybovosti a zajišťování nápravy, zpracování statistik a zpráv pro Radu NOR.

Protože došlo k navýšení administrativní zátěže, která je časově poměrně náročná a zaměstnanci oprávněně požadují její proplacení, požádala Nemocnice Jihlava o možnost čerpání dotace na NOR v roce 2007 i na úhradu mzdových nákladů. Radě kraje se navrhuje rozdělit finanční prostředky rozpočtované na NOR následovně:
- Nemocnici Havlíčkův Brod ve výši 33 tis. Kč;
- Nemocnici Jihlava ve výši 168 tis. Kč;
- Nemocnici Pelhřimov ve výši 33 tis. Kč;
- Nemocnici Nové Město na Mor ve výši 33 tis. Kč;
- MUDr. Josef Hyll, klinická onkologie, IČ 47441895 ve výši 33 tis. Kč.
StanoviskaEkonomický odbor k návrhu rozpočtového opatření nemá připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
poskytnout finanční příspěvek v úhrnné výši 300 tis. Kč na provoz okresních pracovišť Národního onkologického registru s rozdělením pro:
- Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci, IČ 00179540 ve výši 33 tis. Kč;
- Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci, IĆ00090638 ve výši 168 tis. Kč;
- Nemocnici Pelhřimov, příspěvkovou organizaci, IČ00511951 ve výši 33 tis. Kč;
- Nemocnici Nové Město na Mor., příspěvkovou organizaci, IČ00842001 ve výši 33 tis. Kč;
- MUDr. Josef Hyll, klinická onkologie, IČ 47441895 ve výši 33 tis. Kč;
schvaluje
* v rámci výdajové časti rozpočtu kraje a kapitoly Zdravotnictví zvýšení § 3522 - Ostatní nemocnice a položky 5331 - Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 267 tis. Kč s určením pro:
- Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci......................33 tis. Kč,
- Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci...............................168 tis. Kč,
- Nemocnici Pelhřimov, příspěvkovou organizaci.............................33 tis. Kč,
- Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizaci...........33 tis. Kč;
při současném snížení § 3549 - Ostatní speciální zdravotnická péče, položky 5901 - Nespecifikované rezervy o stejnou částku 267 tis. Kč;
* navýšení závazného ukazatele "Dotace na provoz" pro:
- Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci o 33 tis. Kč;
- Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci o 168 tis. Kč;
- Nemocnici Pelhřimov, příspěvkovou organizaci o 33 tis. Kč,
- Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizaci o 33 tis. Kč
s určením na zajištění provozu pracovišť Národního onkologického registru včetně pokrytí mzdových nákladů;
* rozpočtové opatření v rámci kapitoly Zdravotnictví u § 3549 - Ostatní speciální zdravotnická péče zvýšením položky 5212 - Neinvestiční dotace nefinančním podnikatelským subjektům - fyzickým osobám o částku 33 tis. Kč s určením pro nestátní zdravotnické zařízení MUDr. Josef Hyll, klinická onkologie, IČ 47441895 k zajištění provozu pracoviště Národního onkologického registru v Třebíči při současném snížení položky 5901 - Nespecifikované rezervy o stejnou částku 33 tis. Kč.
Odpovědnost ředitelé Nemocnice Jihlava, p.o., Nemocnice Havlíčkův Brod, p. o., Nemocnice Pelhřimov, p. o., Nemocnice Nové Město na Moravě, p. o., OSVZ, ekonomický odbor
Termín 31. 12. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz