Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-34-2007-09

RK-34-2007-09.doc  RK-34-2007-09pr1.tif  RK-34-2007-09pr2.doc
Číslo materiálu09
Číslo jednacíRK-34-2007-09
NázevNávrh na realizaci pomníku plukovníka Josefa Jiřího Švece
Zpracoval I. Schallnerová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuV návaznosti na blížící se 90. výročí vzniku samostatného československého státu, které si připomeneme v roce 2008, oslovili zástupci Sokolské župy plk. Švece hejtmana kraje s návrhem na vytvoření důstojného pomníku jedné z nejvýznamnějších osobností československých legií, rodákovi z Čenkova u Třeště plukovníku Josefu Jiřímu Švecovi. Odbor kultury a památkové péče byl pověřen zpracováním podkladů k možné realizaci volné kopie sochy plk. Švece dle fotodokumentace původního, za druhé sv. války zničeného, díla sochaře Jaroslava Šlezingera (viz RK-34-2007-09, př. 1).
Na základě jednání s vedením Akademie - VOŠ, Gymnázium a SOŠ uměleckoprůmyslové Světlá nad Sázavou a Kamenosochařského střediska Lipnice nad Sázavou a akademickým sochařem Otakarem Marcinem byly upřesněny podmínky a finanční náklady na zhotovení sochy. Celkový rozpočet ve výši 207.650 Kč zahrnuje částku 41.650 Kč na vypořádání autorských práv a 166.000 Kč na zhotovení sochy, včetně jejího podstavce, dopravy a finálního osazení (viz RK-34-2007-09, př. 2). Socha plk. Švece bude vytvořena z hořického pískovce v mírně nadživotní velikosti a na jejím vysekání by se pod vedením učitele odborného výcviku podíleli žáci kamenosochařského střediska za autorského dozoru akademického sochaře Otakara Marcina.
Posouzením a doporučením vhodné lokality pro její umístění se bude zabývat odborná pracovní skupina; výsledný návrh bude předložen radě kraje ke schválení. K zajištění slavnostního odhalení sochy a koordinaci dalších doprovodných aktivit bude následně vytvořen organizační výbor, s nímž bude aktivně spolupracovat Sokolská župa plk. Švece.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče navrhuje radě kraje schválit záměr vytvoření sochy plukovníka Josefa Jiřího Švece dle volné kopie díla Jaroslava Šlezingera akademickým sochařem Otakarem Marcinem, pedagogem Akademie - VOŠ, Gymnázia a SOŠ uměleckoprůmyslové Světlá nad Sázavou. V souladu s Pravidly Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina bude s autorem návrhu uzavřena licenční smlouva; realizací sochy bude na základě smlouvy o dílo pověřena Akademie - VOŠ, Gymnázium a SOŠ uměleckoprůmyslové Světlá nad Sázavou. Současně odbor kultury a památkové péče navrhuje radě kraje pověřit odbor kultury a památkové péče zahrnutím finančních prostředků souvisejících s realizací pomníku plukovníka Josefa Jiřího Švece v celkové výši 260 tis. Kč (208 tis. Kč na pokrytí celkových nákladů na zhotovení sochy a 52 tis. Kč na zajištění souvisejících doprovodných aktivit) do návrhu rozpočtu kapitoly Kultura na rok 2008. A dále pověřit odbor kultury a památkové péče předložením doporučené lokality pro umístění sochy plukovníka Josefa Jiřího Švece.
StanoviskaEkonomický odbor: V návrhu rozpočtu kraje Vysočina na rok 2008 v "Dalších možných požadavcích odboru kultury a památkové péče v roce 2008" je navrhována částka 350 tis. Kč na pořízení sochy plk. Švece u příležitosti 90. výročí založení ČR.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
záměr vytvoření sochy plukovníka Josefa Jiřího Švece dle volné kopie díla Jaroslava Šlezingera akademickým sochařem Otakarem Marcinem, pedagogem Akademie - VOŠ, Gymnázia a SOŠ uměleckoprůmyslové Světlá nad Sázavou;
pověřuje
odbor kultury a památkové péče:
* zahrnout finanční prostředky určené na realizaci pomníku plukovníka Josefa Jiřího Švece v celkové výši 260 tis. Kč (208 tis. Kč na pokrytí celkových nákladů na zhotovení sochy a 52. tis. Kč na zajištění souvisejících doprovodných aktivit) do návrhu rozpočtu kapitoly Kultura na rok 2008;
* předložit radě kraje na základě doporučení odborné pracovní skupiny návrh lokality vhodné pro instalaci pomníku plukovníka Josefa Jiřího Švece.
Odpovědnost OKPP
Termín 31. 1. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz