Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-32-2007-29

RK-32-2007-29.doc
Číslo materiálu29
Číslo jednacíRK-32-2007-29
NázevPřevod pozemků v k. ú. Lomy u Jemnice a obci Lomy do vlastnictví obce Lomy
Zpracoval F. Vak
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší povolení stavby chodníku na pozemcích kraje a jejich pozdější převod do vlastnictví obce.
Obec Lomy požádala o převod částí pozemků par. č. 142 a par. č. 513 v k. ú. Lomy u Jemnice a obci Lomy, které zasahuje plánovaná stavba obecního chodníku. Jedná se o okraj silnice č. III/15222 a III/41013 , respektive příkop podél silnic v obci. Obec by stavbu chtěla financovat z dotačních prostředků EU. Aby na tyto prostředky dosáhla, musí doložit vlastnické právo k pozemkům, popřípadě jiné právo, které opravňuje investora uvedené pozemky k realizaci chodníku použít.
Pozemky par. č. 142 a par. č. 513 v k. ú. Lomy u Jemnice a obci Lomy jsou ve vlastnictví kraje Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb.,o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku České republiky do majetku krajů, v platném znění, a Rozhodnutí ministra dopravy a spojů ze dne 10. září 2001 čj. 3496/01-9-KM. Zřizovací listinou byly svěřeny do správy PO kraje Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace. U Katastrálního úřadu pro Vysočinu, Katastrálního pracoviště Třebíč jsou pozemky zapsány v katastru nemovitostí pro shora uvedené k. ú. a obec na listu vlastnictví 142.
Návrh řešení Odbor majetkový v zájmu zvýšení bezpečnosti občanů obce a zároveň k její zvelebení navrhuje části pozemků, které mají být stavbou dotčeny, obci převést do vlastnictví. Jelikož v současné době není možné převod realizovat, protože uvažovaná stavba není dosud geometricky zaměřena, bude proto použití dotčených pozemků řešeno tvz "jiným právem", a to vydáním obci souhlasu se stavbou a dále uzavřením "Budoucí smlouvy o smlouvě darovací". Uzavřením budoucí smlouvy se kraj zavazuje k budoucímu plnění spočívajícímu v převodu stavbou dotčených částí pozemků kraje do vlastnictví obce. Tyto dokumenty by měly plně postačit k poskytnutí dotace z fondů EU. Převod je navrhován jako bezúplatný pro charakter realizovaného díla a je v souladu s příslušným ustanovením Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro převod nemovitého majetku ve vlastnictví kraje Vysočina. V souladu s příslušným ustanovením zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, v platném znění, bude před projednáním požadavku obce záměr kraje darovat pozemky obci zveřejněn na úřední desce a elektronické úřední desce krajského úřadu po zákonem stanovenou dobu.
Návrh usnesení předpokládá vydání souhlasu se stavbou chodníku na částech pozemků par. č. 142 a par. č. 513 v k. ú.Lomy u Jemnice a obci Lomy, rozhodnutí zveřejnit záměr kraje darovat obci části pozemků par. č. 142 a par. č. 513 v k. ú.Lomy u Jemnice a obci Lomy a doporučení zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít budoucí smlouvu o smlouvě darovací, kterou se kraj Vysočina zaváže k převodu chodníkem zastavěných pozemků do vlastnictví obce.
StanoviskaKSÚS Vysočiny, provoz Třebíč souhlasí s provedením stavby na částech pozemků par. č. 142 a par. č. 513 v k. ú. Lomy u Jemnice a obci Lomy v předloženém rozsahu. Po ukončení stavby majetkový správce požaduje její zaměření a následný převod stavbou dotřených pozemků do vlastnictví obce.
ODSH nemá proti použití částí pozemků par. č. 142 a par. č. 513 v k. ú. Lomy u Jemnice žádných námitek.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s realizací stavby chodníku, jejímž investorem bude obec Lomy na částech pozemků par. č. 142 a par. č. 513 v k. ú. Lomy u Jemnice a obci Lomy;
rozhoduje
zveřejnit záměr kraje darovat obci Lomy části pozemků par. č. 142 ostatní plocha, silnice a par. č. 513 ostatní plocha, ostatní komunikace v k. ú. Lomy u Jemnice a obci Lomy;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít budoucí smlouvu o smlouvě darovací, kterou se kraj Vysočina zaváže k budoucímu převodu chodníkem zastavěných pozemků par. č. 142 a par. č. 513 v k. ú. Lomy u Jemnice a obci Lomy do vlastnictví obce Lomy.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 18. 12. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz